آنالنا بربوک، وزیر خارجه آلمان در اظهاراتی گفت، برلین به دنبال این است تا اتحادیه اروپا دارایی مقامات جمهوری اسلامی که در سرکوب تظاهرات سراسری این کشور نقش داشتند را مسدود کرده و از ورود آنها به اتحادیه اروپا جلوگیری کند.
به گزارش «رویترز»، بربوک، یکشنبه 17 مهر به روزنامه آلمانی «بیلد آم زونتاگ» گفت: «آنهایی که زنان و دختران را در خیابان کتک زده و افرادی که به جز آزادی خواسته دیگری ندارند را ربوده، به صورت خودسر بازداشت کرده و آنها را به مرگ محکوم میکنند، در سمت اشتباه تاریخ ایستادهاند.»
وزیر خارجه آلمان در ادامه افزود: «به آن مردم ایران (که خوهان آزادی هستند) میگوییم: ما در کنار شما میایستیم و خواهیم ایستاد.»
به گفته رویترز، بهدنبال سکوت اولیه بربوک درباره اعتراضات مردمی در ایران، او در آلمان مورد انتقاد قرار گرفته بود.
بربوک پیش از این وعده بود تا سیاست خارجی خود را مبنی بر حمایت از حقوق زنان و فمنیسم دنبال کند.
یک منبع در وزارت خارجه آلمان هفته گذشته به رویترز گرفته بود، آلمان، فرانسه، دانمارک، اسپانیا، ایتالیا و جمهوری چک 16 درخواست برای اعمال تحریمهای جدید اتحادیه اروپا علیه ایران ارائه دادهاند.
این درخواستها پس از آن صورت گرفت که پاسخ جمهوری اسلامی به معترضین به مرگ مهسا (ژینا) امینی، سرکوب خشونتآمیز این اعتراضات بود.
رویترز در بخش پایانی گزارش خود افزوده است، کشورهایی که تحریمهای جدید علیه ایران را پیشنهاد دادهاند، بهدنبال تصمیم نهایی وزرای خارجه کشورهای عضو اتحادیه اروپا در نشست آینده این مجمع در 17 اکتبر هستند. تصمیمی که به گفته رویترز، احتمالا بدون هیچگونه مخالفتی تصویب خواهد شد.
به ایران سفر نکنید
وزارت امور خارجه آلمان از کلیه شهروندان آلمانی خواست که تا اطلاع ثانوی از سفر به ایران خودداری کنند. این وزارتخانه هشدار داد که سفر به ایران حتی برای آن گروه از شهروندانی که تاکنون به طور متناوب به این کشور سفر می کرده اند، می تواند خطرناک باشد.در اطلاعیه وزارت خارجه آلمان تاکید شده که با توجه به اوج گیری اعتراضات علیه سرکوب تظاهرکنندگان در ایران، این احتمال وجود دارد که جمهوری اسلامی برای وادار کردن دولتهای خارجی به سکوت، به گروگان گیری از میان شهروندان این کشورها بپردازد.
در این شرایط ممکن است مسافران پس از دستگیری به جاسوسی متهم و به عنوان گروگان برای اعمال فشار بر غرب مورد استفاده قرار گیرند.
پیشینه گروگان گیری در ایران
جمهوری اسلامی در زمینه گروگان گیری از میان شهروندان غربی و ایرانیان دوملیتی سابقه ای طولانی دارد. آلمان هنگام اعطای تابعیت به ایرانیان به آن ها تذکر می دهد که اگر در سفر به ایران با مشکلی روبرو شوند، خدمات کنسولی این کشور نمی تواند از آن ها دفاع کند. به موجب قانون اتباع خارجی ایران، دوملیتی ها در این کشور ایرانی شناخته می شوند و تابعیت دوم آن ها ملاک نیست.
پیش از آلمان کشورهای فرانسه، هلند، اتریش و بریتانیا خواستار عدم مسافرت شهروندان خود به ایران شده و نگرانی های مشابهی را بیان کرده اند. دولت هلند و فرانسه، حتی از این هم فراتر رفته و از اتباع این کشور که در ایران اقامت دارند، خواسته است هرچه زودتر خاک این کشور را ترک کنند.
هشدار وزارت خارجه آلمان به ویژه از این جهت اهمیت دارد که احتمال متهم شدن مسافران به جاسوسی را بسیار قوی ارزیابی می کند. خانم آنالنا بربوک، وزیر امور خارجه آلمان، از منتقدان سرسخت سیاست سرکوب جمهوری اسلامی است. این وزارتخانه اعلام کرد که جمهوری اسلامی حتی ممکن است برنامه ریزی مسیر سفر در کامپیوتر یا دستگاه راه یاب یک مسافر را سند حاسوسی او معرفی کند.
دو مسافر فرانسوی، متهم به جاسوسی
یک روز پیش از آلمان، فرانسه نیز از اتباع خود و ایرانیان دوتابعیتی خواست که از سفر به ایران خودداری کنند. فرانسه هنگامی به این اقدام دست زد که سیمای جمهوری اسلامی ایران در گزارشی تلویزیونی دو شهروند فرانسوی بازداشت شده را جاسوس معرفی کرد و مدعی شد که آن ها با هدف تماس با فعالان صنفی و تحریک آن ها به اعتصاب و اعتراض وارد ایران شده اند.
دولت فرانسه این اتهامات را “وقیحانه و نفرت انگیز” خواند. یک روز پس از این اقدام، وزارت امور خارجه آلمان در تارنمای خود هشدار داد که “برای اتباع آلمانی خطر واقعی دستگیری خودسرانه، بازجوئی و محکومیت به زندان درازمدت زیاد شده است”. در این متن، به خطر بازرسی شدید چمدان ها، و مصادره وسایل الکترونیکی مثل لپ تاپ تبلت و تلفن همراه نیز اشاره شده است.در همین بخش اضافه شده است که حتی لایک کردن پست ها در رسانه های اجتماعی می تواند برای پیگرد یک مسافر کافی باشد.
گروگان های سرشناس ایران
رسم گروگان گیری از میان اتباع بیگانه برای اعمال فشار به کشورهای غربی از سال ۱۳۵۸ با حمله به سفارت آمریکا در تهران و گروگان گیری دیپلمات های این سفارتخانه در جمهوری اسلامی آغاز شد و در سال های گذشته با پرونده سازی برای ده ها بازرگان، پژوهشگر و همکار زن یا مرد بنیادهای تحقیقاتی کشورهای مختلف ادامه یافت.
در حال حاضر ده ها شهروند خارجی یا دو ملیتی هنوز در زندان های جمهوری اسلامی انتظار بازگشت به میهن خود را می کشند. جمهوری اسلامی در همین روزها تلاش های گسترده ای را برای مبادله دو زندانی خود اسدالله اسدی و حمید نوری در بلژیک و اسکاندیناوی آغاز کرده است.
جسیون رضائیان، سیامک و باقر نمازی، ژیو وانگ، کایلی مول گیلبرت، مایکل وایت، کامران قادری، ارس امیری، کامیل احمدی، نازنین زاغری- رتکلیف، ناهید تقوی، احمدرضا جلالی، فریبا عادلخواه، رونالد گابریل مارشال، مسعود مصاحب، انوشه آشوری و بنجامین بربر در شمار گروگان های شناخته شده جمهوری اسلامی هستند که برخی از آن ها در این میان آزاد شده اند و گروهی دیگر همچنان در زندان های ایران به سر می برند.