نیویورک تایمز به نقل از سه منبع ایرانی و یک مقام آمریکایی گزارش داد حادثه اخیر در منطقه کارخانجات پارچین در حقیقت حمله پهپادهای انفجاری بود که به ساختمان تحقیقات تولید پهپاد وزارت دفاع اصابت کردند.
این منابع آگاه به نیویورک تایمز گفتند این حمله احتمالا با کوادکوپترهای انفجاری انجام شده است.
منابع آگاه ایرانی به نیویورک تایمز گفتند با توجه به اینکه کوادکوپترها برد کوتاهی دارند و پارچین با مرزهای ایران فاصله زیادی دارد، این حمله احتمالا از داخل ایران و از فاصلهای نه چندان دور از مجموعه پارچین، وابسته به صنایع نظامی جمهوری اسلامی، انجام شده است.
اگرچه مقامهای ایرانی دلیل انفجار در پارچین را «حادثه صنعتی» خواندهاند، گزارش نیویورک تایمز خاطرنشان کرد که این حمله ردپای اسرائیل را دارد و الگوی حملههایی پیشین اسرائیل به تاسیسات ایران در آن دیده میشود.
حادثه پارچین تنها چند روز پس از کشته شدن حسن صیاد خدایی، فرمانده ارشد سپاه پاسداران، در تهران صورت میگیرد که این حمله نیز به اسرائیل نسبت داده شده است.
یک مقام ارشد نظامی اسرائیل به نیویورک تایمز گفت که اسرائیل برای شناسایی و انهدام تجهیزات پهپادی ایران منابع گستردهای را هزینه کرده، زیرا این پهپادها میتوانند از سیستمهای پدافندی از جمله سیستم گنبد آهنین اسرائیل بگریزند.
در ماه فوریه، در حملهای که رسانهها آن را به اسرائیل نسبت دادند یک ناوگان پهپادی ایران در نزدیکی کرمانشاه منهدم شد که ایران نیز به تلافی آن به محلی که به ادعای جمهوری اسلامی مقر ماموران اطلاعاتی اسرائیل در اربیل در اقلیم کردستان عراق بود حمله موشکی کرد.
در ماه ژوئن سال گذشته نیز، در یک حمله دیگر که آن نیز به اسرائیل نسبت داده شده، شرکت فناوری سانتریفیوژ ایران در نزدیکی کرج هدف حمله قرار گرفت.
ایران که در سالهای اخیر در صنعت پهپاد پیشرفتهای زیادی داشته، این فناوری را در اختیار نیروهای نیابتی خود در عراق، سوریه و یمن و سایر نقاط منطقه قرار داده است.
این پهپادها عمدتا در حملههای نیروهای نیابتی ایران به پایگاههای آمریکا در عراق و سوریه و نیز علیه عربستان سعودی مورد استفاده قرار میگیرند.
با توجه به قابلیت پهپادها در گریز راحتتر از سیستمهای پدافندی و راداری، آمریکا، اسرائیل و متحدان آنها در خاورمیانه، فناوری پهپادی ایران و نیروهای نیابتی آن را یکی از مهمترین تهدیدها علیه امنیت منطقه ارزیابی کردهاند.