عفو بینالملل در گزارش تازه خود میگوید شمار اعدامشدگان در سال گذشته میلادی بیش از یکسوم کاهش یافته و به یکهزار و ۳۲ نفر رسیده است. این رقم در سال ۲۰۱۵ یکهزار و ۶۳۴ نفر بود. ۸۷ درصد اعدامهای جهان در سال ۲۰۱۶ در چهار کشور ایران (۵۶۷)، عربستان سعودی (۱۵۴)، عراق (۸۸) و پاکستان (۸۷) انجام شده است.
بنا به گزارش سازمان عفو بینالملل، ایران به تنهایی ۵۵ درصد از کل اعدامهای ثبتشده در جهان را به خود اختصاص داده است.
با این حال شمار اعدامها در ایران، در سال گذشته نسبت به سال قبل از آن کاهش یافته است. در سال ۲۰۱۶ دستکم ۵۶۷ نفر در ایران اعدام شدند، این رقم در سال ۲۰۱۵، ۹۷۷ نفر بود. بهگفته عفو بینالملل بیشتر اعدامها در ایران همچون سالهای اخیر در ارتباط با اتهامات مواد مخدر صورت گرفته است.
همچنین در سال ۲۰۱۶ در ایران دستکم دو نفر که در زمان ارتکاب جرم کودک محسوب میشدند اعدام شدند.
بنا به گزارش عفو بینالملل، در سال ۲۰۱۶ در مجموع ۱۴۱ کشور حکم اعدام را لغو کردهاند: در سال گذشته دو کشور نائورو و بنین نیز به کشورهایی که حکم اعدام را در قوانین خود و در عمل کنار گذاشتهاند افزوده شدند. بدین ترتیب اکثریت کشورهای جهان حکم اعدام را لغو کردهاند در حالیکه اقلیت کوچکی همچنان آن را بهاجرا میگذارند.
همچنین شمار کشورهایی که از حکم اعدام سخن میگویند در مقایسه با سال ۲۰۱۵ از ۶۱ کشور به ۵۵ کشور کاهش یافته است. در همین حال شمار احکام اعدام در سال ۲۰۱۶ افزایش یافت و به سه هزار و ۱۱۷ حکم رسید در حالی که این رقم در سال ۲۰۱۵ یکهزار و ۹۹۸ حکم بود. دلیل این موضوع آن است که در برخی از کشورها همچون کامرون، زامبیا و سومالی شمار صدور احکام اعدام افزایش یافته و در نیجریه حتی سه برابر شده است.
شمار اعدامهای سال ۲۰۱۶ در چین همچون سال قبل از آن بیش از تعداد مجموع اعدامها در دیگر کشورهای جهان بوده است. عفو بینالملل بر این نظر است که هزاران نفر در این کشور اعدام شدهاند. با این حال این سازمان مدافع حقوق بشر میگوید تعداد اعدامها در چین را نمیتوان بر اساس آمار ارائه شده رسمی از سوی این کشور محاسبه کرد زیرا صدها نفر در این آمار ثبت نشدهاند.
در فوریه سال ۲۰۱۷ برای نخستین بار اطلاعات رسمی از ویتنام حاکی از آن بود که شمار اعدامها بسیار بالاتر از آن است که گمان میرفت. بنا به گزارش رسانهها در یک بازه زمانی سه ساله، از ماه اوت سال ۲۰۱۳ تا ژوئن ۲۰۱۶ دستکم ۴۲۹ نفر در ویتنام اعدام شدند.
برای اولین بار از سال ۲۰۰۶ تا کنون آمریکا در بین پنج کشوری که بیشترین اعدامها را داشتند قرار ندارد. دلیل آن برخی از مشکلات دسترسی به مواد شیمیایی برای اعدامها توسط تزریق کشنده بوده است.
حکم اعدام در بسیاری موارد در ارتباط با جرایم سنگین همچون قتل بهکار برده میشود اما برخی از کشورها اعدام را برای جرایم کوچکتری همچون دزدی، قاچاق مواد مخدر، زنا یا ارتداد دینی بهکار میبرند.
سازمان عفو بینالملل در مورد تمام جرایم مخالف اجرای حکم اعدام است و کشورهای جهان را به لغو این حکم ترغیب میکند.