خانه / اخبار مهم روز / نظریه‌پرداز سیاسی: اراده مردم ایران بر دستیابی به دموکراسی قرار گرفته است

نظریه‌پرداز سیاسی: اراده مردم ایران بر دستیابی به دموکراسی قرار گرفته است

دکتر رضا پرچی‌زاده، نظریه‌پرداز سیاسی و تحلیلگر امنیتی، طی سخنرانی خود درباره «انقلاب مردم ایران» که در «کنفرانس امنیتی حزب پایرت اروپا» ایراد کرد، گفت اراده مردم ایران بر دستیابی به دموکراسی قرار گرفته است.

به گزارش «العربیه»، این کنفرانس در روزهای شنبه 18 و یکشنبه 19 فوریه در مونیخ برگزار شد، و در جریان آن کارشناسان سیاسی و امنیتی از سراسر جهان درباره مسائلی همچون سیاست خارجی اتحادیه اروپا، جنگ اوکراین، روابط چین و روسیه، امنیت آفریقا، و انقلاب مردم ایران صحبت کردند.

به گفته پرچی‌زاده، بیش از یک دهه است که رژیم اسلامگرای ایران با بحران‌های داخلی و بین‌المللی فزاینده‌ای مواجه بوده که به احتمال زیاد در درازمدت قادر به پشت سر گذاشتن آنها نخواهد بود؛ و این در نهایت رژیم را مجبور خواهد کرد تا گونه‌ای «دگردیسی» را پیش بگیرد که بی‌شباهت به آن چیزی نیست که نظام کمونیستی شوروی سابق به آن تن داد تا بتواند در لباسی متفاوت به زندگی ادامه دهد.این کارشناس در ابتدا پیش‌بینی کرد که اگر نیروهای دموکراتیک ایران نتوانند یک جبهه تکثرگرای متحد ایجاد کنند، و اگر آمریکا و باقی دنیای دموکراتیک تصمیم بگیرند مشابه آنچه در روسیه پس از شوروی رخ داد، برای کمک به ایجاد دموکراسی در ایران پیش‌قدم نشوند، دگردیسی بعدی این کشور می‌تواند یک «رژیم ناسیونالیستی افراطی متخاصم» ایجاد کند که هم برای مردم ایران و هم ثبات و امنیت منطقه و جهان ضرر دارد.

با این وجود، پرچی‌زاده در بخش بعدی سخنرانی خود یک «آلترناتیو» دموکراتیک به مخاطبان ارائه کرد، و تاکید کرد که لزومی ندارد ایران پس از جمهوری اسلامی به مسیر افراط و استبداد برود، چرا که انقلاب آزادی‌خواهانه مردمی که قتل مهسا امینی، زن جوان کُرد به دست گشت ارشاد رژیم جرقه‌اش را زد، آشکارا عزم و اراده مردم ایران برای «تغییر دموکراتیک» را به جهان نشان داد.

به گفته وی، در حالی که انقلاب هنوز در حال شکل‌گیری است، مردم ایران و بازیگران جهانی باید درباره چگونگی تسهیل گذار ایران از استبداد به دموکراسی رایزنی و برنامه‌ریزی کنند تا ایران در نهایت بتواند طعم آزادی و حقوق بشر را بچشد، توسعه پایدار تحت حاکمیت قانون را تجربه کند، و با همسایگان خود و جهان گسترده‌تر روابط دوستانه پایدار برقرار کند.

این کارشناس گفت به عقیده وی مهمترین گام در جهت استقرار دموکراسی در ایران، تلاش برای ایجاد یک «ساختار سیاسی نامتمرکز و یک جامعه تکثرگرا» است، و افزود برای منسوخ کردن استبداد و تبدیل جمهوری اسلامی به آخرین رژیم خودکامه تاریخ ایران، لازم است برنامه‌ای علمی، جامع و بلندمدت برای توسعه گفتمان کثرت‌گرای سیاسی و فرهنگی در ایران طراحی و ترویج کرد.

با این حال، به نظر پرچی‌زاده عوامل اساسی دیگری نیز وجود دارد که پایبندی به آنها برای ایجاد یک ایران دموکراتیک لازم است. به گفته وی، اعلامیه جهانی حقوق بشر؛ حاکمیت قانون؛ جدایی دین و دولت؛ نظام سیاسی چندحزبی با گردش دموکراتیک قدرت؛ پلورالیسم اتنیکی، فرهنگی و مذهبی؛ توانمندسازی زنان؛ و گنجاندن تمامی گرایش‌ها و هویت‌های جنسیتی شاید مهم‌ترین این عوامل باشد.

این کارشناس در خاتمه سخنرانی خود در کنفرانس امنیتی حزب پایرت اروپا خاطرنشان کرد که حفظ ایران در حوزه نفوذ غرب با توسل به «دیکتاتوری پهلوی» به جای تاکید بر توسعه دموکراسی «اشتباهی فاحش» بود که ایران را در وهله اول به دامن اسلامگرایان انداخت؛ و هشدار داد که تلاش برای انجام مجدد این کار به معنای تکرار همان اشتباه فاحش خواهد بود.

پرچی‌زاده تاکید کرد منافع امنیتی بلندمدت ایالات متحده و متحدانش در خاورمیانه و سراسر جهان تنها هنگامی حاصل می‌شود که به مردم ایران برای دستیابی به یک «دموکراسی لیبرال با دولتی مسئولیت‌پذیر» کمک کنند که از صمیم قلب تمدن غرب را در آغوش می‌کشد و خواهان دوستی صادقانه با آمریکا، اروپا، جهان عرب و اسرائیل است.