شبکه خبری «سیانان» در گزارشی اختصاصی اعلام کرد که بنا بر بررسیهای دولت اوکراین، از 52 قطعه استفاده شده در پهپادهای شاهد-136 ساخت ایران، 40 قطعه ساخت شرکتهای آمریکایی و 12 قطعه باقیمانده ساخت شرکتهایی در کانادا، سوئیس، ژاپن، تایوان و چین است.
در این گزارش که چهارشنبه 14 دی منتشر شده، عنوان شده که مقامات آمریکایی نسبت به بیاثر بودن تحریمها و محدودیتهای صادراتی اعمال شده علیه ایران، ابراز نگرانی کردهاند.
در همین راستا آدرین واتسون، سخنگوی امنیت ملی کاخ سفید چهارشنبه در بیانیهای به سیانان گفته است: «در حال ارزیابی گامهای بیشتری در زمینه کنترل صادرات برای محدود کردن دسترسی ایران به فناوریهای مورد استفاده در پهپادها هستیم.»
او همچنین گفته است: «به دنبال راههایی برای هدف قرار دادن روند ساخت پهپادهای ایرانی از طریق تحریمها، کنترل صادرات و گفتوگو با شرکتهای خصوصی هستیم که قطعات آنها در ساخت این پهپادها استفاده میشود.»
سیانان در ادامه نوشت که این پهپاد ایران قبلا در پاییز سال گذشته میلادی در اوکراین سرنگون شده بود و مقامات اوکراینی قطعاتی از آن را مورد تجزیه و تحلیل قرار دادهاند.
پیشتر، نیویورک تایمز در گزارشی اعلام کرده بود که دولت آمریکا تلاش گستردهای را برای ممانعت از ساخت پهپاد توسط ایران و ارسال آن به روسیه جهت بکارگیری در جنگ اوکراین آغاز کرده است.
این روزنامه، چهارشنبه 7 دی، در دیدار با مقامات اطلاعاتی، نظامی و امنیتی در آمریکا، اروپا و خاورمیانه تاکید کرد، واشینگتن برنامه جدید و گستردهای با هدف کاستن از توانایی ساخت پهپاد توسط ایران در دست دارد به طوری که امکان استفاده روسها از این پهپادها در جنگ اوکراین را مشکل خواهد کرد.
بنا به این گزارش، در صورت ناکامی اقدام جدید، ایالات متحده سامانه دفاع هوایی لازم جهت سرنگونی این پهپادها را به اوکراین تحویل خواهد داد.
ایران تاکنون حدود 1700 پهپاد رزمی به روسیه تحویل داده و درصدد است 300 پهپاد دیگر را به مسکو ارسال کند.