خانه / اخبار مهم روز / ترامپ در پی تعویق مذاکرات هسته‌ای به تشدید تحریم‌ها بر خریداران نفت ایران تهدید کرد

ترامپ در پی تعویق مذاکرات هسته‌ای به تشدید تحریم‌ها بر خریداران نفت ایران تهدید کرد

دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا پنج‌شنبه یازدهم اردیبهشت به‌دنبال به تعویق افتادن مذاکرات هسته‌ای ایران و آمریکا که قرار بود پس فردا شنبه در رُم برگزار شود، تهدید کرد که همه مشتریان نفت ایران را تحریم خواهد کرد.

ترامپ در این‌باره گفت که همه خریدهای نفت یا فرآورده‌های پتروشیمی از ایران باید متوقف شود و این که هر کشور یا شخصی که هر کدام از فرآورده‌های نفتی یا پتروشیمی ایران را خریداری کند در معرض اعمال تحریم‌های ثانویه قرار خواهد گرفت.

رئیس جمهوری آمریکا در پیامی بر شبکه اجتماعی اختصاصی خود «تروث سوشیال»، گفت:«به هیچ شکلی از اشکال به آنها اجازه تعامل تجاری با ایالات متحده داده نخواهد شد».

این پیام تهدید‌آمیز رئیس جمهوری آمریکا پس از آن بیان شد که بدر البوسعیدی، وزیر خارجه سلطنت عمان پنج‌شنبه در پستی در «ایکس» اعلام کرده بود که تعویق دور چهارم مذاکرات به دلایل لجستیکی صورت گرفته و تاریخ جدید برگزاری آن پس از توافق طرفین اعلام خواهد شد.

از سویی وزارت خارجه ایران به تعویق افتادن زمان برگزاری دور چهارم مذاکرات هسته‌ای ایران و آمریکا که قرار بود روز شنبه در رُم برگزار شود را تایید کرد.

به گفته اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت خارجه ایران، تاخیر در برگزاری این مذاکرات به درخواست عمان که میانجی‌گیری بین دو طرف را برعهده دارد، صورت گرفته است.

در همین حال یک مقام ایرانی به «رویترز» گفته است که تعیین دور بعدی مذاکرات به «رفتار آمریکا» بستگی دارد.

سخنگوی وزارت خارجه ایران پنج‌شنبه در بیانیه‌ای اعمال تحریم‌های جدید آمریکا علیه ایران و شرکت‌های طرف قرارداد با ایران را به شدت محکوم کرده و با اشاره به آن چه «سابقه طولانی دشمنی آمریکا با مردم ایران» خواند، گفت که ادامه اعمال تحریم‌های اقتصادی «موجب بی‌اعتمادی و سوء‌ظن عمیق ایرانیان به آمریکا شده» است.

سخنگوی وزارت خارجه ایران عصر پنج‌شنبه در گفت‌وگو با خبرنگاران بر عزم کشورش برای بهره‌گیری از دیپلماسی جهت تامین منافع مشروع و قانونی ملت ایران و خاتمه‌دادن به تحریم و فشار اقتصادی» تاکید کرد.

هر کشوری که از ایران نفت بخرد، حق انجام تجارت با آمریکا را نخواهد داشت

دونالد ترامپ با اشاره به تحریم‌های روز چهارشنبه آمریکا علیه شبکه صادرات نفت و پتروشیمی جمهوری اسلامی گفت: «من دیشب تحریم‌هایی اعمال کردم؛ هر کشوری که از ایران نفت بخرد، حق انجام تجارت با آمریکا را نخواهد داشت.»

او تاکید کرد که «اگر من رییس‌جمهور بودم، ایران به حماس، حزب‌الله و هیچ‌کس دیگر پول نمی‌داد، چون اصلا پولی در کار نبود و کاملا ورشکسته بود.»این سخنان ترامپ هم‌زمان با تایید رسمی لغو مذاکرات آمریکا و جمهوری اسلامی که برای روز شنبه در ایتالیا برنامه‌ریزی شده بود،‌ مطرح می‌شود.

ترامپ قبلا از روند مذاکرات ابراز رضایت کرد اما هشدار نیز داده بود که در صورت شکست مذاکرات به گزینه نظامی علیه جمهوری اسلامی متوسل خواهد شد.

ترامپ گفت در دوره نخست ریاست‌جمهوری‌اش، جمهوری اسلامی در وضعیت بسیار دشواری قرار داشت و آماده توافق بود، اما با انتخابات آمریکا این روند متوقف شد.

آمریکا هفت شرکت در ایران، امارات متحده عربی و ترکیه را به دلیل دست داشتن در تجارت نفت و فرآورده‌های پتروشیمی جمهوری اسلامی تحریم کرد. نام دو نفتکش نیز در فهرست تحریم‌های جدید ایالات متحده دیده می‌شود.

وزارت امور خارجه آمریکا چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت در بیانیه‌ای اعلام کرد: «رژیم ایران همچنان به دامن‌زدن به درگیری‌ها در خاورمیانه، پیشبرد برنامه هسته‌ای و حمایت از متحدان و نیروهای نیابتی تروریستی خود ادامه می‌دهد. آمریکا امروز اقداماتی را برای قطع جریان درآمدی که رژیم از آن برای تامین مالی این فعالیت‌های بی‌ثبات‌کننده استفاده می‌کند، در دستور کار قرار داده است.»بنا بر اعلام این وزارتخانه، چهار شرکت فروشنده محصولات پتروشیمی جمهوری اسلامی، یک شرکت خریدار، یک شرکت مدیریت دریایی و یک شرکت بازرسی محموله‌ها هدف دور جدید تحریم‌های آمریکا قرار گرفتند.

از این میان، پنج شرکت در امارات، یک شرکت در ترکیه و یک شرکت در ایران مستقر هستند. وزارت خزانه‌داری آمریکا نام شرکت ایرانی را «بازرسی فنی کمی و کیفی بین‌المللی کیهان سنجش آزما» اعلام کرد و افزود این شرکت در خیابان عضدی تهران واقع است.

وزارت خزانه‌داری آمریکا ۹ اردیبهشت نیز شش نهاد و شش فرد در ایران و چین را به دلیل نقش داشتن در شبکه‌ای که به نیابت از سپاه پاسداران در تهیه مواد اولیه سوخت موشک‌های بالستیک فعالیت می‌کند، تحریم کرد.گروسی تحت فشار سه کشور اروپایی، روند مذاکرات ایران و آمریکا را مختل کرده است

‌تهران‌تایمز،‌ روزنامه وابسته به سازمان تبلیغات اسلامی جمهوری اسلامی، به نقل از منابع مطلع درباره لغو مذاکرات روز شنبه آمریکا و ایران نوشت: «گروسی تحت فشار سه کشور اروپایی، روند مذاکرات ایران و آمریکا را مختل کرده است.»تهران‌تایمز افزود: «گزارش‌ها حاکی است گروسی با ارائه اطلاعات گمراه‌کننده به آمریکا، در پی القای بی‌اعتباری روایت ایران از فعالیت‌های صلح‌آمیز هسته‌ای‌ خود است.»

روزنامه وابسته به سازمان تبلیغات اسلامی اضافه کرد: «به‌نظر می‌رسد گروسی برای ورود به روند مذاکرات ایران و آمریکا، از هر ابزاری استفاده می‌کند.»

گروسی چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت گفت: «این نخستین بار در چند سال اخیر است که می‌بینم ایران تا این اندازه جدی، مستقیم و بی‌پرده وارد گفت‌وگو درباره اصل مسئله شده است.»

او در پاسخ به پرسشی درباره چشم‌انداز مذاکرات افزود: «آیا این بدان معناست که به روشنایی انتهای تونل رسیده‌ایم؟ هنوز نه. اما این بهترین فرصتی است که در اختیار داریم.»

گروسی: غنی‌سازی محور اصلی مذاکرات تهران و واشینگتن است

مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در ادامه سخنان خود، توسعه برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی و انباشت حجم بالای اورانیوم با غنای بالا بدون «فعالیت صلح‌آمیز مشخص» را «نگران‌کننده» خواند و اعلام کرد موضوع غنی‌سازی محور اصلی مذاکرات تهران و واشینگتن است و «گزینه‌های مختلفی» درباره آن مورد بررسی قرار می‌گیرد.

گروسی گفت: «این ذخایر می‌تواند به‌راحتی حل یا به خارج منتقل شود و این بخشی از گفت‌وگوهای فنی ما [با حکومت ایران] است.»

مقام‌های جمهوری اسلامی تاکنون بارها غنی‌سازی اورانیوم در داخل کشور را «خطر قرمز» حکومت معرفی کرده و گفته‌اند در مورد آن در مذاکره با ایالات متحده کوتاه نخواهند آمد.