خانه / اخبار مهم روز / بازداشت هفت ایرانی در بریتانیا؛ تلگراف: تنها چند ساعت تا حمله تروریستی مانده بود

بازداشت هفت ایرانی در بریتانیا؛ تلگراف: تنها چند ساعت تا حمله تروریستی مانده بود

پلیس بریتانیا روز شنبه در دو عملیات جداگانه هشت مرد از جمله هفت شهروند ایران را در نقاط مختلف بریتانیا بازداشت کرد. به گزارش تلگراف، این بازداشت‌ها در چارچوب عملیات برای خنثی کردن یک حمله تروریستی بود که قرار بود تنها ساعاتی بعد در خاک بریتانیا انجام شود.
در نخستین عملیات پنج مرد از جمله چهار شهروند ایران در نقاط مختلف بریتانیا بازداشت شدند. ایوت کوپر، وزیر کشور بریتانیا این عملیات را یکی از بزرگترین عملیات مبارزه با تروریسم در سال‌های اخیر در بریتانیا توصیف کرد.

پلیس مبارزه با تروریسم بریتانیا همچنین در عملیاتی جداگانه سه مرد ایرانی را در لندن بازداشت کرد. پلیس اعلام کرد دلیل بازداشت ناگهانی آن‌ها نگرانی نسبت به خروج آن‌ها از کشور یا اقدام آن‌ها برای نابود کردن شواهد موجود علیهشان بود.

این بازداشت‌ها بر اساس اختیارات مندرج در «قانون امنیت ملی» انجام شد. این قانون به ماموران اجازه می‌دهد در صورتی که به شراکت افرادی در «فعالیت تهدید‌آمیز قدرت خارجی» مشکوک شدند، نسبت به بازداشت آن‌ها اقدام کنند.

به گزارش تلگراف، گمانه‌زنی‌ها در رابطه با این که آیا یک کنیسه یا مکان مربوط به جامعه یهودی ممکن است هدف این حمله تروریستی باشد، افزایش یافته است.این بازداشت‌ها که روز شنبه ۱۳ اردیبهشت انجام شد، در شهرهای سوئیندن، وست لاندن، استاکپورت، راچدیل و منچستر صورت گرفت.

در عملیاتی جداگانه در همان روز، سه تبعه دیگر ایرانی نیز در لندن در چارچوب یک پرونده دیگر ضدتروریسم بازداشت شدند. پلیس تأکید کرده که این دو پرونده ارتباطی با یکدیگر ندارند و تحقیقات همچنان ادامه دارد.

در مورد عملیات اول که دستگیری چهار تبعه ایرانی را به دنبال داشته، پلیس کلانشهر لندن بامداد یکشنبه ۱۴ اردیبهشت در بیانیه‌ای اعلام کرد که این افراد در لندن، سوئیندون و منطقه منچستر بزرگ و به ظن «توطئه برای هدف قرار دادن یک مکان خاص» بازداشت شدند.

بیانیه پلیس لندن هویت بازداشت‌شدگان را اعلام نکرده و تنها گفته است که چهار شهروند ایرانی بین ۲۹ تا ۴۶ سال دارند و سن و ملیت نفر پنجم هنوز در حال بررسی است.دومینیک مورفی، رئیس بخش مبارزه با تروریسم در پلیس کلان‌شهری لندن، تصریح کرد: «تحقیقات هنوز در مراحل اولیه است و ما در حال بررسی مسیرهای مختلف تحقیق برای کشف هر انگیزه بالقوه و همچنین دریافت این موضوع هستیم که آیا در ارتباط با این موضوع، امکان خطر بیشتری برای عموم وجود دارد یا خیر.»

فرمانده پلیس ضد تروریسم لندن افزود که در تماس با مسئولان محل مورد نظر، آنها در جریان این توطئه قرار گرفته و مشاوره‌های لازم به آنها ارائه شده «اما به دلایل عملیاتی، در حال حاضر قادر به ارائه اطلاعات بیشتر نیستیم».

هنوز جزئیات بیشتری در این باره گزارش نشده و مقام‌های ایران نیز به آن واکنش نشان نداده‌اند.

در پی افزایش نگرانی‌ها از فعالیت‌های منتسب به ایران در بریتانیا، دولت این کشور اعلام کرده که از سال ۲۰۲۲ تاکنون بیش از ۲۰ طرح مرتبط با ایران را شناسایی کرده است.

در سال‌های اخیر مقام‌های امنیتی بریتانیا به افزایش تلاش‌های ایران برای انجام ترور در خاک این کشور اشاره کرده‌اند.

از جمله اردیبهشت سال گذشته رئیس اداره امنیت داخلی بریتانیا، ام‌آی۵، در گزارش سالانه این نهاد به «افزایش خیره‌کننده» تلاش‌های ایران و روسیه در این زمینه اشاره کرد.

او گفت که کشورهای «متخاصم» برای اجرای توطئه‌های خود اقدام به استخدام تبهکاران و جنایتکاران می‌کنند.

مرداد ۱۴۰۲ نیز برخی نشریات بریتانیا از جمله ساندی‌تایمز گزارش دادند که وزیر کشور بریتانیا بر این باور است که سپاه پاسداران انقلاب اسلامی «بزرگترین تهدید» علیه امنیت ملی این کشور است.

پلیس متروپولیتن شامگاه یکشنبه اعلام کرد که در حال بررسی این موضوع است که آیا خطر بیشتری جامعه را تهدید می‌کند یا خیر.

وزیر کشور بریتانیا شامگاه یکشنبه طی بیانیه‌ای اعلام کرد: «این دو عملیات گسترده بازتاب‌دهنده برخی از بزرگ‌ترین تهدیدها علیه کشور و عملیات مبارزه با تروریسم هستند که در سال‌های اخیر شاهد آن بوده‌ایم.»

خانم کوپر در پاسخ به پرسشی درباره ارتباط احتمالی این عملیات تروریستی با حکومت جمهوری اسلامی ایران گفت: «این دو عملیات بسیار مهم‌اند و در هر دو مورد، اتباع ایرانی دخیل هستند. ما در حال همکاری با پلیس و نهادهای امنیتی برای انجام تحقیقات و ارزیابی‌های امنیتی هستیم.»

ویدیویی از حمله پلیس به منزلی در راچدیل در شبکه‌های اجتماعی منتشر شده است.

به گفته همسایگان، مردان نقاب‌دار مردی را که پیراهن بر تن نداشت از خانه بیرون کشیدند و به او گفتند که روی زمین دراز بکشد.

شامگاه شنبه مجددا درخواست‌ها از حزب کارگر برای به رسمیت شناختن سپاه پاسداران به عنوان یک سازمان تروریستی افزایش یافت.

حزب کارگر اگرچه در دوران انتخابات بارها چنین وعده‌ای داده بود، اما هنوز برای آن اقدام نکرده است.

بنابر گزارش‌ها، برخی مقام‌های وزارت خارجه بریتانیا با این اقدام مخالفت کرده‌اند و می‌گویند که این کار می‌تواند ارتباطات دیپلماتیک را با جمهوری اسلامی ایران از بین ببرد. ایالات متحده آمریکا نیز از کشورهایی است که از رابطه دیپلماتیک بریتانیا با ایران استفاده می‌کند.