خانه / اخبار مهم روز / نفتکش ربوده‌شده «گلف اسکای» در «ناوگان مخفی» ایران فعالیت می‌کند

نفتکش ربوده‌شده «گلف اسکای» در «ناوگان مخفی» ایران فعالیت می‌کند

میشل باکمن، کارشناس شرکت اطلاعات امنیت دریایی «لوید لیست»، گفته است که نفتکش «گلف اسکای»، با پرچم دومینیکا که تابستان 2020 در سواحل امارات متحده عربی ناپدید شد، اکنون به عنوان بخشی از «ناوگان مخفی» جمهوری اسلامی برای انتقال نفت به کشورهای مختلف فعالیت می‌کند.

باکمن، به سرویس جهانی «بی‌بی‌سی» گفته است: «این که موقعیت‌یاب این کشتی روشن نیست، می‌تواند به این معنی باشد که به آنچه ما به آن کشتی مادر می‌گوییم تبدیل شده باشد، که کار آن ذخیره نفت خام و احتمالا انتقال آن به نفتکش‌های دیگر است.»

تصاویر ماهواره‌ای، چند روز پس از ربوده شدن گلف اسکای به همراه تمام خدمه آن، این کشتی را در‌ آب‌های سرزمینی ایران رصد کردند.

هشت خدمه پیشین این کشتی که در هندوستان هستند در گفت‌وگو با «بی‌بی‌سی»، چگونگی ربوده شدن خود توسط «افراد مسلح» را تشریح کرده‌اند. به غیر از «جایندر سینگ»، ناخدای کشتی، بقیه پرسنل به دلایل امنیتی نخواسته‌اند که نامشان فاش شود.

در این گزارش توضیح داده نشده که این افراد مسلح به کدام گروه یا کشور وابسته بوده‌اند، اما بررسی سوابق افراد مرتبط با این کشتی که پیشتر توسط وزارت خزانه‌داری آمریکا منتشر شده است نشان می‌دهد که یک شبکه‌ همکار با نیروی قدس سپاه پاسداران ایران، پیگیر پرونده این کشتی بوده‌اند.

یکی از کارکنان کشتی که نامش فاش نشده، گفته است افرادی که کشتی را ربودند به زبان‌های «عربی» و «فارسی» صحبت می‌کردند و بر اساس تشخیص آن‌ها، کشتی پس از ربوده شدن، به شهر بندرعباس منتقل شده است.

آنها به بی‌بی‌سی گفته‌اند پس از آنکه نفتکش به سواحل ایران انتقال یافت هفته‌ها برای تامین آب شیرین و غذا مشکل داشتند و دسترسی‌شان به اینترنت محدود شده بود. از سوی دیگر با شیوع ویروس کرونا بازگشت آنها به هندوستان ممنوع شد.

این نفتکش قبلا به‌دلیل دور زدن تحریم‌ها علیه رژیم ایران توسط آمریکا، توقیف شده بود اما ژوئن 2020 رسانه‌های جمهوری اسلامی گزارش دادند که این کشتی «پس گرفته شده است».

خدمه کشتی پس از آن توسط یک «جت نظامی» به تهران منتقل شدند و پس از مدتی با هماهنگی سفارت هندوستان در تهران به کشورشان بازگردانده شدند.

یکی از ملوانان به بی‌بی‌سی گفته است: «ما فکر می‌کردیم که آنها دزدان دریایی هستند اما خیلی حرفه‌ای بودند و از آنچه انجام می‌دادند مطمئن بودند.» این افراد مسلح خدمه کشتی را مجبور کردند روی زمین دراز بکشند، دستان آنها را بستند و جیب ملوانان را خالی کردند. برخی از خدمه از ترس جان خود به گریه و التماس افتادند، اما آنها می‌گویند «افراد مسلح به پهلوی‌ آنها لگد زدند و با تهدید گفتند که ساکت باشند.»

بر اساس این گزارش، نام این کشتی به «ریما» تغییر داده شده و با پرچم جمهوری اسلامی مشغول فعالیت است. همچنین یک شرکت معدنی به‌نام «مشتاق تجارت صنعت» مالک آن معرفی شده است.

بر اساس اطلاعات منتشرشده در سازمان ثبت شرکت‌ها، این شرکت توسط امیر دیانت، شهروند دوتابعیتی ایرانی-عراقی اداره می‌شود. بر اساس گزارش وزارت خزانه‌داری آمریکا او از سال‌ها پیش با مقامات ارشد نیروی قدس سپاه پاسداران ایران همکاری می‌کند و در سال‌های اخیر عمدتا در پول‌شویی، قاچاق اسلحه و انتقال موشک بین ایران و یمن دست داشته است.