سفارت ایران در اوکراین از ایرانیان ساکن مولداوی خواست چنانچه ضرورتی برای ماندن در این کشور ندارند، آنجا را ترک کنند. اگرچه اوضاع مولداوی آرام است، اما نگرانی از احتمال گسترش دامنه جنگ اوکراین به مولداوی وجود دارد.
خبرگزاری ایسنا روز دوشنبه ۱۹ اردیبهشت به نقل از سفارت جمهوری اسلامی در اوکراین و “آکرودیته در جمهوری مولداوی” از شهروندان ایرانی خواست به دلیل تداوم جنگ در اوکراین و احتمال گسترش آن به منطقه ترانسنیستریا “در اولین فرصت نسبت به ترک منطقه اقدام نمایند.”
سفارت ایران در اوکراین همچنین از آن دسته از ایرانیان ساکن مولداوی که “در شرایط کنونی ضرورتی به ادامه حضور آنان در این کشور نیست”، تقاضا کرده است که خاک مولداوی را ترک کنند.
سعید خطیبزاده، سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی روز دوشنبه در نشست خبری خود در توضیح دلایل انتشار اطلاعیه سفارت ایران در اوکراین گفت: «متاسفانه در هنگام وقوع بحران اوکراین ما با مشکلی که مواجه بودیم این بود که برخی از ایرانیان مقیم اوکراین اطلاعیههای صادر شده برای خروج از این کشور را جدی نگرفتند و این کشور را زود ترک نکردند و کار ما با مشکل مواجه شد.»
خطیبزاده اظهار امیدواری کرده است که این بار ایرانیان مقیم مولداوی “به اطلاعیه صادر شده توجه لازم را داشته باشند.”
“خطر سرایت جنگ به مولداوی”
هفته گذشته مجله تایمز از قول منابع نظامی اوکراین نوشت که روسیه تصمیم گرفته است به مولداوی نیز حمله کند و “به دنبال تکرار سناریویی مشابه دونباس در مولداوی است”.
مقامهای اوکراین بارها نسبت به احتمال گسترش جنگ به مولداوی و برخی کشورهای حوزه بالکان هشدار دادهاند.
به نوشته تایمز نقشه روسیه در صورتی که مولداوی را تصرف کند این است که از آن منطقه وارد اودسا شود و بخشهای بزرگتری از اوکراین را اشغال کند. مولداوی از غرب با رومانی و از شمال شرقی تا جنوب با اوکراین مرز مشترک دارد.
اوایل اردیبهشت ماه مقامهای ترانسنیستریا از انفجارهای مرموزی در این منطقه خبر دادند.
منطقه ترانسنیستریا باریکهای با نزدیک به ۵۰۰ هزار نفر جمعیت در جنوب غربی اوکراین است که پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی و یک جنگ داخلی کوتاه از سال ۱۹۹۲ از مولداوی جدا شد و یک جمهوری مستقل را اعلام کرد که از سوی هیچیک از اعضای سازمان ملل متحد به رسمیت شناخته نشده و با آنها رابطه دیپلماتیک ندارد و از نظر قانونی همچنان بخشی از قلمرو مولداوی بهشمار میرود.
“جمهوری” ترانسنیستریا با ۳۰ درصد جمعیت روس و ۳۰ درصد جمعیت اوکراینی از حمایت اقتصادی و نظامی روسیه برخوردار است و از سال ۱۹۹۲ تا کنون ۱۵۰۰ سرباز روسی در آنجا مستقر هستند
هانا مالیار معاون وزیر دفاع اوکراین، روسیه را متهم کرد که آمادگی دارد از منطقۀ ترانسنیستریا در مولداوی به عنوان پل ارتباطی برای برای فشار نظامی بر اوکراین و انتقال نیروهای نظامی به این کشور یا سایر نقاط مولداوی استفاده کند.
منطقۀ ترانسنیستریا نوار باریکی از شرق مولداوی و هممرز با غرب اوکراین است که که حدود ۵۰۰ هزار نفر جمعیت دارد.
ترانسنیستریا بخشی از قلمرو مولداوی بود که پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی، در سال ۱۹۹۰ بهطور یکجانبه استقلال خود را اعلام کرد و از زمان پایان جنگ با حکومت مرکزی این کشور در سال ۱۹۹۲ توسط جداییطلبان اداره میشود اما جامعه جهانی این کشور را به رسمیت نشناخت.
گفته می شود که منطقۀ ترانسنیستریا از حمایت نظامی و اقتصادی روسیه برخوردار است و حدود ۱۵۰۰ نفر از نیروهای ارتش روسیه تحت عنوان «نیروی حافظ صلح» در این ناحیه مستقر هستند ولی از زمان شروع تهاجم نظامی روسیه به اوکراین، نگرانی ها در مورد به کارگیری این نیروها در جنگ بر علیه اوکراین، افزایش یافته است.
مقامهای اوکراین بارها نسبت به احتمال گسترش جنگ به مولداوی و برخی کشورهای حوزه بالکان هشدار دادهاند.
منابع نظامی اوکراین اخیراَ هشدار داده اند که روسیه تصمیم گرفته است به مولداوی نیز حمله کند و «به دنبال تکرار سناریویی مشابه دونباس در مولداوی است».
دولت اوکراین نگران است که روسیه با به دست گرفتن کنترل مولداوی، از آن منطقه وارد اودسا شود و بخشهای بزرگتری از اوکراین را اشغال کرده و دسترسی این کشور به آب های آزاد را به طور کامل قطع کند. مولداوی از غرب با رومانی و از شمال شرقی تا جنوب با اوکراین مرز مشترک دارد.
اهمیت ترانس نیستریا برای روسیه
کییف نگران این است که روسیه با به دست گرفتن کنترل کامل ترانس نیستریا از دونباس در شرق اوکراین تا جنوب اوکراین را به تصرف خود درآورد، اودسا را به چنگ آورد و دسترسی اوکراین به آبهای آزاد را به طور کامل قطع کند.
به گفته مقامات اوکراین اشغال خرسون و ایجاد یک جمهوری در آن منطقه نیز میتواند در راستای همین هدف باشد. مقامهای اوکراین میگویند روسیه میخواهد برای اشغال جنوب اوکراین از طریق ترانسنیستریا یک کریدور به شبهجزیره کریمه ایجاد کند. کارشناسان میگویند هدف اصلی روسیه اتصال زمینی کریمه است. این به نوبه خود میتواند چشماندازهای نظامی جدیدی را برای این کشور باز کند.