خانه / اخبار مهم روز / گزارش‌گران بدون مرز از سازمان ملل خواست درباره مرگ بکتاش آبتین تحقیق کند

گزارش‌گران بدون مرز از سازمان ملل خواست درباره مرگ بکتاش آبتین تحقیق کند

سازمان گزارش‌گران بدون مرز با انتشار بیانیه‌ای روز شنبه ۱۵ ژانویه/۲۵ دی‌ ماه، خواستار تشکیل یک کمیسیون بین‌المللی از کارشناسان سازمان ملل برای تحقیق پیرامون مرگ بکتاش آبتین، شاعر، فیلمساز و عضو کانون نویسندگان ایران شد.

یک هفته پس از درگذشت بکتاش آبتین، شاعر، فیلمساز و عضو پایدار و برجسته‌ کانون نویسندگان ایران، سازمان گزارش‌گران بدون مرز روز شنبه ۱۵ ژانویه/۲۵ دی‌ ماه، در بیانیه‌ای از سازمان ملل خواست درباره مرگ وی تحقیق کند.

این سازمان همچنین در بیانیه اخیر خود خواهان توقف «اعدام‌های غیرقضایی» در زندان‌های جمهوری اسلامی ایران شد.

در این بیانیه آمده است: «در پی مرگ بکتاش آبتین به علت تاخیر در درمان، گزارش‌گران بدون مرز (RSF) از کارشناسان سازمان ملل متحد خواهان تشکیل کمیسیون بین‌المللی تحقیق و بررسی برای روشن شدن علت مرگ شاعر مستند ساز و روزنامه‌نگار زندانی در ایران است».

رضا معینی، مسئول دفتر افغانستان و ایران در سازمان گزارشگران بدون مرز در گزارش اخیر این نهاد تاکید کرد: «محروم کردن [زندانیان] از حق درمان، روش دانسته مقامات حکومتی ایران برای حذف منتقدان در زندان است».

سازمان گزارشگران بدون مرز که مقر آن در پاریس است در گزارش اخیر خود همچنین افزود: «بنا بر میثاق بین‌المللی حقوق مدنی و سیاسی که ایران یکی از امضا کنندگان آن است، محروم کردن از درمان پزشکی می‌تواند نقض ممنوعیت شکنجه و رفتار ظالمانه، غیر انسانی و یا تحقیر آمیز محسوب شود».

گزارشگران بدون مرز همچنین در بیانیه روز شنبه خود از گزارش‌گر ویژه سازمان در باره وضعیت حقوق بشر در ایران خواست «با تشکیل کمیسیون تحقیق و بررسی جهانی برای روشن شدن چگونگی مرگ بکتاش آبتین، به این گونه دیرکردها عامدانه و وحشیانه در زندان‌های ایران که برابر با اعدام غیرقضایی است پایان دهند».

بکتاش آبتین به اتهام عضویت در کانون نویسندگان ایران، حضور بر مزار جان‌باختگان قتل‌های سیاسی زنجیره‌ای و فعالیت علیه نظام جمهوری اسلامی در تاریخ ۵ مهر ۱۳۹۹ به ۶ سال حبس محکوم شد.

وی در مدتی که دوران حبس خود را در زندان اوین می‌گذارند، دو بار به ویروس کرونا مبتلا شد و سرانجام به خاطر تاخیر در روند درمان، یک هفته پیش (۱۸ دی ماه) در بیمارستان ساسان در تهران جان خود را از دست داد.

پیکر این شاعر ۴۷ ساله ایرانی در روز ۱۹ دی‌ماه،‌ با وجود فشارهای نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی و شعارهایی چون «درود بر آبتین، مرگ بر ظالمین» در امامزاده عبدالله شهر ری به خاک سپرده شد.

مرگ بکتاش آبتین در زندان موجی از واکنش‌های گروه‌ها و نهادهای حقوق بشری بین‌المللی و بسیاری از کاربران شبکه‌های اجتماعی و حتی زندانیان سیاسی و عقیدتی را به دنبال داشت.

محمد رسول‌اف، کارگردان ایرانی با اشاره به همزمانی مرگ آبتین با سرنگونی هواپیمای مسافربری اوکراینی، آن را «سند جنایت تازه جمهوری اسلامی خواند».

کانون صنفی معلمان ایران نیز در بیانیه‌ای درگذشت بکتاش آبتین را مرگی «جانگداز» توصیف کرد و نوشت: «او پس از این که برای دومین بار به کرونا مبتلا شده بود، با تعلل مسئولان زندان برای انجام به موقع اقدامات درمانی، جان شیرین خود را فدای آزادی کرد».

مجید توکلی، فعال سیاسی داخل ایران هم در یک توییتری نوشت: «بکتاش آبتین کشته شد. جامعه، سنگینیِ قتل‌های زنجیره‌ای را احساس می‌کند. حذف و سرکوب، به شکل‌هایی جدید ادامه دارد».

رضا اکوانیان، روزنامه‌نگار حوزه حقوق بشر نیز در مورد مرگ بکتاش آبتین نوشت: «او امروز پس از ۳۷ روز درگیری با کرونا، به دلیل تاخیر در اعزام به بیمارستان با کارشکنی مسئولان و عدم رسیدگی به‌موقع پزشکی جان عزیزش گرفته شد. بکتاش عزیزمان را کشتند!»