رادیوفردا
خبرگزاری رویترز میگوید «گزارشی محرمانه» را رویت کرده، که دبیر کل سازمان ملل برای شورای امنیت فرستاده و در مورد احتمال نقض تحریمهای تسلیحاتی از سوی ایران و یا ارسال جنگافزار برای «حزبالله لبنان» ابراز نگرانی شدهاست.
در این گزارش در عین حال به اتهامات واردشده از سوی فرانسه، در مورد کشتی توقیفشدهای در شمال اقیانوس هند که پاریس میگوید حامل تسلیحات ایران برای یمن یا سومالی بود نیز اشاره شدهاست.
در فروردین ماه گذشته نیروی دریایی ایالات متحده اعلام کرد سربازان فرانسوی، یک «کشتی حامل سلاح را توقیف کردهاند که مبدا آن ایران و در سفر به سمت سومالی بود». سخنگوی ناوگان پنجم نیروی دریایی آمریکا گفته بود ارزیابی آنها این است که مقصد نهایی این تسلیحات احتمالا یمن بوده است. ایران از شورشیان حوثی در یمن حمایت میکند، عربستان سعودی، رقیب منطقهای تهران، از دولت عبد ربه منصور هادی. ⇦بیشتر بخوانید
رویترز میگوید این گزارش را بان گیمون، دبیر کل پیشین، دو روز پیش از آنکه جای خود را به آنتونیو گوترش، دبیر کل فعلی بدهد، به شورای امنیت فرستاده است.
آقای بان در این گزارش به سخنان حسن نصرالله، رهبر حزبالله لبنان، در تابستان گذشته اشاره کرده، که گفته بود تمام هزینهها و تسلیحات گروه او را ایران تامین میکند.
نصرالله در تیر ماه گذشته، در یک سخنرانی در تلویزیون المنار گفته بود «ما در خصوص بودجه حزبالله شفاف هستیم، درآمدهایش، هزینههایش، هرآنچه که خورده و نوشیده میشود، موشکها و راکتهایش همه از ایران دریافت میشود». ⇦بیشتر بخوانید
در همان موقع که این سخنان مطرح شد، شماری از کارشناسان، مواضع او را «زمینهسازی برای تحریم دوباره ایران» توصیف کرده بودند. برای نمونه حسین علیزاده، دیپلمات پیشین، در یادداشتی برای رادیو فردا گفته بود «سخنان نصرالله جز آدرس دادن به تحریم دوباره ایران معنای دیگری ندارد». ⇦بیشتر بخوانید
بان گیمون نیز در گزارش خود گفته است «من بهشدت بابت این سخنان [تلویزیونی حسن نصرالله] نگران هستم».
رویترز میگوید هیئت نمایندگی ایران در سازمان ملل، در واکنش به گزارش این خبرگزاری گفته است «اقدامات در پیشگرفتهشده از سوی ایران، با هدف مقابله با تروریسم و افراطیگری در منطقه است و در موازات منافع و امنیت ملی آن و تعهدات بینالمللی صورت میگیرد».
توافق اتمی میان ایران و شش قدرت جهانی، به تحریمهای هستهای علیه تهران خاتمه داد، اما شماری از تعهدات و محدودیتها، از جمله در مورد نقلوانتقالات تسلیحات، همچنان در جای خود باقیست. در عین حال تحریمها علیه گروههایی مانند حزبالله لبنان، نیز در جریان است.
دبیر کل سازمان ملل باید هر شـِش ماه یکبار، گزارشی در مورد پایبندی به محدودیتها و تحریمها و نقض احتمالی آنها ارائه کند.
گزارش فعلی قرار است در ۱۸ ژانویه در شورای امنیت سازمان ملل بررسی شود.