
دولت آمریکا برای مصادره درآمد حاصل از یک میلیون بشکه نفت ایران بهعنوان غرامت به دلیل ارتباط آن با سپاه پاسداران در یک دادگاه در پایتخت این کشور اعلام شکایت کرد.
وزارت دادگستری ایالات متحده در بیانیهای که روز چهارشنبه، ششم فروردین، منتشر کرد گفت که در پی مصادرهٔ «۴۷ میلیون دلار درآمد حاصل از فروش تقریباً یک میلیون بشکه» نفت خام ایران است.
بر اساس استدلال این وزارتخانه، این پول به دلیل تعلق داشتن به سپاه پاسداران یا نیروی قدس، شاخه برونمرزی سپاه، که در فهرست سازمانهای تروریستی خارجی هستند، قابل مصادره است.
در این پرونده به «تبانی در سالهای ۲۰۲۲ تا ۲۰۲۴ برای بارگیری و انبار کردن و فروش نفت خام ایران به نفع سپاه» اشاره شده است.
در چهار سال اخیر، بهرغم برخی از سختترین تحریمهای غرب علیه ایران، جمهوری اسلامی همچنان تجارت پررونقی از نفت را برای خود بنا نهاده که عمدهٔ آن متکی بر «ناوگان ارواح» از نفتکشهایی است که با خاموش کردن سیستم شناسایی خودکار و عملیاتهای تخلیه و بارگیری مجدد در دل اقیانوسها، تغییر برند نفت و غیره، نهایتاً نفت خود را به بنادر چین میرسانند.
بر اساس بیانیه وزارت دادگستری، افراد دخیل در این نقشه هم با ارائه مدارک جعلی در بندری در کرواسی تلاش کردهاند نفت خام را محصول مالزی جا بزنند و این امر را که محمولهٔ نفت در بندری در ایران بارگیری شده پنهان کنند.
نهایتاً پس از توقیف، این محموله توسط دولت آمریکا به مبلغ ۴۷ میلیون دلار فروخته شده است.به گزارش بلومبرگ، در این شکایت آمده که بین سالهای ۲۰۲۲ تا ۲۰۲۴ طرحی برای تسهیل حملونقل، ذخیرهسازی و فروش نفت ایران به نفع سپاه پاسداران و شاخه برونمرزیاش به نام نیروی قدس اجرا شده است.
این دو نهاد از سوی آمریکا بهعنوان گروههای تروریستی شناخته شدهاند.
بر اساس بیانیه دادستانی آمریکا، دستاندرکاران این طرح، نفت را بهعنوان محصولی با منشاء مالزی معرفی کرده و سیستم شناسایی خودکار یک نفتکش را دستکاری کردهاند تا نشان ندهد که نفت از ایران بارگیری شده است.
این شکایت مدنی چهارشنبه، شش فروردین، در دادگاه منطقهای ایالات متحده در ناحیه کلمبیا ثبت شد.
محموله نفت ایران که در جنوب این کشور بارگیری شده بود، پس از چندین بار جابهجایی در کشتیهای مختلف برای دور زدن تحریمهای آمریکا، در کرواسی تخلیه شد و در یک تاسیسات ذخیرهسازی نفت در این کشور نگهداری میشود.
سابقه توقیف و مصادره نفت ایران
این اولین بار نیست که آمریکا محمولههای نفت ایران را که جمهوری اسلامی قصد فروش آنها از طریق دور زدن تحریمها را داشت، توقیف میکند.
در آذر ۱۴۰۰، وزارت دادگستری آمریکا در بیانیهای از مصادره محموله یک میلیون و صد هزار بشکه محصولات نفتی ارسالی ایران به ونزوئلا خبر داد.
این بیانیه افزود که محموله محصولات نفتی که از چهار کشتی در دریای عرب کشف شده، به مبلغ بیش از ۲۶ میلیون دلار به فروش رسید و عواید آن احتمالا به قربانیان تروریسم دولتی پرداخت میشود.
دونالد ترامپ رییسجمهوری آمریکا، پس از بازگشت به کاخ سفید، سیاست «فشار حداکثری» خود علیه جمهوری اسلامی را که در دوره اول ریاستجمهوریاش برای محدود کردن صادرات نفت ایران در پیش گرفته بود، از سر گرفت.
کاخ سفید معتقد است که درآمد حاصل از این فروش، از گروههای شبهنظامی مورد حمایت تهران پشتیبانی میکند.
از دسامبر ۲۰۲۴، وزارت خزانهداری ایالات متحده تمرکز ویژهای بر هدفگیری ناوگان پنهان نفتکشهای فوق بزرگ حمل نفت خام (VLCC) ایران داشتهاست.
این نفتکشها با ظرفیت ۳۰۰ هزار تن معادل دو میلیون بشکه نفت خام، نقش کلیدی در صادرات نفت ایران ایفا میکنند.
در بهمنماه، اسکات بسنت، وزیر خزانهداری آمریکا، در مصاحبهای با فاکس بیزنس اعلام کرد که دولت ترامپ قصد دارد در بخشی از اعمال «فشار حداکثری»، صادرات نفت ایران را به کمتر از ۱۰ درصد میزان فعلی آن کاهش دهد.
او افزود هدف آمریکا کاهش صادرات نفت ایران به ۱۰۰ هزار بشکه در روز است که کاهش چشمگیری نسبت به میزان کنونی آن حدود ۱.۵ میلیون بشکه در روز، خواهد بود.
وزیر خزانهداری آمریکا با بیان اینکه «درآمدهای نفتی جمهوری اسلامی به تامین مالی فعالیتهای تروریستی در سراسر جهان کمک میکند»، گفت خرید نفت تحریمی جمهوری اسلامی از سوی کشورهایی مانند چین و هند «غیرقابل قبول» است.
اسکات بسنت با تاکید بر اینکه «کاهش صادرات نفت به ۱۰۰ هزار بشکه در روز، جمهوری اسلامی را با فشار اقتصادی شدیدی مواجه خواهد کرد»، گفت اقتصاد ایران به دلیل کسری بودجه و تورم شدید، اکنون بسیار شکننده است.
اخیرا واشینگتن یک تاسیسات ذخیرهسازی نفت در چین را که از جمهوری اسلامی نفت میخرید، تحریم کرد.
همچنین بلومبرگ پنجشنبه گزارش داد دادههای ردیابی کشتیها نشان میدهد دستکم ۱۱ نفتکش تحت تحریم آمریکا که حامل نفت خام ایران هستند، طی روزهای اخیر در نزدیکی سواحل مالزی متوقف شدهاند یا با سرعت بسیار پایین حرکت میکنند.
برخی از این کشتیها بیش از یک ماه است در این منطقه باقی ماندهاند.
این نفتکشها که در مجموع حدود ۱۷ میلیون بشکه نفت حمل میکنند، در منطقهای در شرق شبهجزیره مالزی مستقر هستند؛ جایی که معمولا بهعنوان یکی از مراکز اصلی انتقال نفت از کشتی به کشتی در مسیر صادرات غیررسمی جمهوری اسلامی به چین شناخته میشود.
دونالد ترامپ از زمان بازگشت به کاخ سفید بار دیگر سیاست «فشار حداکثری» را در قبال ایران در پیش گرفته است؛ سیاستی که از جمله تلاش برای «به صفر رساندن» صادرات نفت ایران با هدف ممانعت از تأمین مالی گروههای شبهنظامی نیابتیاش در منطقه و دستیابی به سلاح هستهای را شامل میشود.
در پی ابلاغ دوبارهٔ این سیاست توسط ترامپ، دولت آمریکا علاوه بر تحریم وزیر نفت ایران، تنها در دو ماه گذشته چهار دور تحریم اقتصادی را علیه تهران اعلام کرده که شامل نفتکشهای ایرانی و حتی پالایشگاههای کوچک و خصوصی چین نیز میشود.
پالایشگاههای کوچک و خصوصی در چین در حال حاضر خریدار بخش اعظم نفت ایران هستند.
پیشتر سازمان «اتحاد علیه ایران هستهای» تأکید کرده بود که مالزی به دلیل «وابستگی اقتصادیاش به چین» احتمالاً چشم خود را بر فعالیتهای غیرقانونی ایران میبندد.
بر اساس تحقیقات این سازمان مستقر در ایالات متحده، آبهای نزدیک به مالزی در حال حاضر به یکی از کانونهای مبادله غیرقانونی نفت خام ایران تبدیل شده است. نفت ایران در این آبها به نفتکشهایی «با مالکیت مبهم و نامشخص» منتقل شده و سپس به راه خود به طرف چین یا مقاصد دیگر ادامه میدهد.
پیشتر هم در سال ۱۴۰۱ یک محموله نفتی ایران مدت پنج ماه از خلیج فارس تا آبهای مالزی و از آنجا دوباره به سمت غرب و تا بنادر کرواسی سرگردان بود و سپس در پی افشا شدن منشاء بارگیری آن در صدر اخبار قرار گرفت.