روزنامه بریتانیایی «آینیوز» در گزارشی تفصیلی که در آن نظر کارشناسان امنیتی و نظامی غربی را جویا شده است، نوشته ایران در پدیده «مهندسی معکوس» تخصص پیدا کرده، و موشکهای کروز، سلاحهای ضد تانک، و اجزای جتهای جنگنده آمریکایی را از طریق این فرایند دوبارهسازی میکند.
به گفته مقامات آمریکایی، مهندسان ایرانی اکنون از فرصتهای بسیار بیشتری برای آزمایش مهارتهای خود برخوردار هستند، چرا که روسیه بهطور پیوسته سلاحهای غربی که در جنگ اوکراین به دستش میافتد را به ایران ارسال میکند.کارشناسان غربی میگویند ایرانیها در مهندسی معکوس مهارت بسیاری پیدا کردهاند، و هرگونه فناوری نظامی خارجی که به دستشان میافتد را بازآفرینی میکنند. به گفته آنها، مهندسی معکوس در ایران به یک صنعت بزرگ تبدیل شده است.
در این میان، ایران ولع ویژهای برای دستیابی به تسلیحات آمریکایی و بازآفرینی آنها دارد. به عنوان مثال، تهران با مهندسی معکوس موشک ضد تانک آمریکایی BGM-71 TOW، «طوفان» را ساخت، که اینک به یکی از تسلیحات اصلی نیروهای مسلح ایران و یک «مدل صادراتی سودآور» تبدیل شده است.
کارشناسان غربی به آینیوز گفتهاند که نگرانی درباره توانایی ایران برای بازآفرینی نوآوریهای غربی احتمالاً یکی از دلایل خودداری غرب از ارائه فناوریهای نظامی پیشرفته به اوکراین است.ایالات متحده به ویژه از فرستادن برخی از پیشرفتهترین تسلیحات خود به اوکراین خودداری کرده است، چرا که نگران افتادن آنها به دست نیروهای روسیه و فرستاده شدن آنها به ایران و تولید مجدد آنها و در نتیجه از میان رفتن برتری تکنولوژیک آمریکاست.
آمریکا تاکنون از فرستادن جتهای جنگنده و موشکهای دوربرد به اوکراین خودداری کرده است. هواپیماهای بدون سرنشین پیشرفته آمریکایی همچون «ریپر» و «پردِتور» هم هنوز به جبهه اوکراین فرستاده نشدهاند.
به گفته آینیوز، همکاری رو به رشد ایران و روسیه دردسر بزرگی برای غرب خواهد بود، چرا که این دو کشور منابع و دانش خود را با یکدیگر به اشتراک میگذارند، و در عین حال مورد حمایت شبکه گستردهای هستند که شامل چین و کره شمالی میشود.