دولت هلند روز جمعه ۲۸ شهریور از حکومت سوریه به دلیل «نقض شدید حقوق بشر» شکایت کرد. این پرونده ممکن است به دیوان بین المللی دادگستری ارجاع داده شود.
دولت هلند گفت در این شکایت به منشور سازمان ملل علیه شکنجه استناد و دولت سوریه را به ارتکاب جرایم دیگر از جمله قتل و استفاده از سلاح شیمیایی علیه مردم کشورش متهم کرده است.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، استف بلوک، وزیر خارجه هلند در بیانیهای گفت: «رژیم اسد بارها و بارها مرتکب جنایات هولناکی شده. مدارک و شواهد فراوانی در اثبات این جنایات وجود دارد و حکومت سوریه باید مجازات شود.»
مارک روته، نخست وزیر هلند نیز گفت تشکیل این پرونده درعین حال هشداری جدی به سایر دیکتاتورهای جهان است. او در یک نشست خبری افزود: «برداشت ما این است که در تعقیب این پرونده از حمایت سایر کشورها برخورداریم.»
دولت هلند گفت پس از سالها مصونیت حکومت سوریه به دلیل وتوی قطعنامههای پیشنهادی در شورای امنیت سازمان ملل این کشور تصمیم گرفته از حکومت سوریه شکایت کند و در صورت لزوم این شکایت را به دیوان عال دادگستری ببرد.
وزیر خارجه هلند افزود: «رژیم اسد در سرکوب مردم سوریه از شکنجههای هولناک، سلاحهای شیمیایی و بمباران بیمارستانها استفاده کرده است. عدالت در مورد قربانیان این جنایات باید اجرا شود و هدف ما از تعقیب قضایی مسئولان این جنایات همین است.»
دولت هلند گفت از طریق یک نامه دیپلماتیک به حکومت سوریه اطلاع داده و از آن کشور خواسته است ضمن پایان دادن به نقض منشور سازمان ملل علیه شکنجه در این مورد گفتوگو کند. دولت هلند تاکید کرد اگر این موضوع از طریق مذاکره بین دو کشور حل نشود به مراجع قضایی بین المللی شکایت خواهد کرد.
قاعدتا مرجع رسیدگی به این شکایت دیوان بین المللی دادگستری در لاهه خواهد بود که عالیترین مرجع قضایی سازمان ملل و وظیفه آن حل اختلاف بین کشورهای جهان و رسیدگی به نقض مصوبات سازمان ملل است.
سوریه تاکنون به این اقدام هلند واکنش نشان نداده است. دمشق در سال ۲۰۰۴ منشور سازمان ملل علیه شکنجه را امضا کرده است.
دفتر وکالتی به نام «گرنیکا ۳۷» در شهر لندن در زمینه جمعآوری مدارک و شهادت قربانیان با دولت هلند همکاری میکند. این دفتر در بیانیهای گفت: «اقدام دولت هلند اهمیت فراوانی دارد و علاوه بر حقیقتیابی و اجرای عدالت برای قربانیان در زمینه پاسخگویی به جرایم در سطح بینالمللی نیز میتواند گام مهمی باشد.»
دیدهبان حقوق بشر عنوان کرد دولت هلند با این اقدام از «قربانیان بیشمار حکومت سوریه» دفاع میکند.
یکی از مسئولان این نهاد گفت: «همه افراد و کشورهایی که از خشونتهای گسترده حکومت سوریه بیزارند باید به طور علنی از این اقدام و اجرای قانون و عدالت حمایت کنند.»