- سه عضو دائمی شورای امنیت (آمریکا، فرانسه، بریتانیا) به همراه آلمان از جمهوری اسلامی ایران خواستهاند تا فوراً به تعهدات قانونی خود در چارچوب برجام عمل کند و سریعاً پیشنهاد مدیرکل این نهاد را درباره شفافیت و حل تمامی مسائل باقیمانده بپذیرد.
- جمهوری اسلامی ادعا کرده آثار آلودگی هستهای در سایتهای مربوطه ناشی از خرابکاری هستهای با هدف آلودهسازی بوده است ولی بنا به گفته آژانس بینالمللی انرژی اتمی، شواهد لازم برای این ادعا ارائه نشده و «پاسخهای معتبری» از جمهوری اسلامی دریافت نشده است.
- کاخ سفید اعلام کرد، مقامات آمریکا و اسرائیل متعهد شدهاند تا تلاشهای خود را جهت جلوگیری از دستیابی جمهوری اسلامی ایران به سلاح اتمی هماهنگ کنند.
- برخی منابع به پایگاه خبری «آکسیوس» گفتهاند اسرائیل خواستار صدور یک قطعنامه شدید علیه جمهوری اسلامی است اما دولت بایدن معتقد است صدور چنین قطعنامهای میتواند درهای دستیابی به توافق هستهای را کاملاً ببندد!
سه عضو دائم شورای امنیت (آمریکا، فرانسه، بریتانیا) به همراه آلمان، در آستانه نشست شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی در پیشنویش قطعنامهای از جمهوری اسلامی خواستهاند به پرسشهای آژانس درباره آثار اورانیومهایی که با منشاء انسانی در چند سایت هستهای پیدا شده پاسخ دهد.
جمهوری اسلامی تا کنون «پنچ گام» در نقض تعهدات برجامی خود برداشت و میزان تولید و غلظت و ذخایر اورانیوم را افزایش داده است
به گزارش رویترز در متن پیشنویس این قطعنامه که تاریخ آن سهشنبه ۳۱ مه (۱۰ خرداد) است آمده که شورای حکام آژانس از جمهوری اسلامی ایران میخواهد تا فوراً به تعهدات قانونی خود عمل کند و سریعاً پیشنهاد مدیرکل این نهاد درباره شفافیت و حل تمامی مسائل باقی مانده را بپذیرد.
این پیشنویس هفته آینده در نشست شورای حکام آژانس به رأیگیری نهایی گذاشته میشود.
این سایتها که بازرسان آژانس در آن رد آثار اورانیوم را کشف کردند در مریوان، پارچین ورامین و تورقوزآباد هستند.
جمهوری اسلامی ادعا کرده آثار آلودگی هستهای در این سایتها ناشی از خرابکاری هستهای با هدف آلودهسازی بوده است ولی بنا به گفته آژانس بینالمللی انرژی اتمی، شواهد لازم برای این ادعا ارائه نشده و «پاسخهای معتبری» از جمهوری اسلامی دریافت نشده است.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی همچنین آخرین گزارش خود درباره وضعیت برنامه اتمی جمهوری اسلامی را اعلام کرد که در آن آمده است میزان ذخایر اورانیوم غنی شده در ایران به ۱۸ برابر حد مجاز برجام رسیده است. همچنین آژانس تأکید کرده تهران مقدار کافی اورانیوم غنیشده برای ساخت سلاح اتمی را دارد.
سعید خطیبزاده سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی گزارش جدید این نهاد بینالمللی را «نامنصفانه» خوانده و گفت گزارش «شتابزده و تحت فشار اسرائیل و کنشگران است.»
خطیبزاده همچنین گفت: «شکل و ماهیت اظهارات و اقداماتی از این دست که در راستای عملیات روانی و فراهم آوردن زمینه اعمال فشار بر جمهوری اسلامی ایران در آستانه نشستهای شورای حکام آژانس صورت میگیرند، کاملا برای ما شناخته شده است.»
نفتالی بنت نخست وزیر اسرائیل ۱۱ خرداد مجموعهای از اسناد و مکاتبات محرمانه متعلق به وزارت اطلاعات و وزارت دفاع جمهوری اسلامی را درباره فعالیتهای نظامی اتمی رژیم ایران منتشر کرد.
همزمان با این تحولات در مرحله آخر رزمایش «ارابههای آتش» نیروی هوایی اسرائیل و آمریکا شبیهسازی حمله به تأسیسات اتمی و نظامی در ایران را تمرین کردند.
کاخ سفید روز چهارشنبه اول ژوئیه (۱۱ خرداد) اعلام کرد، مقامات آمریکا و اسرائیل متعهد شدهاند تا تلاشهای خود را جهت جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح اتمی هماهنگ کنند.
در بیانیه مشترک که جِک سالیوان مشاور امنیت ملی ایالات متحده و ایال هولاتا مشاور امنیت ملی اسرائیل صادر کردند آمده «مقامات آمریکایی و اسرائیلی در این دیدار متعهد شدند تا تلاشها خود را برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هستهای و مهار فعالیتهای تهاجمی منطقهای این کشور هماهنگ کنند.»
شماری از تحلیلگران حکومتی در ایران آنچه را در مورد برنامههای اتمی جمهوری اسلامی در روزهای اخیر مطرح شده، موج تازهای از جنگ روانی و فشارهای سیاسی برای کشاندن جمهوری اسلامی پای میز مذاکره خواندهاند.
پایگاه خبری «آکسیوس» مینویسد، به نظر میرسد آمریکا و اروپا به دنبال افزایش فشارها به جمهوری اسلامی برای همکاری تهران با بازرسان آژانس هستند. دو منبع آگاه در اینباره گفتند که نشست هیئت مدیره آژانس بینالمللی انرژی اتمی یکی از موضوعات اصلی مورد بحث در مذاکرات روز گذشته بین مقامات آمریکایی و اسرائیلی در کاخ سفید بوده است.
این دو منبع گفتهاند اسرائیل خواستار صدور یک قطعنامه شدید علیه جمهوری اسلامی است اما دولت بایدن معتقد است صدور چنین قطعنامهای میتواند درهای دستیابی به توافق هستهای را کاملاً ببندد و دولت بایدن این را نمیخواهد.