با گسترش شدید ویروس کرونا در سیستان و بلوچستان میزان آزمایشهای مثبت کرونا در آن چند برابر میانگین ایران شده است. به رغم ادعاهای وزیر بهداشت و روحانی مسئولان محلی و نمایندگان مجلس از کمبود امکانات بیمارستانی خبر میدهند.
استان محروم سیستان و بلوچستان یکی از کانونهای موج پنجم پاندمی کرونا در ایران به شمار میرود و گسترش گونه جدید ویروس کرونا موسوم به دلتا در آن ابعاد نگرانکنندهای به خود گرفته است.
در روزهای گذشته گزارشهای فراوانی درباره بحرانی بودن وضعیت سیستان و بلوچستان و کمبود امکانات درمانی و تخت بیمارستان در آن منتشر شده که مسئولان ارشد دولت آنها را تکذیب میکنند.
سعید نمکی، وزیر بهداشت چند روز پیش ادعا کرد در بیمارستانهای سیستان و بلوچستان ۳۰۰ تا ۴۰۰ تخت خالی وجود دارد. این سخنان با اعتراض و انتقاد شدید برخی از مسئولان محلی و نمایندگان استان در مجلس روبرو شد.
نمکی ۱۸ تیرماه بار دیگر ادعای خود را تکرار کرد و این بار مدعی شد، تعداد تختهای خالی در بیمارستانهای سیستان و بلوچستان ۵۰۰ تا ۶۰۰ تخت است.
نمکی و روحانی؛ “بازیهای تبلیغاتی”
به گزارش خبرگزاری ایرنا رئیس جمهوری، حسن روحانی در نشست شنبه ۱۹ تیرماه ستاد ملی مقابله با کرونا گزارشها درباره کمبود امکانات بیمارستانی در سیستان و بلوچستان را “بازیهای تبلیغاتی” خواند و گفت: «وزیر بهداشت به صراحت اعلام کردند که در همان استانی که این همه سر و صدا کردند تختهای خالی وجود دارد.»
اسماعیل حسین زهی، نماینده خاش اظهارات وزیر بهداشت را متاثر از گزارشهای خلاف واقع عنوان کرد و به سایت “زاهدنیوز” گفت: «وضعیت شیوع کرونا در سیستان و بلوچستان حاد است، بسیاری از مردم در خانوادههای خود چندین نفر گرفتار کرونا دارند و بسیاری از افراد به دلیل کمبود تخت بیمارستانی در منازل خوددرمانی میکنند.»
او میگوید، بر اساس گزارش مسئولان استانی، وقتی مردم به بیمارستانها مراجعه میکنند به آنها اعلام میشود تخت خالی و جا نداریم، پس چگونه ممکن است این تعداد تخت خالی که وزیر بهداشت گفته وجود داشته باشد.
کمبودها از زبان مسئولان محلی
معینالدین سعیدی، نماینده چابهار در مجلس هم به تازگی ادعای سعید نمکی را رد کرده و گفته بود، در جنوب سیستان و بلوچستان، از جاسک تا راسک که شامل پنج شهرستان میشود کمتر از ۳۰۰ تخت بیمارستانی وجود دارد.
احمدعلی موهبتی، استاندار سیستان و بلوچستان یک هفته پیش گفته بود، هم اکنون ۱۰ شهرستان استان بیمارستان ندارند و در مواردی افراد برای رسیدن به بیمارستان باید بیشاز ۱۰۰ کیلومتر را طی کنند.
موهبتی گفته است: «در یک شهرستان ۵۵ هزار نفری ۲ پزشک عمومی وجود دارد؛ مراکز بهداشت و درمانی داریم که خودرو ندارند و بین ۲ خانه بهداشت ما در استان ۱۲۵۰ کیلومتر فاصله بوده، در عین حال بسیاری از پستهای حوزه بهداشت و درمان استان خالی است.»
شیوع و گسترش شدید ویروس کرونا و بیماری کووید۱۹ در سیستان و بلوچستان در نسبت موارد شناساییشده ابتلا در آزمایشهای تشخیصی هم آشکار است.
اختلاف فاحش تستهای مثبت در سیستان با کل ایران
هادی میرزایی، رییس دانشگاه علوم پزشکی زابل شنبه ۱۹ تیر به خبرگزاری ایسنا گفت، نتیجه حدود ۵۵ درصد آزمایشهای تشخیص کرونا در سیستان مثبت است.
مرکز اطلاعرسانی وزارت بهداشت روز شنبه اعلام کرد، در شبانهروز گذشته ۱۱ هزار و ۶۶۴ مورد جدید ابتلا به کرونا در ایران شناسایی شده و ۱۵۱ نفر از مبتلایان به بیماری کووید۱۹ جان خود را از دست دادهاند.
بر پایه این آمار، در ۲۴ ساعت گذشته ۷۸ هزار و ۶۳۱ آزمایش تشخیص ابتلا به کرونا در تمام استانهای ایران انجام شده است.
با این حساب به طور میانگین در سراسر ایران تقریبا از هر هفت آزمایش یکی مثبت بوده در حالی که این نسبت در سیستان به یکدوم تعداد آزمایشها میرسد.
این اختلاف فاحش نشان میدهد موارد شناسایی نشده ابتلا به کرونا در سیستان و بلوچستان چند برابر تعداد مبتلایان شناسایی شده است و همین امر ابعاد واقعی پاندمی در این منطقه را بسیار نگرانکننده میکند.