پیتر برکوویچ، مدیر سیاسی پیشین وزارت امور خارجۀ آمریکا، در زمان مایک پمپئو در مصاحبهای مفصل با نشریۀ “تایمز اسرائیل” بازگشت جو بایدن به توافق اتمی ٢٠١۵ با ایران را دشوار خوانده و گفته است که وزیر امور خارجۀ جدید آمریکا نمیتواند تحولات چهار سال گذشته و به ویژه عادی سازی مناسبات اسرائیل و کشورهای عرب خلیج فارس را نادیده بگیرد و نادیده گرفتن این دو واقعیت به عادی سازی مناسبات اسرائیل با دیگر کشورهای عرب خلیج فارس شتاب خواهد بخشید.
تبلیغ بازرگانی
در این مصاحبه مدیر سیاسی پیشین وزارت امور خارجۀ آمریکا گفته است که کارزار “فشار حداکثری” دولت ترامپ تاثیرات سنگینی بر ایران نهاد و حکومت ایران را از منابع صدور ترور، ساختن موشک و توسعۀ قوای نظامی خود محروم ساخت.
پیتر برکوویچ از قتل قاسم سلیمانی و تحکیم مناسبات آمریکا و کشورهای عرب منطقه به عنوان دستاوردهای مهم دورۀ ترامپ یاد کرده که به گفتۀ او عادی سازی مناسبات اسرائیل با همین کشورها را تسهیل ساخت.
برغم آنچه برکوویچ “دستاوردها و موفقیتهای بزرگ” دورۀ ترامپ نامیده، وی معتقد است که این “موفقیتها” منجر به هدف نهایی یعنی دستیابی به “یک توافق بهتر” با تهران از طریق مذاکره نشد.
برکوویچ تصریح کرده است که برای رسیدن به این مقصود، یعنی به یک توافق بهتر با تهران، وزیر امور خارجۀ جدید آمریکا، آنتونی بلینکن، باید اطلاعات جدید دربارۀ ایران و تحولات چهار سال اخیر را در تصمیمهای خود در نظر بگیرد. او گفته است که بلینکن میراث دار نه دورۀ اوباما و برجام، بلکه دورۀ دونالد ترامپ و تحریمها و خروج او از برجام است. افزون بر این، به گفتۀ مدیر سیاسی پیشین وزارت امور خارجۀ آمریکا، آنتونی بلینکن نمیتواند در تصمیمهای خود دو واقعیت دیگر را ملاحظه نکند : واقعیت اول، به گفتۀ برکوویچ، پیشرفتهای ایران در زمینۀ تولید سلاح هسته ای است و واقعیت دوم عادی شدن مناسبات اسرائیل با بحرین، امارات، سودان، مراکش و احتمالاً دیگر کشورهای عرب خلیج فارس است.
پیتر برکوویچ در پایان یادآوری کرده است که عامل اصلی عادی شدن مناسبات اسرائیل با بحرین و امارات تهدید جمهوری اسلامی ایران بوده است. به همین خاطر، به گفتۀ مدیر پیشین وزارت امور خارجۀ آمریکا، بازگشت بایدن به برجام، یعنی چشم پوشی او از برنامۀ موشکی و حمایت ایران از تروریسم به توسعۀ عادی شدن مناسبات اسرائیل با دیگر کشورهای عرب خلیج فارس منجر خواهد شد. زیرا، به گفتۀ او، بازگشت بایدن به برجام، برای اسرائیل و کشورهای عرب منطقه، حاوی این پیام خواهد بود که خود آنها باید از این پس مسئولیت تأمین امنیت خود را برعهده بگیرند.