ابلاغ تصمیم دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی مبنی بر دستور قطع برق دیماند صنایع فولاد و سیمان که پس از موج اعتراضات به قطع گسترده و برای تامین برق خانگی صادر شد در کمتر یک هفته میلیاردها تومان به صنایع فولاد خسارت وارد کرد و تنها در یک مورد قیمت میلهگرد را کیلویی هزار تومان افزایش داد.
محمدحسن متولیزاده، مدیر عامل شرکت توانیر روز سهشنبه گذشته در نامهای به شرکتهای برق منطقهای و شرکتهای توزیع نیروی برق، با استناد به آنچه «مصوبات دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی و هیات وزیران» خواند و برای «حفظ پایداری شبکه و جلوگیری از خاموشیهای گسترده»، دستور قطع برق دیماند صنایع فولاد و سیمان را صادر کرد.
متولیزاده در این نامه تاکید کرد که آنها خواست نسبت به هشدار توقف فرآیند اصلی مشترکان فولادی و سیمان با حداکثر برق دریافتی از شبکه به میزان ۱۰ درصد دیماند مصرفی از روز سهشنبه به این دسته مشترکان اقدام کنند.
شرکت توانیر در این نامه به کارخانههای فولاد و سیمان هشدار داد که در صورت عدم رعایت این سقف، برق این کارخانهها قطع خواهد شد.
مقامهای مسئول تاکنون آماری از کارخانههای تعطیل شده یا نیمه تعطیل پس از ابلاغ تصمیم شورای عالی امنیت ملی درباره محدودیت برق کارخانههای فولاد و سیمان و دیگر صنایع را اعلام نکردهاند ولی روزنامه شهرآرای مشهد از قول مقامهای کارخانه فولاد خراسان نوشت که گردش مالی این مجموعه در سال حدود ۱۰هزار میلیارد تومان است و «در سه هفته قطعی و محدودیت برق حداقل ۵۷۵میلیارد تومان از درآمد این بخش عقب خواهیم ماند.»
این درحالی است که این زیان فقط ضرر وارده به یک کارخانه فولاد است و برپایه آمار خانه صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی، فقط در سه روز ابتدایی قطعیهای برق، بیش از ۵۰۰ میلیارد تومان به صنایع این خسارت وارد شده است.
علاوه بر این درپی دستور قطع برق دیماند صنایع فولاد و سیمان برای تامین مصارف خانگی، شهباز حسنپور، نماینده مجلس، گفت که خسارت قطع برق به صنایع فولاد میلیاردی است.
شهباز حسنپور، نماینده سیرجان در مجلس شورای اسلامی، روز چهارشنبه از خسارت گسترده قطع برق به صنایع فولاد خبر داد و تاکید کرد که قطع برق موجب خسارت میلیاردی به صنعت فولاد کشور شده و این مساله افزایش قیمت آهن آلات را در کشور به دنبال دارد.
با گذشت کمتر از چهار روز از اعمال محدودیت برق کارخانههای فولاد، رضا نادری، نایب رییس اتحادیه آهنفروشان اهواز، از افزایش قیمت آهن آلات تحت و تاثیر کمبود برق بر کاهش تولید آهن خبر داد.
نایب رییس اتحادیه آهنفروشان اهواز گفت: «کمبود برق باعث شده است که کارخانههای تولید فولاد نتوانند به صورت تمام وقت کار کنند زیرا این کارخانهها، بیشترین مصرف برق را دارند.»
نادری درباره آخرین وضعیت بازار آهن افزود که قیمت میلگرد از ۱۷ تیرماه تاکنون هر کیلوگرم یک هزار تومان افزایش داشته است، گفت که علاوه بر اثر افزایش جهانی قیمت حاملهای انرژی، کمبود برق باعث شده است که کارخانههای تولید فولاد نتوانند به صورت تمام وقت کار کنند.
نایب رییس اتحادیه آهنفروشان اهواز با اشاره به قیمت میلگرد در بازار گفت که قیمت آهن نسبت به هفته گذشته تاکنون با افزایش یک هزار و ۴۰۰ تومانی روبهرو شده است و به هر کیلوگرم ۱۷ هزار تومان رسیده است.
نادری تاکید کرد که از سوی دیگر قیمت مواد اولیه ذوب به دلیل کاهش تقاضای کارخانهها که متاثر از محدودیت برق است، با کاهش روبهرو شده است.
نایب رییس اتحادیه آهنفروشان اهواز گفت که مشخص نیست که روند کنونی بازار آهن تا کی ادامه خواهد داشت ولی قطعا قیمت آهن افزایشی خواهد بود.
علاوه بر دستور شورای عالی امنیت ملی برای قطع برق دیماند صنایع فولاد و سیمان، برق دیگر کارخانهها و شرکتهای صنعتی نیز با خاموشیهای گسترده همراه شده است.
مدیر یک شهرک صنعتی توس از تعطیلی واحدهای صنعتی به دلیل قطع مکرر و گسترده برق خبر داد و گفت که سه هفته است تعطیل و کارگرها را مرخص کرده ایم.
هادی بیگینژاد، نماینده ملایر در مجلس شورای اسلامی، نیز گفت که در حال حاضر یکی از این عمدهترین مشکلات کمبود برق است یعنی هم در تامین برق واحدهای صنعتی در حال احداث و هم در تامین برق کارخانههایی که مدتها پیش احداث شدند، مشکل داریم.