در شهرهایی در سراسر جهان، مردم در اعتراض به حمله ترکیه به کردهای سوریه تظاهرات کردند. اتحادیه عرب و دولتهای فرانسه، آلمان و روسیه نیز از ترکیه خواستهاند این حمله را متوقف کند. در پی افزایش انتقادها از کشورهای اروپایی بابت معاملات تجاری و تسلیحاتی با ترکیه، آلمان اعلام کرد فروش «برخی» تسلیحات به ترکیه را متوقف میکند.
تظاهرات در شهرهای مختلف جهان علیه حمله ترکیه
در بسیاری از شهرهای جهان معترضان حمله ترکیه به منطقه خودمختار شمال شرق سوریه تظاهرات کردند.
هزاران نفر در خیابانهای شهر اربیل در اقلیم کردستان عراق علیه حمله ترکیه به منطقه خودمختار شمال و شرق سوریه تظاهرات کردند.
خبرنگار الجزیره چنین گزارش کرده است:
«محبت کوچکی» که میان کردهای عراق و مقامات ترک وجود داشت با این حمله زایل شد. همچنین تظاهرکنندگان از «خیانت آمریکا» خشمگین بودند.
در بسیاری از شهرهای اروپایی از جمله در برلین، پاریس، بروکسل و هلسینکی، شنبه ۱۲ اکتبر/ ۲۰ مهر تظاهرات برگزار شد. در بروکسل طرفداران حمله ترکیه به معترضان حملهور شده و با آنها درگیر شدند و با دخالت پلیس درگیریها پایان یافت.
در تهران نیز تظاهراتی جلوی سفارت ترکیه برگزار شد که به گفته شاهدان عینی به دستگیری چند تن از معترضان منجر شده است.
بنا بر برخی گزارشها، دستکم ۹ نفر در تظاهرات امروز مقابل سفارت ترکیه در تهران بازداشت شدند.
برخورد با معترضان حمله ترکیه در تهران در حالی صورت میگیرد که ایران به طور رسمی با حمله ترکیه مخالفت کرده و پیشنهاد میانجیگری میان نیروهای کرد، سوریه و ترکیه را مطرح کرده است.
پوتین از نیروهای خارجی «نامشروع» خواست سوریه را ترک کنند
ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه از نیروهای نظامی خارجی که به صورت «غیرقانونی» وارد قلمرو سوریه شدهاند خواست که این کشور را ترک کنند.
پوتین پیش از سفر به عربستان سعودی و امارات متحده عربی در مصاحبه با العربیه گفت که ارتش روسیه در صورت درخواست دولت سوریه از این کشور خارج خواهد شد.
او اضافه کرد:
«اگر دولت آینده مشروع سوریه بگوید که دیگر به حضور ارتش روسیه نیازی نیست، خروج نیروها شامل روسیه نیز میشود.»
روسیه و ایران دو حامی مهم نظامی رژیم بشار الاسد هستند.
اتحادیه عرب حمله ترکیه را «تهاجم» نامید
احمد ابوالغیط، دبیر کل اتحادیه کشورهای عرب عملیات نظامی ترکیه را «تهاجم به خاک یک دولت عرب و خدشهدار کردن حاکمیت آن کشور» دانست.
دبیر کل اتحادیه کشورهای عرب گفت که این حمله به موجی جدید از جابهجایی اجباری مردم منجر شده و «دستاوردها» در شکست داعش را به خطر انداخته است.
عضویت سوریه در اتحادیه عرب بعد از سرکوب اعتراضات صلحآمیز سال ۲۰۱۱ از سوی رژیم بشار الاسد، تعلیق شد.
آلمان فروش برخی تسلیحات به ترکیه را ممنوع کرد
در پاسخ به حمله ترکیه به شمال شرقی سوریه، آلمان صادرات برخی تسلیحات به ترکیه را ممنوع کرد.
هایکو ماس، وزیر خارجه آلمان گفت:
«در واکنش به حمله ارتش ترکیه به شمال شرقی سوریه، دولت فدرال برای تسلیحاتی که ترکیه در سوریه استفاده میکند مجوز (فروش) جدید صادر نخواهد کرد.»
آلمان در سال ۲۰۱۸، ۲۴۳ میلیون یورو تسلیحات به ترکیه فروخته است. این میزان یک سوم همه صادرات تسلیحات آلمان را در برمیگیرد.
امانوئل مکرون خواستار پایان حمله ترکیه به سوریه شد
امانوئل مکرون، رئیسجمهوری فرانسه گفت که فرانسه و ایالات متحده پذیرفتند در خصوص تنش به وجود آمده از سوی ترکیه در ارتباط تنگاتنگ قرار بگیرند.
مکرون گفت که در گفتوگوی تلفنی روز جمعه با دونالد ترامپ بر ضرورت پایان یافتن این حمله تاکید کرده است.