دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا، ایران را عامل هر مشکلی در خاورمیانه دانست و بر ضرورت مقابله با سیاستهای این کشور تاکید کرد.
به گزارش رسانهها، ترامپ که سهشنبه 13 مارس در یک پایگاه هوایی در سندیگو در ایالت کالیفرنیا سخن میگفت، اظهار داشت: «به هر جای خاورمیانه میرویم، این ایران است که عامل مشکلات است. ما خواستار شیوه جدی برخورد با ایران هستیم».
رئیس جمهوری ایالات متحده آمریکا همچنین افزود که کشورش در حال همکاری با همپیمانانش است تا از یک سو، جلوی دستیابی ایران به سلاح هستهای گرفته شود و از سوی دیگر، با حمایت این کشور از تروریسم که باعث خونریزی در جهان میشود، مقابله شود.
اشاره ترامپ به سیاستهای ایران در خاورمیانه از جمله حمایتش از نظام بشار اسد در سوریه، حزبالله در لبنان، گروههای شبهنظامی در عراق و حوثیها در یمن است. علاوه بر این، بسیاری از کشورهای خاورمیانه، ایران را به دخالت در امور داخلی خود از راه پشتیبانی از برخی از گروهها و جریانها متهم میکنند.
اعتراض به توافق هستهای
ترامپ بار دیگر به توافق هستهای با ایران اعتراض کرد و آن را «بدترین توافق» نامید. او در این باره گفت: « یکی از بدترین توافق هایی که دیده ام توافق با ایران است. برای چه به آنها 150 میلیارد دلار دادیم؟»
اشاره ترامپ به 150 میلیارد دلاری است که در دولت بارا اوباما رئیس جمهوری پیشین آمریکا پس از توافق هستهای به ایران تحویل داده شد.
پیش از این دونالد ترامپ اعلام کرده بود که علت برکناری رکس تیلرسون از وزارت امور خارجه این کشور، اختلاف نظر با او در چند پرونده از جمله توافق هستهای ایران است.
ترامپ سهشنبه 13 مارس رکس تیلرسون را از مقام وزارت امور خارجه این کشور برکنار و مایک پمپئو رئیس سازمان اطلاعات مرکزی CIA را به جانشینی او برگزید.
ترامپ در گفتوگو با خبرنگاران که شبکه خبری CNN بازتاب داد گفت: «ر چند مساله از جمله توافق هستهای ایران با یکدیگر اختلاف نظر داشتیم. او بر این بارو است که توافق بدی نیست اما به نظر من توافقی وحشتناک است. میخواستم به توافق پایان دهم یا اقدامی دیگر در خصوص آن انجام دهم. اما او بر این باور بود که باید تعامل دیگری با توافق داشت».
توافق هستهای که به آن برنامه جامع اقدام مشترک هم گفته میشود، ژوئیه سال 2015 منعقد و یک سال پس از آن اجرا شد. برپایه این توافق که در دوره باراک اوباما رئیسجمهوری پیشین آمریکا منعقد شد، در برابر محدود شدن برنامه اتمی ایران، تحریمهای اعمال شده علیه این کشور به خاطر این برنامه لغو یا تعلیق شد.
کشورهای عضو گروه 1+5 متشکل از آمریکا، بریتانیا، فرانسه، روسیه و چین، پنج کشور عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل متحد بهعلاوه آلمان، کشورهای طرف مذاکره ایران در این توافق هستند.
ترامپ پیشتر چهار شرط برای ادامه همراهی آمریکا با توافق هستهای تعیین کرده بود که عبارت است از: «دسترسی فوری بازرسان بین المللی به تمامی مکان ها و تاسیسات ایران، دائمی شدن محدودیت ها برای برنامه هسته ای ایران، تضمین به عدم نزدیک شدن به سلاح هستهای و محدودیت برنامه موشکهای دوربرد ایران».
ترامپ برنامه موشکهای دوربرد و برنامه تسلیحات اتمی ایران «جدانشدنی هستند»؛ اما تهران با هرگونه مذاکره درباره برنامه موشکیاش اعلام مخالفت میکند.