خانه / اخبار مهم روز / ترامپ: با خشونت و یا بدون خشونت مسئله ایران را حل خواهم کرد

ترامپ: با خشونت و یا بدون خشونت مسئله ایران را حل خواهم کرد

دونالد ترامپ، رییس‌جمهوری آمریکا، ابراز اطمینان کرد که با جمهوری اسلامی، یا با خشونت و یا بدون خشونت، به یک راه حل دست خواهد یافت.

او در مصاحبه‌ای با شبکه فاکس نیوز، که جمعه ۲۶ اردیبهشت پخش شد، گفت: «صد در صد با ایران به یک راه‌حل می‌رسم. ما این مسئله را به هر طریقی حل خواهیم کرد؛ یا با خشونت یا بی‌خشونت.»

رییس‌جمهوری آمریکا افزود: «من نمی‌خواهم درگیری رخ دهد. من ایرانی‌های زیادی را می‌شناسم، از نیویورک، از واشینگتن، از جاهای مختلف. این‌ها آدم‌های فوق‌العاده‌ای هستند. باید آن‌ها را به‌عنوان انسان‌هایی عادی دید. نمی‌خواهم موضوع به خشونت کشیده شود، اما یک چیز را با قطعیت می‌گویم: آن‌ها هرگز به سلاح هسته‌ای دست پیدا نخواهند کرد.»

ترامپ گفت: « در مورد برنامه هسته‌ای غیرنظامی همان‌طور که گفتم به توافق نزدیک هستیم. به‌نظرم آن‌ها واقعا می‌خواهند به توافق برسند. ببینید، به ایران گفته‌ام که اگر توافق کنیم، آن‌ها واقعا خوشحال خواهند شد. اما مهم‌تر از همه، یک نکته را خیلی ساده به آن‌ها گفته‌ام. دیشب کسی در تلویزیون داشت از موضع من دفاع می‌کرد، ولی خوشم نیامد، چون می‌گفت «هنوز وقت داریم». نه، ما وقت نداریم. وقت زیادی باقی نمانده. ایران نباید به سلاح هسته‌ای برسد. اگر برسد، دیگر موضوع کاملا متفاوت خواهد بود. بحث به‌کل عوض می‌شود.»

دونالد ترامپ، ساعاتی پیش از این مصاحبه، در پایان سفرش به خاورمیانه، به خبرنگاران در هواپیما گفته بود که ایالات متحده برای توافق هسته‌ای، پیشنهاد مشخصی به جمهوری اسلامی ارائه داده است.

ترامپ گفت: «آن‌ها پیشنهادی دریافت کرده‌اند اما مهم‌تر از همه این است که می‌دانند باید سریع اقدام کنند، وگرنه اتفاق بدی خواهد افتاد.»

او به جزییات این پیشنهاد اشاره‌ای نکرد اما وب‌سایت خبری اکسیوس پیش از این به نقل از یک مقام آمریکایی و دو منبع آگاه گزارش داد دولت آمریکا در جریان دور چهارم مذاکرات هسته‌ای با جمهوری اسلامی در عمان، پیشنهادی رسمی برای توافق هسته‌ای با تهران ارائه کرده است.

این پیشنهاد یک‌شنبه ۲۱ اردیبهشت از سوی استیو ویتکاف، نماینده ویژه ترامپ در امور خاورمیانه و مسئول هیات مذاکره‌کننده واشینگتن با تهران، به عباس عراقچی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی تحویل داده شده و عراقچی این پیشنهاد را برای بررسی و مشورت با علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی و سایر مقامات عالی‌رتبه، به تهران منتقل کرده است.

با این حال، عباس عراقچی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی، جمعه ۲۶ اردیبهشت در واکنش به سخنان رییس‌جمهوری آمریکا گفت که حکومت ایران هیچ پیشنهاد مکتوبی از آمریکا دریافت نکرده است.

عراقچی گفت: «در طول مذاکرات ایده‌هایی به صورت مکتوب به طرف مقابل داده شد، اما ما ایده‌ای را به صورت مکتوب تا به الان دریافت نکرده‌ایم.»

او همچنین جمعه در پستی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «هیچ سناریویی وجود ندارد که ایران از حق به‌دست‌آمده خود برای غنی‌سازی اورانیوم برای اهداف صلح‌آمیز صرف‌نظر کند.»

عراقچی گفت: «ایران با این حال مصمم و شفاف باقی مانده است: به حقوق ما احترام بگذارید و تحریم‌هایتان را لغو کنید، آن وقت توافق داریم.»

او تاکید کرد: «ما همیشه از گفت‌وگوی مبتنی بر احترام متقابل استقبال می‌کنیم و همیشه هرگونه دیکته و تحمیل را رد می‌کنیم.»

خطر بزرگ جمهوری اسلامی برای منطقه

رییس‌جمهوری آمریکا در مصاحبه جمعه ۲۶ اردیبهشت خود با شبکه فاکس افزود: «همواره خاورمیانه به‌نظرم منطقه‌ای فوق‌العاده بوده است. کشورهای خاورمیانه به‌دلیل وجود جمهوری اسلامی در خطر بزرگی هستند و ایران اصلی‌ترین خطر برای آنهاست.»

ترامپ گفت: «جمهوری اسلامی باعث می‌شود که کشورهای منطقه آسیب‌پذیر به نظر برسند، اما من آن‌ها را آسیب‌پذیر نمی‌بینم، چون فکر می‌کنم ما بزرگ‌ترین ارتش جهان را داریم و در حال حاضر با سرعت و گستره‌ای بی‌سابقه در حال تقویت آن هستیم.»

او گفت: « ایران منابع عظیم نفت دارد. منابعی که تا ۳۰۰ سال دوام می‌آورند. مردم متوجه نیستند که ایران یکی از بزرگ‌ترین دارندگان ذخایر نفتی در جهان است. و نه‌تنها از نظر حجم، بلکه از نظر کیفیت هم نفت بسیار خوبی دارند—نفتی خالص و عالی. برای استخراجش نیازی به صرف هزینه‌های سنگین برای انرژی یا فرایندهای پیچیده ذوب سنگ نیست. نفتشان خالص و بی‌نیاز از فرآوری‌های گران‌قیمت است.»

ترامپ افزود: «حالا سوال این است: کشوری که این مقدار نفت و گاز دارد، چرا باید دنبال برنامه هسته‌ای غیرنظامی باشد؟ فقط به‌دلایل ظاهری یا «سیاسی درست» بودن؟ من این را نمی‌فهمم. اگر کشوری نفت ندارد، بله، برنامه هسته‌ای غیرنظامی قابل‌درک است. ولی وقتی بر یکی از بزرگ‌ترین ذخایر نفتی جهان نشسته‌ای، چرا باید دنبال انرژی هسته‌ای بروی؟ من به آن «هسته‌ای غیرنظامی» می‌گویم، ولی واقعاً جای سوال دارد.»

دونالد ترامپ در این گفت‌وگو بار دیگر تاکید کرد: «اگر من رییس‌جمهوری بودم، ایران پولی نداشت که به حماس، حزب‌الله و حوثی‌ها بدهد. ما ۲۸ گروه نیابتی می‌شناسیم که اگر من رییس‌جمهوری بودم، از بی‌پولی ورشکسته می‌شدند.»