
بیش از ۱۰ شهر ایران در حال حاضر از لحاظ شاخص آلودگی هوا در “وضعیت خطرناک” قرار دارند. در شبانهروز گذشته بیش از ۸۰۰ نفر خوزستانی با عوارض قلبی و تنفسی راهی مراکز درمانی شدند.میثم معزی، معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی اهواز، اعلام کرد در پی وقوع گرد و غبار و موج ریزگردها در استان خوزستان، ۸۰۲ نفر طی ۲۴ ساعت گذشته با عوارض قلبی و تنفسی به بیمارستان منتقل شدند.
معزی شنبه ۱۳ اردیبهشت از تمامی مردم خوزستان، بهویژه گروههای پرخطر از جمله کودکان، زنان باردار، سالمندان و افراد با بیماریهای تنفسی، خواست تا حد امکان در روزهای آلوده در منزل بمانند.
اداره کل هواشناسی خوزستان پیشتر نسبت به ورود و تاثیر توده گرد و خاک با منشا کشور عراق، از پنجشنبه تا جمعه (۱۰ تا ۱۲ اردیبهشت) هشدار سطح قرمز صادر کرده بود.
در ۱۲ اردیبهشت، گرد و غبار و موج ریزگردها در خوزستان کیفیت هوای شهرهای مختلف این استان را در وضعیت خطرناک قرار داد.
سامانه پایش کیفی هوای کشور ۱۲ اردیبهشت کیفیت هوای شهرهای مختلف استان خوزستان از جمله اهواز، آبادان، امیدیه، ماهشهر، حمیدیه، خرمشهر، دزفول، رامشیر، سوسنگرد، شوشتر، هندیجان، هویزه و گتوند را برای تمام گروههای سنی «ناسالم» اعلام کرد.
وضعیت «قرمز» و «نارنجی» هوا در خوزستان
شهریار عسکری، مدیر روابط عمومی ادارهکل حفاظت محیط زیست خوزستان، ۱۳ اردیبهشت از قرار گرفتن هوای هفت شهر خوزستان در وضعیت «ناسالم» و «قرمز» خبر داد و گفت سه شهر دیگر در وضعیت «ناسالم برای گروههای حساس» و «نارنجی» بوده است.
به گفته عسکری، وضعیت هوای شهرهای اهواز، آبادان، خرمشهر، ماهشهر، هندیجان، امیدیه، بهبهان در وضعیت «ناسالم» و «قرمز» و وضعیت اندیمشک، دزفول و گتوند در وضعیت «ناسالم برای گروههای حساس» و «نارنجی» قرار دارد.
او اضافه کرد: «طبق شاخص ۲.۵ میکرون، هوای هیچکدام از شهرهای خوزستان در وضعیت قابل قبول یا پاک نبوده است.»
خبرگزاری ایرنا ۱۳ اردیبهشت در گزارشی با اشاره به آلودگی هوا در ۱۲ شهر خوزستان نوشت: «وجود صنایع آلاینده در خوزستان از جمله نفت، گاز، پتروشیمی، فولاد، نیشکر و … موجب شده تا میزان آلایندگی در نقاط شهری و روستایی خوزستان بالا باشد که موجب بروز مشکلات بهداشتی و زیست محیطی برای ساکنان شده است.»
گرد و غبار به لرستان رسید
کامران فرمانپور، مدیرکل حفاظت محیط زیست لرستان، نیز با اشاره به اینکه کیفیت هوای این استان در شرایط ناسالم برای گروههای حساس قرار دارد، گفت این وضعیت تا دوشنبه ۱۵ اردیبهشت ادامه خواهد داشت.
او از تمامی شهروندان ساکن لرستان بهخصوص افراد دارای بیماریهای قلبی، عروقی و تنفسی خواست تا حد امکان، از تردد غیرضروری بپرهیزند و در صورت خروج از منزل و مواجهه با هوای آزاد از ماسک استفاده کنند.
در فروردینماه نیز موج گرد و غبار که از غرب کشور آغاز شد، استانهای خوزستان، کرمانشاه، لرستان، بوشهر، ایلام و زنجان را به حالت تعطیل یا نیمهتعطیل درآورد.
منشاء بحران
منشاء ۵۵ درصد ریزگردهای ایران، بیابانهای عراق، بهویژه اراضی در معرض بیابانزایی، دجله و فرات هستند که در پی خشکسالی، تولید ریزگرد میکنند و با وزش بادهای موسمی بهار، هر ساله استانهای غربی کشور شرایط بحرانی به خود میگیرد.
شرق سوریه و شمال عربستان سعودی نیز بهدلیل خشکسالی، سدسازی و بهرهبرداری از منابع زیرزمینی، از جمله عوامل بروز بحران ریزگرد در ایران هستند.
از دهه ۱۳۸۰ تاکنون، ناتوانی جمهوری اسلامی در پیشبرد همکاریهای بینالمللی، بهویژه با عراق، سوریه و ترکیه، برای مهار ریزگردها، هر سال اوضاع استانهای غربی کشور را بحرانیتر کرده است.