خانه / اخبار مهم روز / کی‌یف: آتش‌سوزی در نیروگاه اتمی «زاپروژیا» را بدون خسارت‌های انسانی کنترل کردیم

کی‌یف: آتش‌سوزی در نیروگاه اتمی «زاپروژیا» را بدون خسارت‌های انسانی کنترل کردیم

مقامات اوکراینی صبح جمعه 4 مارس پس از بمباران یکی از مراکز آموزشی واقع در نیروگاه اتمی «زاپروژیا» توسط روسیه اعلام کردند که گروه اطفای حریق توانست وارد این نیروگاه شده و با موفقیت آتش‌سوزی را خاموش کند.

سرویس حوادث اضطراری اوکراین در صفحه «فیس‌بوک» خود نوشت که 40 آتش‌نشان و 10 خودروی اطفای حریق در این عملیات شرکت کردند و حادثه مذکور خسارات انسانی به همراه نداشته است.

سناریو چرنوبیل
ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهوری اوکراین در جریان حمله به این نیروگاه اتمی روسیه را به ایجاد «تروریسم هسته‌ای» در جهان متهم کرد و افزود که روس‌ها با بمباران نیروگاه اتمی زاپروژیا به دنبال تکرار حادثه «چرنوبیل» بودند.

زلنسکی در ویدیویی گفت، «روسیه تنها کشور در جهان است که یک نیروگاه اتمی را بمباران می‌کند. این اولین بار در تاریخ کشور ما و تاریخ بشریت است که یک کشور به ارعاب اتمی روی می‌آورد.»

همزمان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی اعلام کرد که کی‌یف از عدم آسیب به تجهیزات اصلی نیروگاه زاپروژیا خبر داده است. آژانس در صفحه توییتر خود نوشت: «مقامات اوکراینی گزارش دادند که تجهیزات این نیروگاه آسیبی ندیده‌اند و نیروهای آتش‌نشان موفق به کنترل و خاموش‌کردن آتش‌سوزی شدند.»

نیروگاه زاپروژیا که در تملک شرکت ملی تولید برق اوکراین قرار دارد، یکی از چهار نیروگاه اتمی این کشور است.

این نیروگاه سالانه 42 میلیارد کیلو وات بر ساعت برق تولید می‌کند که حدود 40 درصد از کل برق تولیدی اتمی اوکراین و یک پنجم کل تولید برق این کشور است.

مقامات دولتی اوکراین بامداد جمعه اعلام کردند که نیروهای روسیه نیروگاه اتمی زاپروژیا را مورد هدف قرار داده‌اند. همزمان نهادها و سازمان‌های بین‌المللی نسبت به پیامدهای خطرناک چنین حمله‌ای به‌شدت ابراز نگرانی کردند.

این حمله در روز نهم تهاجم سراسری روسیه به اوکراین اتفاق افتاد و به‌دلیل احتمال خطر انتشار «تشعشعات هسته‌ای» واکنش گسترده جهانی را به همراه داشت.

۰۹:۴۷
نیروهای امدادی اوکراین ساعتی پیش تایید کردند که آتش‌سوزی در بزرگ‌ترین نیروگاه اتمی این کشور بدون تلفات جانی به پایان رسیده است.

در همین حال آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به نقل از مقامات ناظر اوکراین خبر داد که حریق به تاسیسات اصلی نیروگاه زاپوریژیا آسیبی نزده و سطح تشعشعات نیز تغییر نکرده است.

حریق در این نیروگاه در اثر بمباران و شلیک نیروهای روسی به این تاسیسات آغاز شده بود.

۰۷:۰۹
جنیفر گرنهولم، وزیر انرژی ایالات متحده، شامگاه پنج‌شنبه اعلام کرد که راکتورهای نیروگاه هسته‌ای زاپروژیا «با سازه‌های مقاوم بازدارنده محافظت می‌شوند و راکتورها صحیح و سالم در حال خاموش شدن هستند».

خانم گرنهولم در توییتر نوشت که او با وزیر انرژی اوکراین درباره شرایط نیروگاه هسته‌ای زاپروژیا صحبت کرده است.

بخشی از این نیروگاه بر اثر بمباران روس‌ها آتش‌ گرفته و همین امر باعث نگرانی گسترده‌ای نسبت به احتمال وقوع فاجعه هسته‌ای شده است.

وزیر انرژی ایالات متحده عنوان کرد: «ما هیچ نشانه‌ای حاکی از تشعشعات بیش از حد معمول در اطراف این نیروگاه ندیده‌ایم.»

نیروگاه زاپروژیا بزرگ‌ترین نیروگاه هسته‌ای اروپا محسوب می‌شود. مقامات اوکراین می‌گویند که نیروهای روس به آتش‌نشانان اجازه اطفای حریق در نیروگاه را نداده‌اند و همچنان آن منطقه را زیر آتش خود گرفته‌اند.

وزیر انرژی ایالات متحده در توییت خود با اشاره به ادامه حملات روس‌ها در نزدیکی نیروگاه، خواستار توقف آن شده است.

۰۶:۱۰
ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین، بامداد جمعه در پی گزارش‌ها مبنی بر آتش گرفتن نیروگاه هسته‌ای زاپروژیا بر اثر بمباران روس‌ها، مسکو را متهم کرد که به «ترور هسته‌ای» متوسل شده و قصد دارد فاجعه چرنوبیل را تکرار کند.

آقای زلنسکی در یک پیام ویدیویی گفت: «روسیه تنها کشوری است که واحدهای یک نیروگاه هسته‌ای را به آتش می‌کشد. این اولین بار در تاریخ ما و در تاریخ بشریت است که چنین چیزی رخ می‌دهد. این دولت تروریست اکنون به ترور هسته‌ای متوسل شده.»

ا
۰۵:۳۷
آژانس بین‌المللی انرژی اتمی بامداد جمعه از نیروهای روسیه خواست که حمله به نیروگاه هسته‌ای زاپروژیا در جنوب اوکراین را متوقف کنند و نسبت به «خطر شدید» در صورت تخریب راکتورها هشدار داد.

این نهاد اعلام کرد که رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، با دنیس شمیهال، نخست وزیر اوکراین، و مقامات اتمی این کشور درباره شرایط خطیر نیورگاه زاپروژیا صحبت کرده و خواستار توقف درگیری شده و نسبت به خطر شدید در صورت تخریب راکتورها هشدار داده است.

۰۴:۴۵
دیمیترو کولبا، وزیر خارجه اوکراین، نسبت به تبعات آتش‌سوزی در نیروگاه هسته‌ای زاپروژیا هشدار داد و تاکید کرد که انفجار در این نیروگاه می‌تواند به مراتب خطرناک‌تر از فاجعه اتمی چرنوبیل باشد.

آقای کولبا در توییتر نوشت: «ارتش روسیه از همه طرف نیروگاه هسته‌ای زاپروژیا را زیر آتش گرفته است.»

وی افزود: «آتش‌سوزی هم‌اکنون رخ داده. اگر [این نیروگاه] منفجر شود، ۱۰ برابر گسترده‌تر از چرنوبیل خواهد بود. روس‌ها باید فورا آتش را متوقف کنند، به آتش‌نشانان اجازه فعالیت دهند و یک منطقه امن برقرار کنند.»

زاپروژیا بزرگ‌ترین نیروگاه هسته‌ای اروپا محسوب می‌شود. این نیروگاه در شهر انرهودار و مجاورت رود دنیپر است. گزارش‌ها حاکی از محاصره و بمباران این شهر توسط نیروهای روسیه است.

۰۴:۲۵
خبرگزاری ریا نووستی به نقل از وزیر انرژی اوکراین گزارش داد که در جریان حملات نیروهای روسیه یک واحد تولید برق در نیروگاه هسته‌ای زاپروژیا هدف واقع شده و آتش گرفته است.

این گزارش می‌افزاید که آتش‌نشانان به خاطر شلیک‌های نیروهای روسی امکان آغاز عملیات اطفای حریق در این نیروگاه را ندارند چرا که هدف سربازان ارتش روسیه قرار می‌گیرند.

زاپروژیا بزرگ‌ترین نیروگاه هسته‌ای اروپا محسوب می‌شود که در شهر انرهودار، مجاورت رود دنیپر واقع است. پیش از این گزارش‌هایی مبنی بر محاصره انرهودار به دست نیروهای روسیه منتشر شده بود.

شهردار انرهودار نیز در پستی آنلاین گزارش‌ها درباره آتش‌سوزی در نیروگاه زاپروژیا را تایید کرده است.

۰۲:۵۱
نیروهای روسی در ادامه تهاجم خود به اوکراین روز پنج‌شنبه شهر انرهودار را که بزرگ‌ترین نیروگاه هسته‌ای اروپا در آنجا واقع است، محاصره کردند.

شهر انرهودار در جنوب اوکراین و در مجاورت رود دنیپر واقع است و اوکراین یک چهارم انرژی مورد نیاز خود را از نیروگاه این شهر تامین می‌کند. با این حال نیروهای روسیه در صدد هستند تا با کنترل این شهر دسترسی نیروهای اوکراین را به آب‌های جنوب این کشور قطع کنند.

به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، شهردار انرهودار گفت که نیروهای اوکراینی در حومه شهر به مصاف نیروهای روسی رفته‌اند. ویدیوهایی که منتشر شده شعله‌های آتش و دود سیاهی را نشان می‌دهد که به آسمان این شهر پنجاه هزار نفری می‌رود.

دیمیتری اورلوف، شهردار انرهودار، و شرکت انرژی هسته‌ای اوکراین گزارش دادند که ستون نیروهای نظامی روسیه به سمت نیروگاه هسته‌ای این شهر در حرکت هستند.

روسیه روز چهارشنبه توانست کنترل کامل بندر استراتژیک خرسون در شمال شبه‌جزیره کریمه را به دست بگیرد. خرسون اولین شهر بزرگ اوکراین محسوب می‌شود که روسیه توانسته در جریان تهاجم به کشور همسایه خود آن را تصرف کند.

۲۳:۰۵۱۲.۱۲.۱۴۰۰
دولت بریتانیا روز پنج‌شنبه اعلام کرد تحریم‌هایی را علیه دو الیگارش سرشناس روس شامل علیشیر عثمانوف، تاجر میلیاردر و سرمایه‌گذار تیم باشگاهی اورتون و همچنین ایگور شووالوف، معاون اول نخست‌وزیر سابق روسیه، اعمال می‌کند.

بنابر اعلام دولت بوریس جانسون، این تصمیم به عنوان بخشی از اقدامات تنبیهی علیه مسکو در پاسخ به تهاجم روسیه به اوکراین اتخاذ شده است.

وزارت خارجه بریتانیا نیز میزان دارایی‌های این دو الیگارش روس را مجموعا ۱۹ میلیارد دلار (۱۴ میلیارد پوند) برآورد کرده و گفته است که هر دو نفر «از منافع قابل توجهی در بریتانیا برخوردارند و با کرملین نیز روابط نزدیکی دارند» و تحریم آن‌ها با هدف «اثرگذاری فوری» صورت گرفته است.

در همین زمینه، بوریس جانسون، نخست‌وزیر بریتانیا، در توئیتی نوشت: «تا وقتی پوتین به حمله وحشیانه خود به اوکراینی‌های بی‌گناه ادامه دهد، ما تمام توان خود را برای تحمیل حداکثر درد اقتصادی به پوتین و ماشین جنگی‌اش به کار خواهیم گرفت».

۲۲:۳۵۱۲.۱۲.۱۴۰۰
میخائیلو پودولیاک، مشاور رئیس‌جمهوری اوکراین، شامگاه پنج‌شنبه از پایان یافتن دور دوم مذاکرات با هیات روسی خبر داد.

او در توئیتی نوشت: «متاسفانه، نتایج مورد نظر اوکراین هنوز به‌دست نیامده است» و افزود: «تنها بر سر سازماندهی کریدورهای بشردوستانه توافق صورت گرفت».

این مقام اوکراینی پیشتر با انتشار توئیتی از تصویر دیدار هیات‌های مذاکره‌کننده گفته بود اوکراین در این دور از مذاکرات، خواهان «آتش‌بس فوری، ترک مخاصمه و ایجاد کریدوری برای تخلیه افراد غیرنظامی از شهرهایی است که زیر بمباران شدید و دائمی قرار دارند».

دور نخست مذاکرات میان نمایندگان دو کشور سه روز پیش در خاک بلاروس و نزدیک مرزهای اوکراین انجام شد و اوکراین اعلام کرد که هیات روسی با پیشنهادهای «غیرمنطقی» به میز مذاکرات آمده بود.

۲۲:۱۳۱۲.۱۲.۱۴۰۰
ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهوری اوکراین، در سخنانی خطاب به ولادیمیر پوتین، بار دیگر خواستار مذاکره با همتای روس خود شد و گفت: «به دنبال چه هستی؟ از سرزمین ما خارج شو. اگر همین حالا قصد خارج شدن نداری، با من سر میز مذاکره بنشین».

او در اظهاراتی کنایه‌آمیز در مورد میز طویل ولادیمیر پوتین در ملاقات با رهبران فرانسه و آلمان افزود: «با من بنشین و صحبت کن اما نه از فاصله ۳۰ متری مانند مکرون و شولتز. از چه می‌ترسی؟ ما تهدیدی برای هیچ‌کس نیستیم».

پیش از این، ملاقات ولادیمیر پوتین با ابراهیم رئیسی، رئیس‌جمهوری اسلامی ایران، بر سر میز طویل یاد شده با واکنش‌های زیادی روبه‌رو شده بود.

مقام‌های روسیه مدعی شده‌اند که علت این فاصله‌گذاری بین پوتین و رهبران اروپایی به دلیل خودداری آن‌ها از انجام تست کرونای پی‌سی‌آر بوده است.