خانه / اخبار مهم روز / گمرک ایران: تراز تجارت خارجی در هفت ماه نخست امسال به منفی ۸ میلیارد دلار رسید

گمرک ایران: تراز تجارت خارجی در هفت ماه نخست امسال به منفی ۸ میلیارد دلار رسید

گمرک ایران اعلام کرد تراز تجارت خارجی در هفت ماه نخست سال جاری به منفی هشت میلیارد دلار رسیده است. بنا بر این گزارش، در هفت ماه نخست سال ۱۴۰۲، در ازای ۲۸/۳ میلیارد دلار صادرات غیرنفتی، ۳۶ میلیارد دلار کالا وارد شده است.

کسری تراز تجارت خارجی در هفت ماهه ابتدایی امسال در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته بیشتر از دو برابر شده است.

داده‌های گمرک نشان‌ می‌دهند متوسط ارزش گمرکی هر تن کالای صادراتی از ۴۶۶ دلار در سال گذشته به ۳۵۷ دلار رسیده و کاهشی معادل ۲۳/۴۳ درصدی داشته است.

صادرات ایران را به طور عمده اقلام خام با ارزش افزوده پایین تشکیل می‌دهند که در ماه‌های گذشته با کاهش قیمت در بازارهای جهانی روبه‌رو بوده‌اند.

منفی‌تر شدن تراز تجاری ایران و تغییرات در فضای سیاسی بین‌المللی در پی افزایش تنش بین ایران و آمریکا بر سر جنگ اسرائیل و حماس، هشدار رسانه‌ها و فعالان اقتصادی ایران را نسبت به آینده نرخ ارز در پی داشته است.

روزنامه دنیای اقتصاد با اشاره به تراز منفی تجارت خارجی، هشدار داده است تداوم این روند می‌تواند منجر به یک ریاضت ارزی اجباری شود.

به نوشته این روزنامه، تراز ارزی ایران در ماه‌های باقی‌مانده از سال همچنان منفی‌تر خواهد شد.

در این گزارش آمده است بررسی عوامل اقتصادی و سیاسی که تعیین‌کننده شرایط تراز ارزی کشور هستند، نشان می‌دهند در کماکان بر همان پاشنه سابق می‌چرخد.

عبدالناصر همتی، رییس کل پیشین بانک مرکزی در حساب‌های کاربری خود در شبکه‌های اجتماعی با انتقاد از سیاست‌های بانک مرکزی در قبال تغییرات قیمت ارز، تلاش برای تثبیت دستوری نرخ ارز بدون خاموش کردن موتور تورم را موجب رانت، خروج بیشتر سرمایه و شوک مجدد ارزی دانست.

همتی در پستی که در حساب خود در شبکه اجتماعی ایکس منتشر کرد، تورم را بدترین و مخرب‌ترین نوع مالیات دانست.

هم‌زمان وب‌سایت اقتصادی اکو ایران در گزارشی با بررسی تاثیر اخبار سیاسی بر بازار ارز، از نقش افزایش صادرات نفت ایران در تثبیت نرخ دلار در بازار آزاد نوشت اما هشدار داد محدودیت در صادرات نفتی بر روی نرخ ارز فشار می‌آورد.

در این گزارش آمده است: «تصمیم کنگره آمریکا برای سخت‌تر کردن تحریم‌های نفتی جمهوری اسلامی، می‌تواند بازار ارز را دوباره دچار نوسان کند.»

پیش از این و در روز یکم آبان، داوود منظور، رییس سازمان برنامه و بودجه از محقق نشدن ۳۰ درصد از منابع و درآمدهای بودجه در هفت ماهه امسال خبر داد.

بر اساس عدد اعلام شده از سوی معاون ابراهیم رئیسی، بودجه در هفت ماه نخست سال با بیش از ۳۶۵ هزار میلیارد تومان عدم تحقق منابع مواجه بوده است.

روزنامه هم‌میهن روز ۲۵ مهر پیش‌بینی کرد اگر تحقق درآمدها در نیمه دوم سال جاری هم مشابه نیمه نخست آن باشد، میزان کسری بودجه به دو برابر سال گذشته خواهد رسید.

بر اساس این گزارش، در نیمه نخست امسال بیشتر از ۳۴۱ هزار میلیارد تومان از منابع بودجه محقق نشده است.