پمپئو میگوید آمریکا همچنان از تمام ابزارهای تحریمی برای مقابله با گسترش برنامه موشکی جمهوری اسلامی استفاده میکند. او از تحریم دو شرکت چینی و دو شرکت روسی خبر داد که به همکاری با برنامه موشکی ایران متهم شدهاند.
وزیر خارجه ایالات متحده روز گذشته (جمعه هفتم آذر/ ۲۷ نوامبر) تاکید کرد که آمریکا به استفاده از تمام ابزار تحریمی برای جلوگیری از گسترش برنامه موشکی ایران ادامه خواهد داد.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، مایک پمپئو میگوید آمریکا تحریمهایی علیه چهار شرکت چینی و روسی که در پیشرفت برنامههای موشکی ایران مشارکت کردهاند اعمال کرده است.
بر پایه این تحریمها که روز چهارشنبه وضع شدهاند این شرکتها برای دو سال با محدودیتهایی در زمینه صادرات کالا و خدمات به آمریکا روبرو خواهند بود.
وزارت خارجه آمریکا دو شرکت روسی و دو شرکت چینی را به حمایت از برنامه موشکی ایران از طریق “انتقال فناوری و اقلام حساس” متهم کرده است.
پمپئو در یک پیام توئیتری ضمن تاکید بر قصد دولت آمریکا برای ادامه اعمال تحریمها جهت جلوگیری از پیشرفت برنامههای موشکی جمهوری اسلامی، این برنامهها را یک “نگرانی عمده” در مسیر اشاعه سلاحهای کشتار جمعی عنوان کرد.
تشدید تحریم تا پایان دوره ترامپ
پس از قطعی شدن شکست دونالد ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری سوم نوامبر، الیوت آبرامز، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران و ونزوئلا تاکید کرد که تحریمها علیه ایران و شرکتهایی که با برنامههای موشکی و اتمی این کشور همکاری میکنند “هفته به هفته” و تا پایان دوره دولت ترامپ تشدید میشوند.
ترامپ که هنوز شکست در انتخابات را به طور رسمی نپذیرفته به تازگی گفته است که اگر کالج الکترال رقیب او جو بایدن را پیروز انتخابات معرفی کند کاخ سفید را ترک میکند.
دوره ریاست جمهوری ترامپ بیستم ژانویه خاتمه مییابد. او اردیبهشت ۱۳۹۷ فرمان اجرایی خروج از توافق هستهای را امضاء کرد و پس از آنها تحریمهای لغو یا تعلیق شده آمریکا علیه جمهوری اسلامی دوباره اعمال شدند.
دولت ترامپ هدف از این تحریمها را، که مدام تشدید شدهاند، وارد کردن فشار حداکثری برای کشاندن ایران پای میز مذاکره و دست یافتن به یک توافق جامع عنوان میکند.
جو بایدن در جریان مبارزات انتخاباتی اعلام کرده بود در صورت پیروزی به توافق هستهای و برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) باز خواهد گشت. او در عین حال خواستار مذاکراتی با ایران شده که شامل مسائلی نظیر برنامه موشکی و فعالیتهای منطقهای جمهوری اسلامی نیز باشد.
ازسرگیری مذاکره، آسان یا ناممکن؟
الیوت آبرامز پیشبینی کرده که دولت جو بایدن سال آینده مذاکره با ایران را آغاز کند و معتقد است فشار شدید تحریمها زمینه موفقیت آمریکا در این مذاکرات را فراهم کرده است.
جمهوری اسلامی تا کنون و دستکم به طور رسمی هر گونه مذاکره درباره برنامههای موشکی و حضور منطقهای خود را رد کرده است.
رهبر جمهوری اسلامی، علی خامنهای چند روز پیش در واکنش به زمزمههای امکان مذاکره با آمریکا با روی کار آمدن جو بایدن، تاکید کرد که ایران قبلا برای برچیده شدن تحریمها وارد مذاکره شد “اما نتیجهای نگرفت”.
رئیس جمهوری حسن روحانی، دو روز بعد در اظهاراتی مغایر با سخنان خامنهای گفته بود که از سرگیری مذاکرات به شرط بازگشت آمریکا به دوران پیش از ترامپ “آسان” است.
یکی از اعضای دفتر خامنهای بدون نام بردن از روحانی کسانی که معتقد به امکان مذاکره با آمریکا هستند را به “فرصتطلبی برای ماندن در قدرت” متهم کرد.