دو منبع آگاه به رویترز گفتهاند که شرکت ملی نفت چین (CNPC) واحدهای بانکی خود را از انجام بسیاری از خدمات مالی مربوط به ایران منع میکند زیرا از تحریمهای آمریکا علیه ایران نگران است.
بانک «کونلون» که اصلیترین کانال رسمی برای مبادلات مالی بین ایران و چین تا پیش از تحریمهای آمریکا علیه ایران در سال ۲۰۱۲ بود، بهطور عمده تحت مالکیت شرکت «سرمایه CNPC»، زیرمجموعه بازرگانی شرکت ملی نفت چین قرار دارد. اکنون با افزایش فشار آمریکا به مؤسسات بینالمللی برای قطع همکاری تجاری با ایران، شرکت ملی نفت چین مراودات این بانک را متوقف میکند.
رویترز در ماه اکتبر گزارش داده بود که بانک کونلون چین که فعالیت خود را در یک شهر نفتی دورافتاده در شمال غربی این کشور آغاز کرده، به دلیل تحریمهای آمریکا رسیدگی به پرداختهای مالی ایران را متوقف کرده است.
با این حال، بانک کونلون حسابی در بانک مرکزی ایران دارد که شرکتهای نفتی چین سالانه حدود ۱۸ میلیارد دلار برای واردات نفت از ایران به این حساب واریز میکنند.
بهگفته منابع آگاه، شرکت ملی نفت چین به پکن فشار آورده تا یک یا چند بانک تجاری کوچک کشور کنترل فعالیتهای مالی را در دست بگیرند یا اینکه مستقیماً یک سازمان دولتی مسئولیت مبادلات مالی با ایران را به عهده بگیرد.
یکی از این منابع که با مباحث درونی شرکت ملی نفت چین درباره مبادلات بانک کونلون آشنایی دارد به رویترز گفت: «شرکت ملی نفت چین امکان کنترل یک یا چند بانک متوسط یا کوچک را که کمتر با دلار معامله میکنند برای معاملات با ایران مورد بررسی قرار میدهد.»
بانک کونلون ممکن است همچنان تنها سرمایهگذاری خود را در زمینههای نفتی ایران انجام دهد.
این منابع از هویت بانکهای جایگزین چیزی نگفتهاند اما دشوار بتوان بانکهای محلی کوچک را برای بهدست گرفتن این مبادلات قانع کرد.
سخنگوی شرکت ملی نفت چین حاضر نشده است در اینباره سخن گوید. منشی هیئت مدیره شرکت «سرمایه CNPC» نیز به ایمیلی که در این پیوند به این شرکت ارسال شد پاسخی نداد. همچنین بانک کولون درخواستهای مکرر در این رابطه را بیپاسخ گذاشت.
دومین منبع آگاه که در مذاکرات درباره توافقهای مالی بین چین و ایران دخالت دارد، اعلام کرد که این بانک به موضوع گفتوگوهای تجاری چین و آمریکا تبدیل شده است.
شرکت «سرمایه CNPC» در گزارش سالانه ۲۰۱۷ خود گفته است که این شرکت در پایان سال ۲۰۱۶، ۵،۸۴۸ میلیارد ین، معادل ۸۴۹ میلیون دلار، به بانک کولون تزریق کرده و ۷۷،۰۹ درصد سهام دارد.
در همین گزارش سالانه آمده است که وضعیت مالی این شرکت میتواند به دلیل روابط بانک کولون با ایران پیامدهای منفی داشته باشد.
شرکت ملی نفت چین در آذرماه جاری نیز برای کاهش فشارهای آمریکا در جریان گفتوگوهای تجاری بین دو کشور، سرمایهگذاری خود در میدان گاز پارس جنوبی ایران را متوقف کرد.
یکی از مدیران نفتی چین به آسوشیتدپرس گفته بود که دولت چین ظاهراً به این نتیجه رسیده که با توجه به مذاکرات تجاری این کشور با آمریکا توقف سرمایهگذاری در میدان پارس جنوبی از نظر سیاسی منطقیتر است.