
شورای سردبیری روزنامه والاستریت ژورنال در سرمقالهای به مذاکرات تهران و واشینگتن پرداخته و نوشته که مذاکرات هستهای تاکنون به حکومت ایران فرصتهایی داده، اما در مقابل سیاست آمریکا گاه متزلزل به نظر میرسید تا اینکه دونالد ترامپ موضعی کاملا شفاف و قاطع در این زمینه اتخاذ کرد.
شورای سردبیری والاستریت ژورنال در یادداشت دوشنبه ۱۵ اردیبهشت خود با اشاره به مصاحبه ترامپ که یکشنبه 14 اردیبهشت از شبکه انبیسی پخش شد، نوشت که رییسجمهوری آمریکا در پاسخ به این پرسش که «هدف مذاکرات، محدود کردن برنامه هستهای ایران است یا برچیده شدن کامل آن؟» گفت: «برچیده شدن کامل.» خبرنگار دوباره پرسید: «این تنها چیزی است که میپذیرید؟» و ترامپ تاکید کرد: «بله، فقط همین.»
در این یادداشت تاکید شده است :«این اظهارنظر صریح، عملا مخالفت ترامپ با برخی دیدگاههای نرمتر در دولتش را نشان میدهد. برخی از مشاوران ترامپ معتقدند اجازه دادن به ایران برای دستیابی به سلاح هستهای، بهتر از انجام حمله نظامی یا حمایت از حمله احتمالی اسرائیل است.»
بهنوشته نویسندگان این سرمقاله، «اما ترامپ این رویکرد را نمیپذیرد. او گفت: «تنها چیزی که نمیتوانند داشته باشند، سلاح هستهای است، چون در آن صورت جهان نابود میشود.» ترامپ یادآور شد که رهبران جمهوری اسلامی شعار «مرگ بر آمریکا» سر میدهند و در آن جدی هستند؛ آنها هماکنون نیز سلاحهایی دارند که اسرائیل و اروپا را تهدید میکند و روی موشکهای قارهپیمایی کار میکنند تا آمریکا را نیز در تیررس قرار دهند.»
شورای سردبیری والاستریت ژورنال در این سرمقاله افزوده است: «در سوی دیگر، برخی مشاوران که گزینه نظامی را رد نمیکنند، به توافقی مشابه توافق دولت اوباما رضایت دارند، توافقی که به برچیدن کامل برنامه هستهای منجر نمیشود. یکی از مسائل اصلی این است که آیا باید به حکومت ایران اجازه داده شود اورانیوم را تا سطحی قابل استفاده برای تولید سلاح غنیسازی کند یا خیر.»
والاستریت ژورنال سپس با اشاره به اظهارات استیو ویتکاف، فرستاده ویژه ترامپ درامور خاورمیانه که در فروردین ماه گفته بود ایران نیازی به غنیسازی بالاتر از ۳.۶۷ درصد ندارد»، اشاره کرده و نوشته است که این سخن شائبه پذیرش غنیسازی محدود را ایجاد کرد؛ همان سطحی از غنیسازی که در توافق ۲۰۱۵ تعیین شده بود و دو سوم مسیر رسیدن به درجه تسلیحاتی محسوب میشود.
بهنوشته این روزنامه، «اگرچه ویتکاف بعدا از این موضع عقبنشینی کرد، اما به گزارش رویترز، چارچوب اولیه مذاکرات همچنان بر حفظ بخشهایی از توافق ۲۰۱۵ استوار است؛ همان توافقی که ترامپ آن را «بدترین توافق تاریخ» میخواند. این چارچوب به حکومت ایران اجازه ادامه غنیسازی میدهد، هرچند محدود و تحت نظارت؛ اما ایران در موقعیتی باقی میماند که بتواند بهسرعت به آستانه ساخت بمب برسد.»
شورای سردبیری والاستریت ژورنال با استناد به سخنان روز یکشنبه رییسجمهوری آمریکا، تاکید کرده است که ترامپ این رویکرد را به دلایل مشخص رد میکند اما در عین حال پیشنهاد مارکو روبیو، وزیر امور خارجه و مشاور امنیت ملی خود را رد نکرد. بر اساس این پیشنهاد ایران بهجای غنیسازی داخلی، اورانیوم با غنای پایین را وارد کند؛ روشی که ۲۳ کشور دیگر از جمله کانادا، امارات و کره جنوبی برای دستیابی به انرژی هستهای غیرنظامی از آن استفاده میکنند.
بهنوشته والاستریت ژورنال، ترامپ حتی نسبت به این ایده هم ابراز تردید کرد. او آن را «نظریهای جدید» برای ایران توصیف کرد و افزود: «اما من میگویم، آنها اینهمه نفت دارند، چرا به انرژی هستهای نیاز دارند؟» او همچنین هشدار داد: «انرژی غیرنظامی اغلب به جنگهای نظامی منجر میشود.»
در سرمقاله این روزنامه تصریح شده است که ترامپ معتقد است اگر ایران بخواهد نیروگاههایش را حفظ کند، هدفی جز حفظ گزینه دستیابی به سلاح هستهای ندارد.
در ادامه این یادداشت گفته شده است: «ترامپ تاکید کرد که اکنون، به لطف اقدامهای اسرائیل، برنامه هستهای ایران بیش از هر زمان دیگری افشا شده است. اما روند مذاکرات، فرصتی به ایران داده است. از زمان آغاز مذاکرات، ارزش ریال ایران ۲۰ درصد افزایش یافته و براساس اطلاعاتی که نیویورکتایمز به دست آورده، تهدید حمله اسرائیل را در میانه گفتوگوها کاهش داده است. به گفته ترامپ، اتخاذ یک سیاست قاطع از سوی آمریکا میتواند این روند را معکوس کند.»
شورای سردبیری والاستریت ژورنال در یادداشت خود افزوده است: « در کنار تهدید هفته گذشته ترامپ به چین برای خرید نفت ایران و هشدار پیت هگست، وزیر دفاع آمریکا، به حکومت ایران در قبال حملات حوثیها، اتخاذ موضعی سخت در مذاکرات هستهای میتواند از تضعیف بیشتر سیاست آمریکا در قبال تهران جلوگیری کند.»
در پایان این سرمقاله آمده است: «تعویق مذاکرات هستهای آمریکا در آخر هفته گذشته، از نظر ترامپ جای نگرانی چندانی ندارد. او میگوید آمریکا در موقعیتی نیست که نیازمند توافق فوری باشد و تحریمها باید زمان کافی داشته باشند تا تاثیر خود را آشکار و صادرات نفت ایران را متوقف کنند. ترامپ معتقد است این مسیر، بهترین راه برای رسیدن به توافقی است که بدون نیاز به حمله نظامی، تهدید هستهای ایران را از میان برمیدارد.»