با وجود سرکوب خونین معترضان در میانمار بار دیگر دهها هزار نفر به خیابان آمدند و علیه نظامیان کودتاگر تظاهرات کردند. اکنون اتحادیههای صنفی با فراخوان به اعتصاب سراسری میکوشند جنبش اعتراضی را تقویت کنند.
در حالی که نیروهای امنیتی و پلیس میانمار پیگرد و بازداشت حامیان دولت غیرنظامی به رهبری آنگ سان سوچی را شبانه ادامه میدهند حرکتهای اعتراضی علیه کودتاگران ادامه دارد و تشدید میشود.
به گزارش خبرگزاری فرانسه روز یکشنبه، هفتم مارس (۱۷ اسفند) نیز دهها هزار نفر در شهرهای مختلف میانمار به خیابان آمدند و علیه حکومت نظامیان کودتاگر شعار دادند.
برخی منابع محلی، از جمله پورتال خبری “میانمار اکنون” گزارش دادهاند که روز یکشنبه پلیس و نیروهای امنیتی معترضان را در کلانشهر یانگون (رانگون سابق) به شدت سرکوب کرده و بسیاری را بازداشت کردهاند.
در این روز نظامیان با گلولههای پلاستیکی و گاز اشکآور به معترضان و شرکتکنندگان در یک تحصن اعتراضی یورش بردهاند. پلیس در روزهای گذشته از گلوله جنگی هم استفاده کرد.
گفته میشود در ماندالای و دیگر شهرهای اصلی این کشور آسیای جنوب شرقی نیز عملیات خشونتآمیز پلیس و نیروهای امنیتی علیه معترضان تعداد زیادی مجروح به جا گذاشته است.
حزب اتحادیه ملی برای دموکراسی، که رهبر آن آنگ سان سوچی و بسیاری از اعضای برجستهاش در بازداشت به سر میبرند، میگوید نیروهای مسلح شنبه شب شماری از اعضای حزب را بازداشت کرده و یکی از آنها بر اثر ضرب و شتم جان خود را از دست داده است.
اعتصاب سراسری با هدف عقب راندن کودتاگران
در واکنش به افزایش خشونت علیه معترضان، شماری از اتحادیههای بانفوذ صنفی در فراخوان مشترکی دعوت به اعتصاب عمومی از روز دوشنبه کردهاند.
این اتحادیهها هدف از فراخوان خود را توقف کامل و گسترده فعالیتهای اقتصادی در کشور برای واداشتن نظامیان به تجدیدنظر در تصمیم خود مبنی بر در دست گرفتن قدرت از طریق کودتا عنوان میکنند.
نظامیان میانمار اول فوریه به بهانه تقلب و دستکاری در انتخابات پارلمانی ماه نوامبر علیه دولت غیرنظامی به ریاست آنگ سان سوچی کودتا کردند و قدرت را به دست گرفتند.
کودتا به بهانه تقلب در انتخابات
در انتخابات پارلمانی حزب اتحاد ملی برای دموکراسی بیش از ۸۰ درصد آراء را از آن خود کرد اما نظامیان که همواره سهمی از کرسیهای پارلمانی و چند وزارتخانه را از آن خود میدانند همزمان با نخستین جلسه پارلمان جدید دست به کودتا زدند.
نظامیان در روز کودتا شماری از نمایندگان پارلمان، سیاستمداران و شخصیتهای ارشد دولت و سران حزب حاکم را بازداشت کردند و گفته میشود که آنگ سان سوچی نیز در بازداشت خانگی است.
پرتاب گاز اشکآور میان معترضان
نظامیان میانمار در سال ۱۹۶۲ با کودتا قدرت را به دست گرفتند و حدود نیم قرن بر این کشور حکومت کردند. انتخابات ماه نوامبر دومین “انتخابات آزاد” از زمان کنار رفتن نظامیان در سال ۲۰۱۱ بود.
برخلاف انتظار ارتش، اعتراض به کودتاگران از همان روز نخست آغاز شد و به سرعت گسترش یافت. در حدود دو هفته نخست پس از شروع اعتراضها سرکوب معترضان چندان خشونتآمیز نبود اما این وضعیت تغییر کرده و سرکوب حرکتهای اعتراضی مدام خونینتر شده است.
شلیک مستقیم به معترضان، ۳۸ کشته در یک روز
پلیس و نیروهای ارتش میاتمار از چند روز پیش با گلوله جنگی به سمت معترضان شلیک میکنند. بنابر گزارشها تنها در روز چهارشنبه ۳۸ نفر از معترضان به کودتای نظامی کشته شدهاند.
بر پایه برآورد سازمان ملل در پنج هفته گذشته دستکم ۵۰ نفر در جریان سرکوب معترضان در میانمار کشتهشدهاند. اکثر قربانیان حرکتهای اعتراضی در چند روز گذشته بر اثر اصابت گلوله جان خود را از دست دادهاند.
سازمان ملل برآورد میکند از ابتدای کودتای نظامی اول فوریه تا کنون هزار و ۷۰۰ نفر بازداشت شدهاند و از وضعیت بسیاری از آنها و محل نگهداریشان اطلاعی در دست نیست.
آمریکا و تحریم کوداگران
کودتا در میانمار با واکنشهای اعتراضی بینالمللی بسیاری روبرو شده است. وزارت خزانهداری آمریکا ۱۲ فوریه ۱۰ مقام ارشد ارتش میانمار و سه شرکت وابسته به کودتاگران را در فهرست تحریمهای این وزارتخانه قرار داد.
به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، مین اونگ هلانگ، فرمانده ارتش میانمار، قائم مقام او و وزیر دفاع جدید این کشور در میان تحریم شدگان هستند. جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا پیشتر از نظامیان میانمار خواسته بود قدرت را به غیرنظامیان بازگردانند و سران بازداشت شده حزب اتحاد ملی برای دموکراسی را آزاد کنند.
کودتاگران میانمار پس از کنار گذاشتن دولت غیرنظامی به رهبری آنگ سان سوچی برای یک سال وضعیت اضطراری اعلام کردهاند. قرار است در این یک سال فرمانده کل ارتش مسئولیت اداره کشور را بر عهده داشته باشد و پس از آن انتخابات پارلمانی جدید برگزار شود.