روسیه قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل را که از مسکو خواسته بود حمله به اوکراین را متوقف و تمام نیروهایش را از این کشور خارج کند، وتو کرد.
جمعه شب، ۲۵ فوریه، اعضای سازمان ملل متحد در یک نشست اضطراری قطعنامه محکوم کردن روسیه را به رای گذاشتند، اما با وتوی یکی از اعضای دائمی شورای امنیت؛ روسیه، وتو گردید و چین به آن رای ممتنع داد.
از اعضای غیر دائمی شورای امنیت، امارات متحده عربی و هند به این قطعنامه رای ممتنع و ۱۱ عضو باقیمانده شورای امنیت به آن رای مثبت دادند.امارات متحده عربی و هند نیز از رای مثبت درباره متن پیشنویس ایالات متحده خودداری کردند، اما ۱۱ عضو باقیمانده شورا رای مثبت دادند.
لیندا توماس گرینفیلد، نماینده دائم ایالات متحده آمریکا در سازمان ملل، پس از وتوی روسیه گفت: «علیرغم اینکه یک عضو دائمی غیرمسئول شورای امنیت از قدرتش برای حمله به همسایه خود و براندازی سازمان ملل و نظام بینالمللی ما استفاده میکند، ما پشت اوکراین و مردم آن متحد ایستادهایم.»
پیش نویس قطعنامه شورای امنیت از روسیه می خواست تا«کامل و بدون قید و شرط تمام نیروهای نظامی خود را از خاک اوکراین در داخل مرزهای به رسمیت شناخته شده بینالمللی خارج کند.»
این پیشنویس همچنین از روسیه خواسته بود که به رسمیت شناختن دو منطقه جداییطلب در شرق اوکراین را لغو کند.
گزارشها از ادامه حملات سنگین روسیه به شمالغربی، غرب و جنوب کییف حکایت دارد و تصاویر به نشر رسیده در شبکه های اجتماعی انفجارهای مهیبی در این مناطق را نشان می دهد.
وزیر خارجه ایالات متحده آمریکا، آنتونی بلیکن در نخستین ساعات بامداد روز شنبه در واکنش به جلسه شورای امنیت در تویتی نوشت: «همانطور که سفیر ما در سازمان ملل گفت، علیرغم آنکه یک عضو دائمی بی پروا و غیرمسئول شورای امنیت سازمان ملل متحد از قدرت خود برای حمله به همسایه خویش و براندازی سازمان ملل و سیستم بین المللی سوء استفاده می کند، اما ما در پشت اوکراین و مردم آن متحد هستیم.»
آمریکا و سایر حامیان این قطعنامه میدانستند که این این قطعنامه تصویب نخواهد شد، اما استدلال میکردند که این قطعنامه انزوای بینالمللی روسیه را برجسته میکند.
با این حال کشورهای غربی این مساله را یک پیروزی برای نشان دادن انزوای بینالمللی روسیه خواندند.
شکست این قطعنامه راه را برای حامیان هموار میکند تا خواستار رایگیری سریع درباره اقدام مشابه در مجمع عمومی سازمان ملل شوند، چرا که در مجمع عمومی با ۱۹۳ عضو هیچ حق وتویی وجود ندارد.
اما هنوز جدول زمانی برای رایگیری احتمالی در مجمع عمومی سازمان ملل اعلام نشده است.
رای ممتنع چین تنها چند هفته پس از آن صورت میگیرد که پکن و مسکو شراکت «بدون محدودیت» را اعلام و از یکدیگر درباره بنبست در اوکراین و تایوان با وعده همکاری بیشتر علیه غرب حمایت کردند.
لیندا توماس گرینفیلد، نماینده دائم آمریکا در سازمان ملل، پس از وتوی روسیه گفت: «علیرغم اینکه یک عضو دائمی غیرمسئول شورای امنیت از قدرتش برای حمله به همسایه خود و براندازی سازمان ملل و نظام بینالمللی ما استفاده میکند، ما پشت اوکراین و مردم آن متحد ایستادهایم.»
به گفته دیپلماتها، رایگیری در سازمان ملل برای مذاکرات لحظه آخری توسط ایالات متحده و دیگر نمایندهها جهت کسب رای ممتنع چین، دو ساعت به تعویق افتاد. روسیه به همراه ایالات متحده، چین، فرانسه و بریتانیا دارای حق وتوی شورای امنیت سازمان ملل است.
باربارا وودوارد، نماینده بریتانیا در سازمان ملل، پس از رایگیری به اعضای شورای امنیت گفت: «اشتباه نکنید. روسیه منزوی است. این کشور حامیای برای حمله به اوکراین ندارد.»
پیش نویس قطعنامه شورای امنیت خواستار آن بود که روسیه «فورا استفاده از زور علیه اوکراین را متوقف کند» و «کامل و بدون قید و شرط تمام نیروهای نظامی خود را از خاک اوکراین در داخل مرزهای به رسمیت شناختهشده بینالمللی خارج کند.»
این پیشنویس همچنین از روسیه خواسته بود که به رسمیت شناختن دو منطقه جداییطلب در شرق اوکراین را لغو کند.