عالیه مطلبزاده، زندانی سیاسی محبوس در زندان اوین، در فایلی صوتی اعلام کرد دستکم شش نفر در بند زنان این زندان به کرونا مبتلا شدهاند، اما به امکانات پزشکی دسترسی ندارند و مسئولان زندان به وضعیت آنها رسیدگی نمیکنند. او تاکید کرد شیوع کرونا علاوه بر ایجاد هرج و مرج در بند، وضع روانی و روحی زندانیها را به هم ریخته است.
مطلبی در این فایل صوتی که مربوط به گفتوگوی تلفنی او با همسرش صدرا عبداللهی است و روز شنبه ۱۶ تیر در حساب توییتر عبداللهی منتشر شده، میگوید سه نفر از زنان زندانی که تست کرونایشان مثبت شده در قرنطینهاند و بدون رسیدگی «در به رویشان قفل شده است». او افزود سه زندانی هم در بند حالشان بد است.
به گفته این زندانی، رسیدگی پزشکی به مبتلایان کرونا به سرم زدن محدود شده است در حالی که آنها «نیاز به خانواده و بیمارستان دارند».
مطلبزاده در ادامه با اشاره به بیتوجهی مسئولان زندان به وضع سلامت و بهداشت بند زنان اوین اضافه کرد: «معاون زندان آمد، گفتم فقط انگار اینجا همه را ریختهاید و درها را بستهاید تا همه بمیرند. خیلی راحت گفت خانم بیرون هم همین است، بیرون هم مردم دارند میمیرند، فرقی ندارد، شما هم بمیرید.»
بر اساس گزارش این فعال حقوق زنان از بند زنان، وضع بند به هم خورده و نظافت نمیشود. به گفته او سرویسهای بهداشتی، آشپزخانه و اتاقها کثیفند.
او در توصیف وضعیت زندان اوین تاکید کرد: «بند از دست رفته، الان بلبشو شده کسی حرف کسی را نمیخواند مرتب جار و جنجال است… امکانات و مدیریتی نیست همه روحیهها خراب است، همه عصبی و ناراحتند.»
مطلبزاده همچنین گفت علاوه بر محرومیت از خدمات درمانی و رسیدگی پزشکی، زندانیان زن زندان اوین از مرخصی و همچنین دسترسی به تلفن و صحبت با خانوادههایشان محرومند و «ما از خانوادهها بیخبر. خانوادهها از ما بیخبر».
بر اساس گزارشها، زینب همرنگ و سپیده کاشانی از جمله زندانیهایی هستند که به کرونا مبتلا شدهاند. سپیده کاشانی، فعال محیطزیست، از زمستان سال ۹۶ در حبس است.
در روزهای گذشته راحله احمدی، فعال مدنی و مادر صبا کردافشاری نیز که در زندان است مادر خود را از دست داد، اما از به او اجازه مرخصی و دیدار با مادرش را ندادند. صدای فریاد و ضجههای او در داخل زندان در ابتدای فایل صوتی مطلبزاده به گوش میرسد.
سوگند کردافشاری، دختر او پیشتر در توییتی نوشته بود که با وجود ارائه نامه پزشکی قانونی به زندان اوین تحویل داده با درخواست خانواده راحله احمدی برای برای مرخصی او و ملاقات آخر با مادرش موافقت نشد.
با وجود این گزارشها از داخل زندان، از ابتدای شیوع کرونا در ایران مسئولان قوه قضاییه بارها بر اعطای مرخصی به زندانیان برای کنترل شیوع کرونا تاکید کرده و مقامهای زندان گفتهاند وضعیت بهداشتی زندانها تحت کنترل است.
ششم تیرماه ابراهیم رئیسی گفت: «آماری که برای مرخصیهای زندانیان در کشورهای دیگر به دلیل کرونا داریم اصلا قابل مقایسه با آمار مرخصیهای زندانیان ایرانیان نیست. بیش از ۱۲۰ هزار زندانی به دلیل کرونا و حفظ سلامتی و جانشان به مرخصی فرستاده شدند که در هیچ کجای دنیا سابقه نداشته است.»
این در حالی است که زندانیان سیاسی عمدتا از این مرخصی محروم بودهاند و دسترسی به اقلام بهداشتی برای مراقبت در برابر کرونا برای شمار بسیار زیادی از آنها به دلیل قیمت بالای این اقلام و کمبود آن ممکن نیست.
دسترسی نداشتن به مراقبهای پزشکی و درمان همزمان با شکنجه و بدرفتاری با زندانیان، در ماههای گذشته باعث مرگ بهنام محجوبی و ساسان نیکنفس، دو زندانی عقیدتی و سیاسی در زندان شده است.
در خرداد ماه نیز علی شریفزاده، وکیل دادگستری، به ایراناینترنشنال گفت با وجود توصیه پزشکی قانونی برای خروج چهارماهه معصومه عسکری، معلم بازنشسته که با وخامت وضع جسمی در معرض خطر مشابه قرار دارد، مسئولان قضایی از مرخصی و خروج او ممانعت میکنند.