رئیس اطلاعات دفاعی بریتانیا هم در یک اظهارنظر عمومی نادر از افزایش خودروهای رزمی و هلیکوپترهای روسی و همچنین برپایی یک بیمارستان صحرایی از سوی روسها خبر داده است. همزمان، یکی از مقامات ارشد کاخ سفید بدون ارائه مدرکی، روز چهارشنبه ادعا کرد که طی چند روز اخیر روسیه حدود ۷ هزار نیروی دیگر خود را به نقاط مرزی با اوکراین اعزام کرده است.
این عضو ارشد اجرایی دولت با «غلط» دانستن ادعای عقبنشینی روسیه، ادعا کرد که مسکو همچنان هر لحظه امکان دارد به یک بهانه واهی به خاک اوکراین حمله کند.
همزمان خبرگزاری رویترز بهنقل از میک ماران، مدیرکل سرویس امنیت خارجی استونی از اضافه شدن ۱۰ گردان به حدود ۱۷۰ هزار نیروی روس مستقر در مرز اوکراین خبر داده است. نیروهای اطلاعاتی استونی ادعا کردهاند که از پیشروی این ۱۰ گردان به سمت مرزهای اوکراین مطلع شدهاند.
میک ماران در ادامه با اشاره به اینکه «تهدید به جنگ» به سیاست نخست پوتین تبدیل شده، گفت در صورت موفقیت روسیه در اوکراین، مسکو فشار بر کشورهای بالتیک را طی سالهای آتی افزایش خواهد داد. بهزعم این مقام عالیرتبه استونی حمله روسیه به اوکراین با بمباران موشکی و اشغال نقاط کلیدی همراه خواهد بود.
آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا هم در گفتگو با شبکه خبری انبیسی با تاکید بر اینکه «بین حرف و عمل روسیه تفاوت وجود دارد»، گفت: «ما نه تنها هیچ نشانهای دال بر عقبنشینی نیروهای روسیه مشاهده نکردهایم بلکه برعکس شاهد ادامه پیشروی نیروهای نظامی ویژه آنها بهسمت مرز هستیم.»
این مواضع در حالی بیان میشود که وزارت دفاع روسیه بتازگی از پایان مانور نظامی و آغاز بازگشت نیروهای نظامی واحدهای غرب و جنوب به پادگانها خبر داده است. سفیر روسیه در ایرلند هم تصریح کرده است که نظامیان مستقر در غرب روسیه طی ۳ تا ۴ هفته آینده، منطقه را بصورت کامل ترک میکنند و اوضاع به حالت عادی بازخواهد گشت. روز گذشته هم تصاویری از خروج تانکها و ماشینآلات جنگی روسیه از کریمه منتشر شد. روسیه شبه جزیره کریمه را در سال ۲۰۱۴ بهصورت یکجانبه به خاک خود الحاق کرد.
با این وجود در بین کشورهای غربی و اعضای ناتو نسبت به «حسننیت» روسیه تردیدهای اساسی وجود دارد. ناتو در اندیشه تقویت حضور خود در کشورهای شرقی اروپا نظیر رومانی، بلغارستان، اسلواکی و حتی مجارستان است. این اقدام زمان بیشتری را برای اعزام نیروهای کمکی در صورت لزوم مهیا خواهد کرد، نیروهایی که در حال حاضر در لهستان و کشورهای بالتیک مستقر هستند.
در همین حال بریتانیا هم در قالب همکاری با ناتو تصمیم گرفت تا نیروهای خود را در استونی ۲ برابر کند و ادوات جنگی بیشتر به این کشور کوچک حوزه بالتیک که با روسیه مرز مشترک دارد ارسال کند.
بحران تامین انرژی اروپا از یکسو و مخالفت علنی روسیه با پیوستن همسایه غربی خود به سازمان پیمان آتلانتیک شمالی و واکنش ناتو و اعضایش از سوی دیگر، یکی از تاریکترین برهههای تاریخی بین مسکو و غرب را بهوجود آورده که دستکم در دوران پساجنگ سرد بیسابقه است.