خانه / اخبار مهم روز / آمریکا: روسیه در خاک خود با کمک ایران در پی تولید پهپاد است

آمریکا: روسیه در خاک خود با کمک ایران در پی تولید پهپاد است

یک مقام ارشد آمریکا با ارائه مدارکی درباره همکاری نظامی ایران و روسیه در جنگ علیه اوکراین اعلام کرد که روسیه در خاک خود با کمک ایران در حال راه‌اندازی یک کارخانه تولید پهپاد است.

جان کربی، هماهنگ‌کننده ارتباطات راهبردی شورای امنیت ملی کاخ سفید روز جمعه ۱۹ خرداد گفت که روسیه تا ماه مه “صدها پهپاد یک‌طرفه (انتحاری) و تجهیزات برای تولید پهپاد” را از جمهوری اسلامی ایران دریافت کرده است.

به گزارش خبرگزاری اسوشیتدپرس، کاخ سفید می‌گوید که پهپادهای ایرانی در بندر امیرآباد، در نزدیکی بهشهر در استان مازندران بارگیری شده و از طریق دریای خزر به بندر مخاچ‌قلعه در جمهوری داغستان در کشور روسیه منتقل می‌شوند؛ روسیه نیز این پهپادها را از دو مسیر متفاوت برای استفاده در جنگ علیه اوکراین به سمت مرزهای غربی خود می‌فرستد.

بر اساس این گزارش، مقام‌های آمریکایی نقشه‌ای را در اختیار خبرنگاران گذاشتند که مسیر انتقال پهپادهای ایرانی به روسیه و سپس انتقال به جبهه جنگ روسیه علیه اوکراین را نشان می‌دهد.

۱۱ دانشگاه بریتانیا متهم به همکاری با ایران در ساخت پهپاد
روزنامه تلگراف در گزارشی در روز پنج‌شنبه، ۱۸ خرداد/۸ ژوئن به نقل از نمایندگان پارلمان بریتانیا از همکاری ۱۱ دانشگاه این کشور با جمهوری اسلامی در ساخت جت‌های جنگی و پهپادهای انتحاری خبر داده است.

در این گزارش نام دانشگاه‌های معتبری هم‌چون کمبریج، امپریال‌کالج، گلاسکو و نورثامبریا آمده است اما بالاترین سهم و سطح همکاری ظاهرا متعلق به دانشگاه کرنفیلد بوده است.

دانشگاه کرنفیلد که در علوم مهندسی و فناوری هوافضا تخصص دارد، در حالی به این همکاری متهم شده که با نیروی هوایی بریتانیا نیز همکاری تنگاتنگی دارد.

“۱۶ پروژه همکاری مشترک”

طبق این گزارش،‌ در این پروژه که توسط جمهوری اسلامی تامین مالی شده است، کارشناسان بریتانیا روی بهبود موتورهای پهپاد از طریق افزایش ارتفاع، سرعت و برد تحقیق می‌کردند.

به نوشته روزنامه تلگراف، یکی از این ۱۱ دانشگاه‌ نیز با محققان ایرانی روی آزمایش کنترل‌های جدید برای موتورهای جت به منظور “افزایش مانورپذیری و زمان پاسخ” آنها در کاربردهای نظامی همکاری کرده است.این اتهام در حالی مطرح شده است که این کشور صادرات فناوری نظامی و فناوری دو منظوره به ایران را مدت‌ها پیش ممنوع کرده بود.

اتحادیه اروپا اخیرا تحریم‌های جدیدی علیه ایران به‌ دلیل ارسال پهپادهای انتحاری به روسیه برای هدف قرار دادن تاسیسات غیرنظامی و مناطق مسکونی اوکراین اعمال کرده است.

تلگراف می‌نویسد، با وجود اعمال این تحریم‌ها و هشدار مقامات اروپایی در مورد همکاری با جمهوری اسلامی در این زمینه، تحقیقات نشان داده که محققان بریتانیا دست کم در ۱۶ پروژه مشترک به رژیم ایران کمک کرده‌اند تا فناوری پیشرفته‌ای را توسعه دهد که می‌تواند در برنامه هواپیماهای بدون سرنشین و جت‌های جنگنده‌اش استفاده شود.

اعلام نگرانی نمایندگان پارلمان بریتانیا

نمایندگان پارلمان بریتانیا خواستار تحقیقاتی فوری در مورد چگونگی انجام این همکاری شده‌اند. آلیسیا کرنز، رئیس کمیسیون روابط خارجی پارلمان بریتانیا از عنوان “همکاری وحشتناک” استفاده و ابراز نگرانی کرده که این همکاری‌ها ممکن است، خطر نقض تحریم‌های موجود در مورد فناوری‌های حساس و دوگانه را به همراه داشته باشد.

دیوید لامی، وزیر خارجه “دولت در سایه” (جناح اپوزیسیون پارلمان بریتانیا) نیز این موضوع را “کاملا نگران‌کننده” خوانده و از دولت خواسته تا تحقیقاتش را به‌سرعت آغاز کند.

یکی دیگر از نمایندگان پارلمان بریتانیا با اعلام اینکه “چنین همکاری‌هایی به امنیت ملی ما لطمه می‌زند”، گفت: «این همکاری‌ها در هر سطحی انجام گرفته باشد، از نظر لندن غیرقابل قبول است.»

واکنش برخی از دانشگاه‌های در مظان اتهام

روزنامه تلگراف در این بین تلاش کرده است، پاسخ این ۱۱ دانشگاه در رابطه با این اتهامات را جویا شود.

سخنگوی دانشگاه کرنفیلد که متهم به بالاترین سطح همکاری با جمهوری اسلامی است، گفت: «ما سیاست‌ها و فرآیندهای امنیتی خود را به‌طور مستمر بررسی می‌کنیم تا اطمینان حاصل کنیم، فعالیت‌های تحقیقاتی‌مان کاملا با دستورالعمل‌ها و تعهدات قانونی مطابقت دارد. به دولت اطمینان خاطر می‌دهیم که دانشگاه کرنفیلد رویکردی جدی برای حفظ امنیت در همکاری‌های بین‌المللی دارد.»

سخنگوی دانشگاه نورثامبریا نیز با اعلام اینکه فعلا نمی‌تواند درباره این سطح از همکاری با جمهوری اسلامی اظهارنظر کند، تنها اعلام کرده است، در حال بررسی اطلاعات منتشر شده است.

سخنگوی دانشگاه گلاسکو نیز مدعی شده است، تمام تحقیقات در این دانشگاه مطابق با بالاترین استانداردهای آکادمیک انجام شده و می‌شود.

دانشگاه کمبریج هم از اظهارنظر در‌ این‌ باره خودداری کرد.

تا کنون مسئولان وزارت علوم و مقامات جمهوری اسلامی به این گزارش‌ واکنش نشان نداده‌اند.

هماهنگ‌کنندۀ ارتباطات راهبردی شورای امنیت ملی کاخ سفید می‌گوید که مسکو به تهران “پیشنهاد همکاری‌های دفاعی بی‌سابقه‌ای” را از جمله در زمینه‌های موشکی و الکترونیکی ارائه کرده است.

او همچنین از همکاری‌های جمهوری اسلامی و روسیه برای تأسیس یک کارخانه تولید پهپاد در روسیه خبر داد و از این بابت ابراز نگرانی کرد.

جان کربی با ارائه تصاویری ماهواره‌ای از کارخانه مورد اشاره خود در منطقه ویژه اقتصادی آلابوگا در روسیه گفت که مسکو در حال دریافت اطلاعات و تجهیزات لازم از جمهوری اسلامی است.

او پیش‌بینی کرد که این کارخانه می‌تواند تا اوایل سال میلادی (۲۰۲۴) به بهره‌برداری کامل برسد.

کربی در عین حال تاکید کرد که آمریکا از تمام ابزارهایی که در اختیار دارد برای مختل کردن این فعالیت‌ها استفاده خواهد کرد و در این زمینه، آماده دست زدن به اقدام‌های بیشتر است.

ایران و روسیه پس از شروع جنگ در اوکراین همکاری‌های نظامی با یکدیگر را گسترده‌تر کرده‌اند. برخی گزارش‌ها حاکی از آن هستند که ایران ارسال پهپاد به روسیه را در تابستان سال گذشته آغاز کرد.

جمهوری اسلامی در ابتدا این اخبار را تکذیب کرد اما بعدتر اذعان داشت که ارسال پهپادهای انتحاری از نوع شاهد ۱۳۶ به روسیه، پیش از حمله نظامی این کشور به اوکراین صورت گرفته است.

بر خلاف اظهارات مقامات جمهوری اسلامی، اطلاعات و ارزیابی‌های سازمان‌های امنیتی غربی و مقامات اوکراینی خلاف این موضوع را ثابت می‌کنند.