سال گذشته، ایلان ماسک به طور پنهانی به مهندسان شرکت خود دستور داده بود تا شبکۀ ارتباطی استارلینک را در نزدیکی شیهجزیرۀ کریمه خاموش کنند. قطع ارتباط با هدف مختل کردن حملۀ اوکراین به ناوگان روسیه انجام گرفته بود.
روز پنجشنبه ۱۶ شهریور، ایلان ماسک در شبکۀ «ایکس» (توئیتر سابق) که متعلق به خودش است نوشت: «ما از طرف مقامات دولتی (اوکراین) یک تقاضای اضطراری دریافت کردیم تا استارلینک را تا سباستوپول فعال کنیم. هدف اصلی مسلماً غرق کردن بخش اعظم ناوگان روسیه بود.»
اندکی بعد از شروع تجاوز نظامی روسیه به اوکراین، ارتباط اینترنتی از طریق ماهوارههای استارلینک در اوکراین برقرار شد. این ماهوارهها در اختیار شرکت «اسپیس ایکس» قرار داد که متعلق به ایلان ماسک است.
بندر سباستوپول پایگاه اصلی نیروی دریایی روسیه در دریای سیاه است. این بندر در جنوب شبهجزیرۀ کریمه واقع شده که در سال ۲٠۱۴ به خاک روسیه الحاق شد.
ایلان ماسک تصمیم خود را چنین توجیه کرده است که «اگر تقاضای اوکراینیها را قبول میکردم، به این معنی بود که شرکت اسپیس ایکس مستقیماً همدست یک عملیات مهم جنگی بوده و به شدت گرفتن جنگ کمک کرده است.»
این توضیحات ایلان ماسک در آستانۀ انتشار زندگینامهاش ارائه شده است. قرار است که زندگینامۀ وی به قلم والتر آیزاکسون هفتۀ آینده همزمان در چندین کشور به بازار بیاید.
اما پیشاپیش، قسمتهای کوتاهی از کتاب در رسانهها منتشر شده است. از جمله شبکۀ آمریکایی سیانان، به نقل از والتر آیزاکسون، که به خاطر نوشتن زندگینامههای افراد مشهوری چون آلبرت اینشتین یا استیو جابز شهرت دارد، گفته است که «زیردریاییهای بدونسرنشین اوکراین، انباشته از مواد منفجره، آمادۀ حمله به کشتیهای روسیه در دریای سیاه بودند اما ناگهان ارتباط را از دست دادند و سرانجام بدون آن که آسیبی وارد کنند به ساحل رسیدند.» به گفتۀ او ماسک مخفیانه به مهندسانش گفته بود که ارتباط را «در شعاع صدکیلومتری سواحل کریمه» قطع کنند.
ایلان ماسک به نویسندۀ زندگینامهاش گفته است که میترسیده حملۀ اوکراینیها یک «پرل هاربر» دیگر ایجاد کند و روسها هم با سلاح اتمی واکنش نشان دهند. «پرل هاربر» که نام بندری در هاوایی است، اشارهای است به حملۀ غافلگیرکنندۀ ژاپن به ناوگان آمریکایی که باعث شد ایالات متحده وارد جنگ جهانی دوم شود.
به باور آیزاکسون، سفیر روسیه در آمریکا به ایلان ماسک هشدار داده بود که حملۀ اوکراین به منطقۀ کریمه، پاسخ اتمی روسیه را در پی خواهد داشت.
اما برخی نشریات و کارشناسان آمریکایی وحشت ایلان ماسک از جنگ اتمی را توجیه خوبی برای تصمیمهایش نمیدانند. آنان حتی معتقدند که ایلان ماسک «نوکری ولادیمیر پوتین را میکند.»
مجلۀ نیویورکر نیز اخیراً نوشته است که ایلان ماسک در آغاز جنگ به اوکراین کمک میکرد اما کمکم تغییر موضع داد.
اما ایلان ماسک در بخشی از زندگینامهاش که بزودی منتشر خواهد شد سؤال میکند: «برای چه من باید در جنگ درگیر شوم؟ استارلینک برای جنگ طراحی نشده، بلکه به این درد میخورد که مردم بتوانند نتفلیکس نگاه کنند و در خانۀ خود راحت باشند یا به مدرسه وصل شوند و کارهای خوب و صلحآمیز بکنند، نه اینکه حملات پهپادی تدارک ببینند.»