پدیده کوهخواری در سالهای اخیر در ایران به یک معضل زیست محیطی تبدیل شده اما به دلیل آن که اغلب کوهخواران افراد یا نهادهای حکومتی و متنفذ هستند، به طور جدی با این پدیده برخورد نمیشود.
آخرین مورد از این دست ، تخریب کوه تاریخی «خورآباد» در روستای «صدرآباد» از توابع زرندیه است که فرد یا ارگانی که این کوه را در مزایده برنده شده، در چهار ماه اخیر اقدام به برداشتهای بیرویه از آن کرده است.
به گزارش خبرگزاری «رکنا»، علی وحیدیان، عضو شورای روستای صدرآباد شنبه 26 تیر درباره تخریب کوه خورآباد گفت: «نهاد یا شخصی در نتیجه مزایده موفق به کسب این منطقه شده و مشغول استخراج از معدن است.»
وحیدیان اضافه کرد: «برخی فعالان به وزارت صمت و میراث فرهنگی و گردشگری نامه ارسال کردهاند اما ارگانهای مربوطه اعلام کرده این منطقه جزو مناطق محافظت شده نیست و وزارت صمت نیز اعلام کرد مدارک استخراج کنندگان هیچ مشکلی ندارد و نمیتوان جلوی آنها را گرفت.»
بنا به اظهار افراد محلی، چهار ماه اخیر، به صورت مکرر خاک این کوه برداشت و با انفجارهای پیدرپی، منابع به دست آمده از کوه خورآباد خارج میشود.
به گفته کارشناسان و ساکنان منطقه، خاک منطقه زرندیه از نظر قدمت و داشتن آثار باستانی بسیار غنی و مورد توجه باستان شناسان است. با این وجود، چندی پیش وزارت صنعت، معدن و تجارت در سه کیلومتری این کوه تاریخی مشغول به بهرهبرداری از منابع و معادن آن شد.
وحیدیان در این رابطه گفت: «3 کیلومتر پایینتر از روستای صدرآباد، کوهی وجود داشت که بهکلی بهواسطه همین برداشتها نابود شد.»
مقامات دولتی بزرگترین کوه خواران در ایران
اغلب موارد بزرگ کوهخواری و زمینخواری در ایران یا بهصورت گروهی و باندی انجام میشوند و یا اینکه به نحوی به نهادهای حکومتی ایران ارتباط پیدا میکنند و پای مقامات ردهبالای حکومتی و خانوادههای آنها به میان میآید.
عبارت کوهخواری از سال 93 به طور جدی در رسانههای ایران متداول شد.
قباد افشار، رئیس سازمان امور اراضی وقت ایران با اعلام افزایش پدیده کوهخواری گفت: «گروهی از افراد با تغییر کاربری حاشیه کوهها و تپههای اطراف شهرهای بزرگ اقدام به ساخت و سازهای غیرقانونی میکنند که درصورت مقابله نکردن با آنها، امنیت غذایی و عرصههای منابع طبیعی کشور در معرض تهدید قرار خواهد گرفت.»
با گذشت حدود 7 سال، همچنان کوههای زیادی در ایران به خصوص شمال تهران و استانهای شمالی با این پدیده فزاینده رو به رو است.
بسیاری از این کوهها با استفاده از مزایده و رانتهای دولتی و حکومتی توسط مسئولان ایرانی و افراد نزدیک به آنها با ساخت و ساز ویلاهای لوکس، عمارتها و تفریحگاههای شخصی و خانوادگی از بین رفتهاند.
در همین رابطه، یاشار سلطانی روزنامهنگار ایرانی 3 اردیبهشت 1398 اسنادی را منتشر کرد که در پروندههای ساختمانی و تخلفات مالی در ساخت و سازهای غیر مجاز لواسان، به نام نوه 3 ساله علی شمخانی دبیر شورای عالی امنیت ایران اشاره شده بود.
از حسین میرمحمد علی، داماد علی شمخانی و فاطمه حسینی نماینده مجلس و دختر صفدر حسینی وزیر سابق در دولت ایران به عنوان کوهخواران و زمینخواران معروف نیز یاد میشود.