دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا با انتشار بیانیهای اعلام کرد دستورهای اجرایی برای اعمال تحریمهایی جدی علیه ترکیه را صادر کرده است. پرزیدنت ترامپ افزود از همین امروز مذاکرات تجاری ۱۰۰ میلیارد دلاری با ترکیه را متوقف کرده و افزایش تعرفه فولاد را هم باز میگرداند.
پرزیدنت ترامپ عصر دوشنبه ۲۲ مهر ماه خبر داد: به زودی دستور اجرایی صادر میکنم که بر اساس آن اجازه داده میشود مقامات فعلی و سابق دولت ترکیه و هرکسی که در اقدامات برهم زننده در شمال شرقی سوریه دخالت دارد، مورد تحریم قرار گیرند.
رئیس جمهوری آمریکا افزود: در همین زمان تعرفه فولاد ۵۰ درصد بیشتر میشود و به همان مقداری بازمیگردد که پنج ماه پیش قرار داشت و بعد کم شده بود. همچنین ایالات متحده فورا مذاکرات تجاری به رهبری وزارت بازرگانی در مورد تجارت ۱۰۰ میلیارد دلاری با ترکیه را متوقف میکند.
پرزیدنت ترامپ گفت: این فرمان به ایالات متحده این امکان را میدهد که تحریمهایی قدرتمند و اضافی روی کسانی که در نقض جدی حقوق بشر، برهم زدن آتشبس، جلوگیری از بازگشت بیخانمانها به سرزمینشان، مجبور کردن پناهندگان به خروج و یا تهدید صلح، امنیت و ثبات در سوریه دست دارند، اعمال شود.
رئیس جمهوری آمریکا افزود: این فرمان شماری از عواقب گسترده از جمله تحریمهای مالی، توقیف دارایی و ممنوع کردن ورود به ایالات متحده را مجاز میکند.
پرزیدنت ترامپ گفت: از روز اول تشکیل، دولت سختکوشانه برای حفظ امنیت و ایمنی ایالات متحده و شهروندانش فعالیت کرده است. ایالات متحده و متحدانش ۱۰۰ درصد قلمرویی که ظالمان خلافت اسلامی در اختیار داشتند را آزاد کردند. ترکیه نباید این دستاوردها را به خطر بیاندازد.
رئیس جمهوری آمریکا افزود: ترکیه همچنین باید حفظ غیرنظامیان به ویژه گروههای آسیبپذیر مانند اقلیتهای دینی و نژادی در شمال شرقی سوریه را در اولویت قرار دهد. هدف قرار دادن سرتاسری غیرنظامیان، از بین بردن زیرساختهای غیرنظامی و هدف قرار دادن اقلیتهای دینی یا نژادی، قابل قبول نیست.
پرزیدنت ترامپ گفت: ایالات متحده با جدیت تمام از تحریمهای اقتصادی استفاده میکند تا کسانی که این اعمال شنیع در سوریه را تامین مالی، اجرا، پشتیبانی یا تسهیل میکنند، هدف قرار دهد. اگر رهبران ترکیه به این راه خطرناک و مخرب ادامه دهند، به طور کامل آماده هستم تا اقتصاد ترکیه را از بین ببرم.
ارتش ترکیه روز چهارشنبه عملیات نظامی خود را در داخل سوریه و علیه کردها – که آنکارا میگوید با نیروهای حزب کارگران کردستان (پ ک ک) همکاری میکنند – آغاز کرد.
ترکیه اعضای پکک را یک گروه تروریستی میداند و میگوید که این عملیات با هدف مقابله با تروریسم و ایجاد یک منطقه حائل امن در امتدادهای مرزهای مشترک دو کشور انجام میشود.
ایالات متحده از آغاز با عملیات نظامی ترکیه مخالفت کرد و نسبت به پیامدهای وخیم انسانی و امنیتی آن هشدار داد.