ز
خبرگزاری رویترز با استناد به گزارش آژانس بینالمللی انرژی اتمی اعلام کرد نمونهگیریها صورت گرفته از تاسیسات هستهای نطنز، «نوساناتی» از خلوص اورانیوم تا ۶۳ درصد را نشان میدهد.
ایران ماه گذشته در پاسخ به انفجار در تجهیزات نطنز که اسرائیل را مسئول آن معرفی کرده است اقدام به غنیسازی ۶۰ درصدی کرد اما به نظر میرسد طبق گزارشهای جدید از این حد نیز فراتر رفته است.
ایران پیش از این به غنیسازی اورانیوم با خلوص ۲۰ درصد دست یافته بود که این موضوع نیز نقض برجام محسوب میشد چراکه طبق این توافق امضا شده در سال ۲۰۱۵، ایران تنها میتواند تا ۳.۶۷ درصد اورانیوم را غنیسازی کند.
غنیسازی بالای ۶۰ درصد ایران را به ساخت سلاح هستهای نزدیک میکند با این حال تهران بارها اعلام کرده است قصد تولید سلاح هستهای را ندارد.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی در گزارش محرمانه خود به کشورهای عضو که نسخهای از آن از سوی رویترز رویت شد گفته است: «تجزیه و تحلیل آژانس از نمونههای محیطی گرفته شده در تاریخ ۲۲ آوریل ۲۰۲۱، غنیسازی اورانیوم-۲۳۵ تا سطح ۶۳ درصد را نشان میدهد که با نوسانات سطح غنی سازی شده طبق توصیف ایران سازگار است.» رویترز تاکید کرده که آژانس بینالمللی انرژی اتمی توضیحی درباره دلیل نوسانات اعلام نکرده است.
ایران چقدر به ساخت بمب اتمی نزدیک است؟
آژانس بینالمللی انرژی اتمی در گزارش ماه گذشته خود گفته بود که ایران از یک زنجیر (آبشار) سانتریفیوژهای پیشرفته آیآر-۶ برای غنیسازی ۶۰ درصدی و از زنجیره آیآر-۴ برای غنیسازی ۲۰ درصدی استفاده میکند.
این اقدامها در حالی رخ داده است که دور تازه گفتگوهای ۴+۱ با مشارکت غیرمستقیم واشنگتن از اوایل ماه آوریل در پایتخت اتریش با هدف توافق بر سر احیای برجام آغاز شد. نمایندگان آلمان، فرانسه و بریتانیا به عنوان طرفهای اروپایی برجام به همراه نمایندگان روسیه و چین در این دور از نشستهای مستقیم با ایران حضور دارند.
هدف از برپایی این گفتگوها یافتن راهی برای بازگشت تهران و واشنگتن به توافق هستهای سال ۲۰۱۵ وین است که دونالد ترامپ، رئیس جمهوری پیشین ایالات متحده سه سال پیش به صورت یکجانبه آن را ترک و متعاقب آن تحریمهایی را بر علیه ایران وضع کرد. تهران نیز در چندین مرحله تعهدات هستهای خود را کاهش داد.