
سه مقام آمریکایی و یک منبع آگاه در گفتوگو با رویترز از آماده شدن مجموعه تحریمهای تازهای علیه روسیه خبر دادهاند تا فشارها بر مسکو برای پایان دادن به جنگ با اوکراین و پذیرش پیشنهادهای آمریکا در این زمینه افزایش یابد. هنوز مشخص نیست ترامپ این تحریمها را امضا خواهد کرد یا نه.
به گفته این منابع که به شرط ناشناس ماندن مصاحبه کردهاند، این تحریمها شرکت دولتی گازپروم، بزرگترین شرکت گازی روسیه و نهادهای اصلی فعال در منابع طبیعی و سیستم بانکی این کشور را هدف گرفتهاند.
یک منبع آگاه در این باره گفت: «شورای امنیت ملی آمریکا در تلاش است تا مجموعه اقدامات تنبیهی شدیدتری علیه روسیه آماده کند. اجرایی شدن این پیشنهادها هم نیازمند موافقت و امضای ترامپ است.»
هرچند ترامپ در آغاز مذاکراتش با طرفین جنگ اوکراین توجه بیشتری به روسیه نشان میداد، اما رد درخواستها و پیشنهادهای آمریکا برای برقراری آتشبس میان دو کشور از سوی روسیه این همدلی را به سرخوردگی تبدیل کرده است.
جیمز هیوت، سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا، بار دیگر بر تعهد ترامپ برای دستیابی به یک آتشبس کامل و فراگیر تاکید کرد اما گفت که درباره جزییات مذاکرات جاری اظهار نظر نمیکند.
روز چهارشنبه، ۱۰ اردیبهشت یک توافقنامه مواد معدنی میان آمریکا و اوکراین امضا شد و ترامپ آن را بخشی مهم از تلاشهای خود برای صلح میان روسیه و اوکراین اعلام کرد.
به این ترتیب، تایید این بسته تحریمی تازه از سوی ترامپ را میتوان نشانهای از سختتر شدن موضع او در قبال کرملین قلمداد کرد.
کورت وُلکر، که در دوره نخست ریاستجمهوری ترامپ نماینده آمریکا در ناتو و نماینده ویژه این کشور در مذاکرات مربوط به اوکراین بود، این گمانهزنی را تایید میکند: «ترامپ هر کاری میتوانست انجام داد تا پوتین را به نقطه پذیرش آتشبس و پایان دادن به جنگ برساند اما پوتین همواره درخواستهای او را رد کرده است. حالا، این بسته تحریمی تازه مرحله بعدی افزایش فشار بر روسیه است.»
پس از حمله گسترده روسیه به اوکراین در سال ۲۰۲۲ آمریکا و متحدانش بهطور مداوم انواع تحریمها را علیه این کشور وضع کردهاند. هرچند این تحریمها به اقتصاد روسیه ضربههایی وارد کرده، اما مسکو همواره راههایی برای دور زدن تحریمها و تامین منابع مالی برای ادامه جنگ یافته است.
وُلکر با تاکید بر اینکه پوتین همواره در حال تشدید دشمنیها بوده است، افزود: «ترامپ توانست آمریکا و اوکراین را در مسیری هماهنگ و مشترک برای تحقق یک آتشبس فوری و جامع قرار دهد، اما حالا این پوتین است که مخالفت میکند.»
به نظر میرسد ترامپ پس از آغاز دور دوم ریاستجمهوریاش با در پیش گرفتن سلسله اقداماتی نظیر انحلال گروه ویژه وزارت دادگستری که مسئول اجرای تحریمها و محدود کردن الیگارشهای نزدیک به کرملین، قصد داشت نظر روسیه برای موافقت با طرح صلح خود را جلب کند.
افزون بر این اقدامات، برخی اظهار نظرهای او نظیر دیکتاتور خواندنِ ولودیمیر زلنسکی یا تاکید بر این ادعا که زلنسکی جنگ را آغاز کرده است، همسو با مواضع مسکو بود.
در راهبرد پیشنهادی استیو ویتکاف، فرستاده ویژه ترامپ برای حل مناقشه اوکراین چهار منطقه از خاک اوکراین به روسیه واگذار میشود. با این حال، وزرات امور خارجه روسیه سه روز پس از آخرین دیدار ویتکاف با پوتین بار دیگر بر مواضع حداکثری مسکو برای پایان جنگ تاکید کرد و به دنبال آن نیروهای روسیه حملات خود به مناطق غیرنظامی را شدت بخشیدند.