
گزارش عفو بینالملل حاکی از رشد 20 درصدی مجازات اعدام در ایران، در مقایسه با سال گذشته است
سازمان «عفو بینالملل» با انتشار گزارشی سالانه خبر داد، ایران از سال 2017 بیشترین آمار اعدام در جهان را به خود اختصاص داده است.
سازمان عفو بینالملل، سهشنبه 3 خرداد، با انتشار «گزارش سالانه مجازات اعدام» خبر داد که ایران با اعدام دستکم 314 نفر در سال 2021، در صدر فهرست کشورهایی قرار دارد که از مجازات اعدام در آیین دادرسی قضایی خود استفاده میکنند.
عفو بینالملل تأکید کرده است، آمارهای واقعی در این زمینه احتمالا بیش از این عدد هستند.
بر اساس این گزارش، مقامات تهران به نقض حقوق کودکان و زیرپاگذاشتن تعهدات بینالمللی در این زمینه ادامه داده و دستکم 3 متهم که در زمان ارتکاب «جرم» زیر 18 سال بودند را اعدام کرده است.
عفو بینالملل میگوید بیشتر این اعدامها مربوط به اتهامات مرتبط به مواد مخدر است. با این وجود بر اساس این گزارش، تعداد چشمگیری از این زندانیان به «اتهام مبهم محاربه با خدا» اعدام شدهاند.
این سازمان در این زمینه تصریح میکند: «مجازات اعدام بهطور نامتناسبی علیه اقلیتهای قومی و با اتهام مبهمی مانند «محاربه با خدا» استفاده شده است. دستکم 19 درصد از قربانیان اعدامهای ثبتشده مربوط به اقلیت بلوچ هستند که تنها حدود 5 درصد از جمعیت این کشور را تشکیل میدهند.»
کانون حقوق بشری «نه به زندان – نه به اعدام» نیز پیشتر در گزارشی به انتشار اسامی و مشخصات 50 زندانی سیاسی محکوم به اعدام در ایران پرداخته بود.
تهیهکنندگان این گزارش تأکید کردهاند، بهدلیل اعمال «سانسور و عدم امکان اطلاعرسانی شفاف و دقیق» در این زمینه، شمار افرادی که منتظر حکم اعدام خود هستند، از این تعداد بیشتر است.
اتهام مطرحشده علیه اکثر این زندانیان، امنیتی، عضویت در احزاب مخالف جمهوری اسلامی، شرکت در تجمعات اعتراضی (محاربه) و … عنوان شده است.
بر اساس این گزارش، زندانیان بلوچ و کرد بیشترین سهم را در بین محکومین به اعدام در ایران دارند.