جمعی از وکیلان و سینماگران ایرانی با انتشار بیانیهای مسمومسازی عمدی دانشآموزان را مصداق «جنایت علیه بشریت» خواندند و خواستار مقاومت و پایداری در برابر حملات شیمیایی به مدارس و همچنین اهتمام کنشگران حقوق بشری برای قرار دادن این جنایت در دستور کار نهادهای قضایی بینالمللی شدند.
این بیانیه به امضای گیتی پورفاضل، جعفر پناهی، رمضان حاجی مشهدی، سعید دهقان، کتایون ریاحی، حسین رئیسی، فرزانه زیلابی، نسرین ستوده، مهرانگیز کار و محمد مقیمی رسیده و در آن به مسمومیت بیش از ۱۳ هزار دانشآموز از آذر تا پایان اسفند سال گذشته اشاره شده است.
امضاکنندگان بیانیه با اشاره به این که هیچ اقدام و حرکت اعتراضیای از چشم «نیروهای استبدادی» پنهان نمیماند، بیتوجهی به کشف عامل این جنایتها را «دستور کار باندهای پنهان در تاریکخانههای قدرت مافیایی» خواندند.
به گفته آنها، حمله به مدارس «نوعی تهدید و انتقامگیری از دختران جوان و نوجوانی است که در جنبش “زن، زندگی، آزادی” وجه همت خود را پایان دادن به حجاب اجباری و مطالبه حقوق زنان» قرار دادهاند.
در بخشی از این بیانیه آمده است: «شواهد نشان میدهد تقسیم کار نانوشتهای بین مرکز غیبی این جنایات گسترده و آمران و عاملان آن وجود دارد و حکومت بیتوجه و منفعل، دستِ دهشتافکنان را برای تداوم عملیات باز گذاشته است.»
سینماگران و وکیلان امضاکننده نامه در ادامه به گسترش و تعمیق این جنایت در چند روز اخیر و نیز «مرگ یکی از دانشآموزان پسر در استان کردستان بر اثر مسمومیت» اشاره و تاکید کردند با وجود تداوم این حملات شیمیایی، هنوز نهادهای بینالمللی موضعگیریهای موثر و بازدارندهای در مقابل این اتفاقات نداشتهاند.
اشاره بیانیه به مرگ «کارو پشابادی»، دانشآموز ۱۶ ساله اهل کامیاران و ساکن تهران است که گزارشهایی درباره جان باختن او در روزهای گذشته در اثر حمله شیمیایی منتشر شده است.
آنها همچنین از کنشگران مدنی، فعالان حقوق بشر و کوشندگان جنبش «زن، زندگی، آزادی» خواستند نسبت به این «اقدامات ضدبشری با ماهیت جنونآمیز» واکنش نشان دهند و حمله شیمیایی به مدارس را مصداق «جنایت علیه بشریت» خواندند.
این بیانیه خطاب به فعالان حقوق بشر از آنان خواست با استفاده از موقعیت و جایگاهشان، اعتراض شدید خود را به «انفعال دولت جمهوری اسلامی» اعلام کنند و چنانچه «اقدامی عاجل و موثر از سوی دولت صورت نپذیرد»، موضوع را به صورت «امری مجرمانه و جنایتکارانه» در دستور کار نهادهای قضایی بینالمللی قرار دهند.
در پایان این بیانیه آمده است: «تنها مقاومت و پایداری مردم آزادیخواه و کنشگران جنبش “زن، زندگی، آزادی” با حمایت نهادهای همبسته حقوق بشری در بستری مردمی، میتواند جنایتکاران را از اقدامات خود پشیمان کند.»
این بیانیه حدود ۱۰ روز پس از آغاز دوباره مسمومسازی گسترده دختران دانشآموز در سال جدید منتشر شده است.
سال گذشته دستکم ۱۳۰ دبستان و دبیرستان هدف حملات شیمیایی قرار گرفتند اما با شروع تعطیلات نوروزی و بسته شدن مدارس، موضوع این حملات هم برای مدتی به حاشیه رفت.
اولین خبرها در ارتباط با مسمومسازیها در مدارس مربوط به نهم آذر سال گذشته و هنرستان دخترانه نور شهر قم بود اما در هفتههای بعد با سرعتی بیشتر، دهها مدرسه دیگر نه تنها در این شهر مذهبی که در بروجرد، تهران، تبریز، اردبیل، همدان، قزوین، ساری، کرمانشاه، اصفهان، کرج، بندرعباس، یاسوج، شیراز، مشهد، کاشان، آبادان، اهواز و … هم هدف حمله قرار گرفتند.
از آغاز پروژه مسمومسازی دختران دانشآموز در ایران حدود پنج ماه میگذرد اما خبری از پیگیری قضایی و ادعای مقامات جمهوری اسلامی درباره بازداشت متهمان نیست و به همین دلیل خشم شهروندان و والدین در این مورد روز به روز بیشتر میشود.