وزارت آموزش و پرورش ایران ضمن عذرخواهی به خاطر حذف تصویر دختران از جلد کتاب ریاضی اعلام کرد تربیت شهروندان «مومن» را ماموریت خود میداند و موضوعاتی درباره قاسم سلیمانی و ابومهدی مهندس را در کتابهای درسی درج خواهد کرد.
حسن ملکی، رییس سازمان پژوهش و برنامهریزی آموزشی وزارت آموزش و پرورش، روز یکشنبه ۲۳ شهریور در یک نشست خبری گفت: «اگر با تدوین برنامههای درسی مطلوب، دانشآموزان تحولیافته تربیت کنیم و آنها را به شهروندانی مومن و مبتکر و خلاق تبدیل کنیم، به ماموریتهایمان دست یافتهایم.»
این مقام وزارت آموزش و پرورش رویکرد برنامهریزی درسی را «فطرتگرایی» عنوان کرد و همچنین گفت «معارف انقلاب اسلامی» باید در کتابهای درسی درج شود و «محتوای معارف اسلامی» نیز در ۳۰ عنوان کتاب درسی آمده است.
او در همین زمینه از گنجاندن موضوعاتی در زمینه حسن تهرانی مقدم، علی صیاد شیرازی، قاسم سلیمانی و ابومهدی مهندس در کتابهای درسی خبر داد.
رییس سازمان پژوهش تغییرات کتابهای درسی از جمله مطالعات اجتماعی، فارسی، آمادگی دفاعی و علوم تجربی را در راستای «کاربردی» کردن آنها خواند.
ملکی پیشتر نیز در بهمنماه سال گذشته تغییراتی دیگر از جمله حذف مبحث تجاوز نظامی روسیه به خاک ایران را با عنوان «تعدیل حجم» کتابهای درسی تایید کرده بود.
این در حالی است که محسن حاجیمیرزایی، وزیر آموزش و پرورش، در همان زمان طی گفتوگویی با روزنامه همشهری اصلاح محتوای کتابهای درسی را رد کرده و گزارشها درباره آن را «فضاسازی» خوانده بود.
همزمان، گزارشهای مشابهی نیز درباره حذف نام آثار برخی مشاهیر ادبی و همچنین رویدادهای تاریخی از برنامه و محتوای کتاب آموزشی مدارس منتشر میشود.
گزارشهای تاییدنشده در این زمینه از حذف آثاری از غلامحسین ساعدی، محمود شفیعی کدکنی، نیما یوشیج، محمود دولتآبادی، بزرگ علوی و صادق هدایت حکایت دارد.
عذرخواهی درباره تصویر کتاب ریاضی
رییس سازمان پژوهش و برنامهریزی آموزشی درباره حذف تصویر دختران از کتاب ریاضی سال سوم دبستان نیز گفت: «چنین رویدادی رویداد خوبی نبود و مذموم است و نباید صورت میگرفت.»
او در پاسخ به منتقدان افزود: «اما حالا چنین اتفاقی افتاده، اما باید این تصویر را در کنار دیگر کتابها قرار داده و مجموعه کتب را مشاهده کنند.»
همزمان وزیر آموزش و پرورش نیز در ارتباط با این موضوع عذرخواهی کرد و گفت: «آن را اصلاح میکنیم.»
رییس سازمان پژوهش در ادامه ضمن رد فشارها و عوامل پنهانی به عنوان عامل این تغییرات گفت: «باید کارشناسان بینش ارزشی و اعتقادی داشته باشند و بدانند کدام تصاویر و محتوا از لحاظ بعد فرهنگی مناسب است.»
حذف تصویر دختران از جلد کتاب ریاضی مقطع سوم دبستان امسال با واکنش گسترده کاربران در رسانههای اجتماعی روبهرو شد.
سازمان پژوهش و برنامهریزی آموزشی پیش از این دلیل حذف دختران را «بسیار شلوغ» بودن تصویر و نیاز به «خلوتتر» کردن آن عنوان کرده بود.