
وزارت خارجه ایران تعویق زمان برگزاری دور چهارم مذاکرات هستهای ایران و آمریکا که قرار بود روز شنبه در رم برگزار شود را تایید کرد.
به گفته اسماعیل بقایی سخنگوی وزارت خارجه ایران، تاخیر در برگزاری این مذاکرات به درخواست عمان که میانجیگیری بین دو طرف را برعهده دارد، صورت گرفته است.پیش از این بدر البوسعیدی وزیر خارجه عمان در پستی در «ایکس» اعلام کرده بود که تعویق دور چهارم گفتگوها به دلایل لجستیکی صورت گرفته و تاریخ برگزاری آن پس از توافق طرفین اعلام خواهد شد.
در همین حال یک مقام ایرانی به «رویترز» گفته است که تعیین دور بعدی مذاکرات به «رفتار آمریکا» بستگی دارد.
سخنگوی وزارت خارجه ایران روز پنجشنبه در بیانیهای تحریمهای جدید آمریکا علیه ایران و شرکتهای طرف قرارداد با ایران را به شدت محکوم کرده و با اشاره به آن چه «سابقه طولانی دشمنی آمریکا با مردم ایران» خوانده، گفته بود تحریمهای اقتصادی «موجب بیاعتمادی و سوء ظن عمیق ایرانیان به آمریکا شده» است.
سخنگوی وزارت خارجه ایران عصر پنجشنبه در گفتگو با خبرنگاران همچنین تاکید کرد: «جمهوری اسلامی ایران برای بهرهگیری از دیپلماسی جهت تامین منافع مشروع و قانونی ملت ایران و خاتمهدادن به تحریم و فشار اقتصادی» مصمم است.
عباس عراقچی وزیرامور خارجه ایران روز چهارشنبه اعلام کرده بود که روز جمعه با نمایندگان فرانسه، آلمان و بریتانیا سه کشور اروپایی عضو برجام دیدار خواهد کرد، قرار بود این مذاکرات نیز در رم انجام شود اما برخی از رسانههای منطقهای و همچنین «اکسیوس» از تعویق این مذاکرات نیز خبر دادهاند.خبرنگار «اکسیوس» به نقل از برخی منابع خود نوشته است که احتمالا دور چهارم مذاکرات در هفته بعد دنبال خواهد شد. با این حال خبرگزاری «رویترز» به نقل از یک منبع آگاه نوشته است که هیئت آمریکایی به ریاست استیو ویتکاف نماینده ویژه ترامپ که مسئول مذاکرات با ایران است بطور رسمی انجام دور چهارم مذاکرات در رم را تایید نکرده بود.با پایان دور سوم مذاکرات عباس عراقچی وزیرخارجه ایران و دونالد ترامپ رئیسجمهور آمریکا از روند مذاکرات ابراز رضایت کردند اما افزایش تحریمهای آمریکا و همچنین هشدار پیت هگست وزیردفاع آمریکا به ایران درباره حمایت از حوثیها با انتقادات مقامات ایرانی روبرو شده است.پیش از این «اکسیوس» از تشدید اختلاف در کاخ سفید در زمینه چگونگی برخورد با ایران خبر داده و برخی منابع گفتهاند که مایکل والتز مشاور امنیت ملی آمریکا که مخالف نرمش در برابر جمهوری اسلامی است ممکن است در صورت شدت یافتن شکاف در کاخ سفید از سمت خود کنارهگیری کند.
در همین حال والتز در مصاحبه با شبکه «فاکسنیوز» تاکید کرده که ایران باید هشدارهای آمریکا را جدی بگیرد.
والتز میگوید آمریکا نه تنها خواستار منع دستیابی تهران به سلاح هستهای است بلکه ایران باید به هرگونه حمایت مالی، تدارکاتی یا موشکی از «گروههای تروریستی» که کشتیرانی بینالمللی را تهدید میکنند ،به منافع آمریکا لطمه میزنند آسیب میزنند یا هواپیماهای آمریکایی را مورد حمله قرار میدهند، پایان بخشد، زیرا «نماینده ما ویتکاف آماده است تا به میز مذاکره با ایران بازگردد».از طرفی اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت خارجه ایران، پنجشنبه در بیانیهای تحریمهای جدید واشینگتن علیه «اشخاص حقیقی و حقوقی در ایران و چند کشور دیگر» که به همکاری با جمهوری اسلامی در فعالیتهای اقتصادی و تجاری میپردازند را به شدت محکوم کرد و گفت: «مسئولیت تبعات و آثار مخرب مترتب بر رفتارهای ضدونقیض و بیانیههای تحریکآمیز آمریکا، بر عهده طرف آمریکایی خواهد بود».
مارکو روبیو وزیر خارجه آمریکا روز چهارشنبه اعلام کرد که تحریمهای جدیدی علیه ناوگان سایه ایران و شرکتهای واسطه در فروش محصولات نفتی ایران به مورد اجرا گذارده خواهد شد و پس از آن وزارت خزانهداری ایالات متحده هفت نهاد و شرکت مرتبط با تجارت پتروشیمی و محصولات نفتی ایران را در فهرست تحریمهای آمریکا قرار داد.
بقایی این تحریمها را «گواه آشکار دیگری از رویکرد متناقض تصمیمگیران آمریکایی و فقدان حسن نیت و جدیت در آنها برای پیشبرد مسیر دیپلماسی» توصیف کرد و گفت: «سابقه طولانی آمریکا در دشمنی با مردم ایران، از جمله از طریق تحریم اقتصادی و اخلال در مسیر توسعه و پیشرفت علمی و اقتصادی و فناورانه ایران، که موجب بیاعتمادی و سوء ظن عمیق ایرانیان به آمریکا شده است».
عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران نیز چهارشنبه در پاسخ به سوالات خبرنگاران داخلی در باره تحریمهای جدید آمریکا گفت: «اینکه در جریان مذاکرات طرفهای مقابل اقدامات تحریکآمیز را انجام دهند، میتواند جدیت آنان را زیر سئوال ببرد. البته ما در جریان هستیم که دیدگاههای مختلفی در آمریکا وجود دارد و لابیهای مختلفی در آنجا عمل میکنند.»
واشینگتن از زمان آغاز مذاکرات هستهای با ایران در چند مورد به اعمال تحریمهای بیشتر علیه بازرگانهای ایرانی در داخل کشور و کشورهای دیگر از جمله بریتانیا و همچنین شرکتهای واسطه فروش نفت ایران، ناوگان سایه و همچنین افراد و شرکتهای متهم به تامین سوخت برای تسلیحات موشکی ایران پرداخته است.
سناتورهای جمهوریخواه آمریکا ضمن حمایت از دونالد ترامپ تاکید کردند که ایران نباید هیچگاه اجازه غنیسازی اورانیوم یا دستیابی به سلاح هستهای را داشته باشد. سناتورهای جمهوریخواه همچنین از اعمال فشار حداکثری دولت ترامپ بر جمهوری اسلامی حمایت کردند.
پیشتر رییسجمهور آمریکا در شبکه تروثسوشال طی متنی با عنوان هشدار نوشت: «تمام خریدهای نفت یا محصولات پتروشیمی از ایران باید فورا متوقف شود.»
او افزود: «هر کشور یا شخصی که حتی مقدار کمی نفت یا محصولات پتروشیمی از ایران خریداری کند، بلافاصله مشمول تحریمهای ثانویه خواهد شد. این افراد یا کشورها به هیچوجه و تحت هیچ شرایطی اجازه انجام تجارت با ایالات متحده آمریکا را نخواهند داشت.»
ادامه مذاکرات به رفتار آمریکا بستگی دارد
یک مقام ایرانی به رویترز گفت که گفتوگوهای میان ایران و آمریکا در تاریخی متفاوت برگزار خواهد شد و این به رفتار آمریکا بستگی دارد. این مقام جمهوری اسلامی افزود: «تحریمهای آمریکا علیه ایران به روند دیپلماسی برای حل اختلاف هستهای کمکی نمیکند.»
وزیر خارجه عمان تایید کرده که مذاکرات برنامهریزیشده در روز شنبه به دلایل «لجستیکی» به تعویق افتاده است.
این لغو مذاکرات در حالی است که مایکل والتز، مشاور امنیت ملی آمریکا، روز پنجشنبه ۱۱ اردیبهشت ابراز امیدواری کرد که جمهوری اسلامی پیام واشینگتن را جدی بگیرد و تاکید کرد که استیو ویتکاف، مذاکرهکننده ارشد دولت آمریکا، «آماده است تا ایران به میز مذاکره بازگردد.»
واشینگتن اصلا تایید نکرده بود که در مذاکرات شنبه شرکت میکند
روزنامه آمریکایی هیل به نقل از یک مقام ایالات متحده درباره تعویق مذاکره تهران و واشینگتن در روز شنبه، نوشت که واشینگتن هرگز حضور خود در دور چهارم مذاکرات با ایران در روز شنبه در رم را تایید نکرده بود.
این مقام افزود زمان و مکان دور بعدی مذاکرات با ایران هنوز نهایی نشده، اما انتظار میرود بهزودی برگزار شود.
عمان روز پنجشنبه تایید کرد که مذاکرات روز شنبه در رم به دلایلی که «لجستیکی» خوانده، به تعویق افتاده است.