سارا حسین، مسئول کمیته حقیقتیاب درباره اعتراضات ایران، روز دوشنبه ٢٨ اسفند در جلسه مربوط به گزارش این کمیته به شورای حقوق بشر سازمان ملل در ژنو، جمهوری اسلامی را به ارتکاب «جنایت علیه بشریت» متهم کرد.
به گفته او، برخی از حملات نظاممند جمهوری اسلامی علیه غیرنظامیان بهویژه قتل، تجاوز جنسی، شکنجه، ارعاب و سرکوب مبتنی بر مسائل قومی و مذهبی «جنایت علیه بشریت» بوده است.
سارا حسین با اشاره به تشکیل کمیته حقیقتیاب درباره اعتراضات ایران در آبان ۱۴۰۱ از سوی شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد گفت متاسفانه جمهوری اسلامی طی این مدت به درخواستها برای بازدید این کمیته از ایران پاسخ نداده است.
خانم حسین در ادامه افزود به رغم تمام محدودیتها، کمیته حقیقتیاب موفق شد ۲۷ هزار سند و مدرک را از داخل ایران جمعآوری کند.
برخی از یافتهها
مسئول کمیته حقیقتیاب درباره اعتراضات ایران مرگ تحت بازداشت مهسا (ژینا) امینی را یک «مرگ غیرقانونی» خواند و خواستار پاسخگو کردن حکومت ایران در این ارتباط شد.
به گفته سارا حسین، جمهوری اسلامی با بسیج تمام نیروهایش، به سرکوب اعتراضات پرداخت و از سلاحهایی همچون کلاشنیکوف و گلولههای ساچمهای علیه معترضان استفاده کرد.
او ضمن یادآوری کشتهشدن دستکم ۱۰۳ نفر در «جمعه خونین» زاهدان گفت جمهوری اسلامی در جریان سرکوب اعتراضات از اسلحه گرم علیه چشم، صورت، و اندامهای جنسی معترضان استفاده کرد.
خانم حسین گفت ماموران جمهوری اسلامی یکی از معترضان آسیبدیده از ناحیه چشم را تهدید کرده بودند که اگر دست از اعتراض برندارد چشم دیگر او را نیز کور خواهند کرد.
مسئول کمیته حقیقتیاب در ادامه گفت بازداشتشدگان از جمله زنان و دختران هیچ راه ارتباطی با بیرون نداشتند و کرامت انسانی بازداشتیها نقض شد.
به گفته او، برخی از بازداشتیها مورد خشونتهای جنسی و جنسیتی و تجاوز جنسی قرار گرفتهاند و ماموران جمهوری اسلامی به آنها گفتهاند که «این همان آزادی است که به دنبالش بودید!»
سارا حسین همچنین از صدور دستکم ۲۶ مورد حکم اعدام در ارتباط با اعتراضات از سوی دستگاه قضایی جمهوری اسلامی ابراز نگرانی شدید کرد.
به گفته او، حکومت ایران ضمن خودداری از اذعان به رنج و دردی که به معترضان تحمیل کرده، با استفاده از روشهای مختلف در تلاش بوده که خانوادههای قربانیان را ساکت نگه دارد و بسیاری از خانوادههای قربانیان حتی از انجام سوگواری بیمناک هستند.
مسئول کمیته حقیقتیاب تصریح کرد که جمهوری اسلامی مرتکب نقض حقوق بشر از جمله حق حیات، حق عدم شکنجه، و حق محافظت در برابر خشونتهای جنسی و جنسیتی شده است.
به گفته سارا حسین، جامعه بینالمللی باید ضمن ابراز همبستگی با قربانیان، اقدامات ملموسی برای حمایت از آنها انجام دهد و در این راستا، پاسخگو کردن عاملان موارد نقض حقوق بشر الزامی است.
واکنش نماینده جمهوری اسلامی
کاظم غریبآبادی، دبیرکل شورای عالی حقوق بشر جمهوری اسلامی ایران، در واکنش به سخنان سارا حسین مدعی شد که کمیته حقیقتیاب در نتیجه «لابیگریها و معاملات سیاسی» تشکیل شده است.
او که بخش قابلتوجهی از سخنانش را به موضوع نامرتبط جنگ اسرائیل و حماس در غزه اختصاص داد، مدعی شد که گزارش کمیته حقیقتیاب استقلال ندارد.
نماینده جمهوری اسلامی در ادامه، اعتراضات مسالمتآمیز شهروندان ایرانی را «شورش» خواند و به تکرار این ادعای بیاساس پرداخت که کشورهای خارجی در آن مداخله کردهاند.
واکنش دیگر کشورها
پس از اظهارات سارا حسین و کاظم غیرآبادی، نمایندگان برخی از کشورهای حاضر در جلسه موضع خود درباره گزارش کمیته حقیقتیاب را اعلام کردند.
نمایندگان ایالات متحده آمریکا، اتحادیه اروپا و چندین کشور اروپایی، استرالیا، کانادا، نیوزلند، اسرائیل، و کاستاریکا به نمایندگی از ۵۴ کشور، ضمن اعلام حمایت از گزارش کمیته حقیقتیاب، خواستار تمدید ماموریت کمیته مزبور و همچنین پاسخگو کردن جمهوری اسلامی در ارتباط با سرکوب معترضان شدند.
نماینده ایالات متحده در سخنان خود ضمن یادآوردی بیرحمی ماموران جمهوری اسلامی در سرکوب اعتراضات «مردم شجاع ایران» گفت بیش از ۵۰۰ نفر ایرانی در این سرکوبها جان خود را از دست دادند.
نماینده اسرائیل ضمن اعلام حمایت از گزارش کمیته حقیقتیاب گفت زنان و دختران ایرانی دائما برای احقاق حقوقشان مبارزه میکنند.
نماینده آلمان ضمن محکوم کردن سرکوب معترضان از جمله زنان و دختران ایرانی گفت جمهوری اسلامی باید به مصونیت ماموران خود و سرکوب معترضان پایان دهد.
نماینده ایتالیا ضمن محکوم کردن شدید اعدام مخالفان از سوی جمهوری اسلامی ایران گفت باید نقض حقوق زنان و دختران در ایران متوقف شود و عاملان آن پاسخگو شوند.
نماینده فرانسه نیز ضمن محکوم کردن اعدام معترضان توسط جمهوری اسلامی، خواهان ممانعت از خشونت علیه زنان و دختران ایرانی است.
اما نمایندگان چهار کشور سریلانکا، روسیه، زیمبابوه، و ونزوئلا با گزارش کمیته حقیقتیاب مخالفت کردند.
نماینده روسیه در اظهاراتی «استفاده سیاسی از ابزار حقوق بشر» را محکوم کرد و افزود کشورش با بعضی از پیشنهادهای کمیته حقیقتیاب بهشدت مخالفت میکند.