کاندیدای جو بایدن، رئیسجمهوری منتخب آمریکا، برای تصدی سمت مدیر اطلاعات ملی میگوید «راهی درازی در پیش داریم» تا ایران در چارچوب برجام دوباره تحت نظارت شدید قرار گیرد.
آوریل هینس که روز سهشنبه ۳۰ دیماه در جلسه پرسشوپاسخ کمیته امور امنیتی مجلس سنا برای برای بررسی صلاحیت خود شرکت کرده بود، گفت: «(بایدن) اشاره کرده است که اگر ایران به تعهداتش بازگردد، او نیز چنین خواهد کرد. به صراحت باید بگویم که راهی درازی برای رسیدن به آن در پیش داریم».
خانم هینس همچنین هشدار داد که در روند بازگشت به توافق هستهای، لازم است دولت جو بایدن گسترش برنامه موشکی ایران و دیگر اقدامات «بیثباتکننده» جمهوری اسلامی را مد نظر قرار دهد.
ایران از نیمه اردیبهشت ۹۸، همزمان با سالگرد خروج دولت دونالد ترامپ از توافق هستهای شش قدرت جهانی با ایران، طی مراحل گوناگون از تعهداتش در چارچوب برجام عدول کرده است.
تهران مدعی است که بهدلیل «کوتاهی» کشورهای اروپایی طرف برجام در زمینه مقابله با تحریمهای آمریکا و بهرهمند نشدن از منافع اقتصادی این توافق، تعهدات هستهای خود را «کاهش» میدهد.
«کاهش تعهدات هستهای» اصطلاحی است که مقامهای جمهوری اسلامی برای عدول از تعهدات اتمی تعیین شده در چارچوب برجام به کار میبرند.
با وجود این، مقامهای ایران از جمله رئیسجمهوری اسلامی گفتهاند هر زمان که طرف مقابل به تعهدات خود «پایبندی» نشان دهد، تمام اقدامات ایران «بلافاصله قابل برگشت است».
«دور نگه داشتن» نهادهای امنیتی از سیاست
آوریل هینس همچنین سوگند یاد کرد که همواره «حقیقت را به دولت» بگوید و با دور نگه داشتن سیاست از نهادهای امنیتی اعتماد به عملکرد این نهادها را تضمین کند.
برخی تحلیلگران سخنان روز سهشنبه خانم هینس را نشانهای مبنیبر فاصله گرفتن از عملکرد دستاندرکاران دولت دونالد ترامپ تلقی میکنند.
خانم هینس، معاون سابق سیآیای و معاون مشاور امنیت ملی آمریکا در دوران ریاستجمهوری باراک اوباما، نخستین زنی است که به عنوان مدیر اطلاعات ملی معرفی میشود.
او در بخش دیگری از سخنانش در جلسه کمیته امور امنیتی سنا گفت: «سیاست هیچگاه در امور امنیتی جایی ندارد».
پُست مدیر اطلاعات ملی آمریکا پس از حملات تروریستی یازده سپتامبر ۲۰۰۱ و با هدف ایجاد هماهنگی بین نهادهای امنیتی گوناگون این کشور ایجاد شد.
حضور خانم هینس در مجلس سنا نخستین مورد از بررسی صلاحیت سِمتهایی است که جو بایدن برای مدیریت نهادهای امنیتی معرفی کرده است.
بخش قابل توجهی از پرسش و پاسخها در جلسه کمیته امور امنیتی سنا به مسئله گروههای دست راستی افراطی داخلی اختصاص داشت که پس از حمله شماری از خشونتطلبان طرفدار دونالد ترامپ به ساختمان کنگره در روز ۱۷ دیماه اهمیت بیشتری یافته است.
خانم هینس تاکید کرد که مقابله با تهدیدهای داخلی وظیفه افبیآی و وزارت امنیت میهن است اما سایر نهادهای امنیتی با ایفای نقش پشتیبانی به این دو اداره کمک خواهند کرد.
او با یادآوری این نکته که برخی از گروههای دستراستی افراطی با گروههای خارجی در ارتباط هستند، بر اهمیت نقش سایر نهادهای امنیتی و اطلاعاتی در این میان تاکید کرد.
مارکو روبیو، رئیس جمهوریخواه کمیته امور امنیتی سنا و مارک وارنر عضو دمکرات ارشد این کمیته در سخنان خود تلویحا صلاحیت خانم هینس را تایید شده دانستند.
جلسات مقدماتی بررسی صلاحیت گروه دیگری از مقامات دولت جدید از جمله وزیر خارجه، وزیر خزانهداری، وزیر دفاع و وزیر امنیت میهن نیز روز سهشنبه برگزار میشود.
جلسه بررسی صلاحیت الخاندرو مایورکاس، گزینه پیشنهادی جو بایدن برای وزارت امنیت میهن نیز روز سهشنبه آغاز شد. او نسختین لاتینتبار و مهاجری است که برای ریاست این نهاد معرفی میشود.
او در مورد حمله روز ۱۷ دی به ساختمان کنگره گفت نهادهای مسئول در مورد آن حمله «هولناک» و عواملی که به وقوع این شورش منجر شد باید نکات بیشتری یاد بگیرند.
تعیین روسای نهادهای امنیتی و تصویب صلاحیت آنها برای جو بایدن اولویت مهمی است. او علاوه بر تصحیح و یا تغییر سیاستهای دونالد ترامپ با چالشهای نظامی و امنیتی مهمی در مناطق مختلف جهان روبهرو است.
احتمالا دشوارترین مورد از کسب صلاحیت برای مقامهای دولت جدید معرفی ژنرال بازنشسته لوید آستین برای مقام وزارت دفاع است.
علاوه بر تایید مجلس سنا به دلیل آنکه چهار سال از بازنشستگی او میگذرد به تصویب نوعی معافیت از مقررات و عرف رایج در هر دو مجلس قانونگذاری آمریکا نیاز دارد.
لوید آستین، ژنرال چهار ستاره بازنشسته اولین رنگینپوستی است که برای مقام وزیر دفاع معرفی میشود.
جلسه بررسی صلاحیت جانت یلن به عنوان نامزد وزیر خزانهداری و آنتونی بلینکن به عنوان نامزد وزیر خارجه نیز از روز سه شنبه آغاز میشود و این روند طی روزهای آینده ادامه خواهد داشت.
ترکیب مقاماتی که جو بایدن برای دولت آینده آمریکا معرفی کرده است نشاندهنده بازگشت به افراد کهنهکار و باتجربه در نهادهای حکومتی است و درعین حال از نظر نژادی و جنسیتی یکی از متنوعترین دولت ها در تاریخ آمریکا به شمار میرود.