خانه / اخبار مهم روز / هالک‌بانک ترکیه بار دیگر از دیوان‌عالی آمریکا خواست در پرونده تحریم‌های ایران تجدیدنظر کند

هالک‌بانک ترکیه بار دیگر از دیوان‌عالی آمریکا خواست در پرونده تحریم‌های ایران تجدیدنظر کند

بانک «هالک‌بانک» ترکیه بار دیگر از دیوان عالی ایالات متحده درخواست کرد تا ری دادگاه بدوی مبنی بر امکان پیگرد قانونی این بانک به اتهام کمک به حکومت ایران برای دور زدن تحریم‌های آمریکا را مورد بررسی قرار دهد.

رابرت کری، یکی از وکلای این بانک در آمریکا، دوشنبه ۱۵ اردیبهشت با اعلام این خبر گفت که دیوان عالی آمریکا به هالک‌بانک تا روز دوشنبه مهلت داده بود تا دادخواست تجدیدنظر در حکم اول آبان ۱۴۰۳ دادگاه تجدیدنظر حوزه دوم در منهتن را ثبت کند؛ حکمی که به دادستان‌ها اجازه پیگیری پرونده را می‌دهد.

این نخستین بار نیست که پرونده هالک بانک به دیوان عالی آمریکا می‌رود. پیشتر در ۳۱ فروردین ۱۴۰۲دیوان عالی آمریکا درخواست وکلای «هالک بانک» ترکیه مبنی بر مصونیت قضایی دولت‌ ترکیه به‌عنوان یک دولت خارجی و شرکت‌های متعلق به آن را در ارتباط با نقض تحریم‌های جمهوری اسلامی رد کرد، اما پرونده این ‌بانک را برای بررسی دفاعیات دیگرش به یک دادگاه دیگر ارجاع داد.

دادگاه تجدیدنظر فدرال آمریکا سه‌شنبه اول آبان ماه سال گذشته در حکمی اعلام کرد هالک بانک ترکیه باید به اتهام دور زدن تحریم‌های آمریکا علیه جمهوری اسلامی تحت پیگرد قرار گیرد. طبق تصمیم این دادگاه، دولتی بودن هالک بانک، آن را از پیگرد قضایی مصون نمی‌کند.

«رابرت کری»، وکیل هالک‌بانک، در نامه‌ای که دوشنبه ۱۵ اردیبهشت ۱۴۰۴ به دادگاه تجدیدنظر اعلام کرد که این دادخواست ثبت شده است. این دادخواست در وب‌سایت دیوان عالی در دسترس نبود و کری به درخواست رویترز برای اظهار نظر پاسخ نداد.

هالک‌بانک اتهامات کلاهبرداری، پول‌شویی و تبانی را که به استفاده از سرویس‌دهندگان مالی و شرکت‌های صوری در ایران، ترکیه و امارات متحده عربی برای دور زدن تحریم‌ها مربوط می‌شود، رد کرده و خود را بی‌گناه دانسته است.

دادستان‌های آمریکایی می‌گویند هالک‌بانک به حکومت ایران کمک کرده است تا به‌طور مخفیانه ۲۰ میلیارد دلار از منابع مالی محدودش را منتقل کند، درآمد نفتی را به طلا و پول نقد تبدیل و حمل‌ونقل‌های صوری مواد غذایی را برای توجیه انتقال درآمدهای نفتی ثبت کرده است.

این پرونده که در سال ۲۰۱۹ تشکیل شد، به یکی از نقاط تنش در روابط آمریکا و ترکیه بدل شده است؛ به‌طوری‌که رجب طیب اردوغان، رییس‌جمهوری ترکیه، آن را اقدامی «غیرقانونی و زشت» توصیف کرده است.

روابط این دو کشور در یک دهه گذشته به دلیل اختلاف‌نظرها بر سر سوریه، روابط آنکارا با مسکو و مسائل دیگر رو به تیرگی گذاشته است.

با این حال، اردوغان و دونالد ترامپ، رییس‌جمهوری آمریکا، هر دو روز دوشنبه ۱۵ اردیبهشت اعلام کردند که تماس تلفنی «بسیار سازنده‌ای» داشته‌اند و یکدیگر را برای سفر به کشورهایشان دعوت کرده‌اند.