سمافور: ایران احتمالا از طریق رابرت مالی به‌ 12سند طبقه‌بندی‌شده آمریکا دست یافته است

منابع آگاه به وبسایت «سمافور» اطلاع دادند که رابرت مالی، فرستاده ویژه پیشین دولت بایدن در امور ایران، حداقل 12 سند طبقه‌بندی‌شده را به دستگاه‌های شخصی خود، (مانند تلفن همراه یا رایانه شخصی)، انتقال داده و احتمالاً این اسناد را با افرادی خارج از دولت آمریکا به اشتراک گذاشته است.سمافور به نقل از افراد آگاه گزارش داد که نمایندگان جمهوری‌خواه کنگره آمریکا طی تحقیق درباره تعلیق رابرت مالی، نماینده ویژه دولت بایدن در امور ایران به شواهدی دست یافتند مبنی بر این که او اسناد حساس و طبقه‌بندی شده را دانلود کرده و احتمالا آن‌ها را با افرادی خارج از دولت آمریکا به اشتراک گذاشته است.

اداره امنیت دیپلماتیک وزارت امور خارجه ایالات متحده در آوریل سال گذشته به طور ناگهانی مجوز امنیتی آقای مالی را لغو کرد. او در آن‌ زمان رهبری تلاش‌های دیپلماتیک دولت بایدن در رابطه با تهران را بر عهده داشت. تنها دو ماه بعد، مالی به مرخصی بدون حقوق فرستاده شد و اداره تحقیقات فدرال آمریکا، اف‌بی‌آی تحقیقات خود را در رابطه با این که آیا آقای مالی مرتکب تخلفی در نگهداری از اسناد محرمانه شده است یا نه، آغاز کرد.

سمافور به نقل از افرادی که در جریان تحقیقات کنگره قرار دارند گزارش داد قانون‌گذاران دریافتند که رابرت مالی بیش از ۱۰ سند شامل اسناد حساس اما غیر محرمانه تا اسناد طبقه‌بندی شده را روی دستگاه‌های الکترونیکی شخصی خود دانلود کرده است.

این نمایندگان بر این باورند که در میان اسناد ذکر شده، یادداشت‌های مفصلی از ملاقات‌ها و گفتگوهای آقای مالی با مقامات جمهوری اسلامی ایران وجود داشته است. آن‌ها می‌گویند همچنین احتمالا در این اسناد اطلاعات مربوط به واکنش‌های دولت بایدن در قبال اتفاقات مرتبط با اعتراضات سراسری سال ۲۰۲۲ در ایران که پس از جان باختن مهسا امینی در بازداشتگاه گشت ارشاد شعله‌ور شد، موجود باشد.

نخستین روزنه
به گزارش واشنگتن پست، جیمز ریش، سناتور جمهوری‌خواه و عضو کمیته امور خارجه سنا و مایکل مک‌کال، دبیر جمهوری‌خواه کمیته امور خارجه مجلس نمایندگان آمریکا اوایل ماه جاری در نامه‌ای به آنتونی بلینکن، وزیر خارجه ایالات متحده این موارد را مطرح و به دیگر یافته‌های بدست آمده در تحقیقاتشان اشاره کردند.

این دو نماینده جمهوری‌خواه کنگره در این نامه که در روز ششم ماه مه ارسال شد، از وزیر خارجه آمریکا پرسیدند: «آیا آقای مالی این اسناد را به کسی که فاقد مجوز امنیتی مناسب بوده فرستاده و یا قصد داشته است که بفرستد؟ آیا هیچکدام از این افراد با جمهوری اسلامی ایران و یا با برنامه وزارت خارجه این کشور با عنوان طرح کارشناسان ایران مرتبط بوده‌اند؟»

سمافور سال گذشته طی تحقیقی چگونگی استفاده تهران را از طرح کارشناسان ایران برای پیشبرد مواضعش در برنامه هسته‌ای و دیگر مسائل امنیتی از سال ۲۰۱۴ تا سال ۲۰۲۱ نشان داد. طرح کارشناسان ایران شامل شبکه‌ای از کارشناسان آمریکایی و اروپایی در امور مرتبط با خاورمیانه است. بنابر این مقاله، تعدادی از افراد مرتبط با طرح کارشناسان ایران پیش و پس از آن‌که آقای مالی به سمت فرستاده ویژه دولت بایدن در امور مرتبط با ایران منصوب شود، با او همکاری کرده بودند.

وزارت امور خارجه ایالات متحده و اف‌بی‌آی هیچ جزئیاتی از تحقیقات خود درباره آقای مالی را تاکنون در اختیار کنگره و یا مطبوعات قرار ندادند و نامه نمایندگان کنگره به آنتونی بلینکن، نخستین روزنه برای آگاهی از اقدامات احتمالی آقای مالی بود.

رابرت مالی درخواست سمافور برای اظهار نظر را رد کرد.

سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در مورد این پرونده گفت: «رابرت مالی همچنان در مرخصی است. بر اساس سیاست دیرینه، این وزارتخانه در مورد مجوزهای امنیتی فردی اظهار نظر نمی‌کند. با این حال، وزارت امور خارجه اطلاعات مربوط به افراد دخیل در سیاست آمریکا در قبال جمهوری اسلامی ایران را به کنگره ارائه داده است. ما در گذشته و آینده در ارتباط مستمر با کنگره در مورد مسائل مربوط به جمهوری اسلامی ایران خواهیم بود.»

اف‌بی‌آی بارها از اظهار نظر در مورد این پرونده خودداری کرده است.

بر اساس این گزارش، این اسناد شامل یادداشت‌های حساس، غیرمحرمانه و محرمانه از دیدار مقامات آمریکایی با مقام‌های ایرانی و همچنین واکنش دولت آمریکا به اعتراضات گسترده در جهان، پس از مرگ مهسا امینی، بوده است.

در آوریل سال گذشته، دفتر امنیت دیپلماتیک وزارت خارجه آمریکا، مجوز امنیتی رابرت مالی را به حالت تعلیق درآورد و او را به مرخصی بدون حقوق فرستاد. همچنین، اداره تحقیقات فدرال آمریکا، موسوم به «اف‌بی‌آی»، تحقیقاتی درباره سوءاستفاده احتمالی رابرت مالی از اسناد محرمانه را آغاز کرده است.

جیمز ریش و مایکل مک‌کول، اعضای ارشد جمهوری‌خواه در کمیته‌ روابط خارجی سنا و مجلس نمایندگان، در نامه‌ای به آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، پرسیده‌اند که آیا مالی این اسناد را به افرادی بدون مجوز امنیتی مناسب ارسال کرده و آیا این افراد وابسته به دولت ایران یا طرح «ابتکار کارشناسان ایران» (IEI) بوده‌اند یا خیر.

گفته می‌شود «ابتکار کارشناسان ایران» طرحی‌ بود که وزارت خارجه ایران در سال 2014 آغاز کرد. بر اساس گزارش‌هایی که از ایمیل‌های فاش شده به دست آمد، این ابتکار به منظور «ترویج استدلال‌های تهران در غرب» استفاده شده است. اعضای این طرح ایران به عنوان دانشگاهیان و پژوهشگران در اندیشکده‌های غربی فعالیت می‌کردند و به کشورهای اروپایی و ایالات متحده مشاوره می‌دادند.

تحقیقات سال گذشته سمافور نیز نشان داد که ایران برای پیشبرد برنامه هسته‌ای و افزایش اقدامات امنیتی، از طریق این شبکه‌ با کارشناسان آمریکایی و اروپایی در ارتباط بوده است. در تحقیق جدید سمافور نیز این احتمال مطرح شده که یک دولت خارجی، احتمالاً ایران، دستگاه‌های شخصی رابرت مالی را هک کرده و به اطلاعات محرمانه دست یافته است.

مایکل مک‌کول و جیمز ریش در نامه مشترک خود به بلینکن، که ششم مه سال جاری ارسال شد، از وزیر خارجه آمریکا پرسیدند آیا افراد وابسته به دولت ایران یا «ابتکار کارشناسان ایران» (IEI)، به اطلاعات محرمانه‌ای که مالی افشا کرده دسترسی داشته‌اند یا خیر.

تحقیقات نشان داده که چه کسانی قبل و بعد از انتصاب مالی، به عنوان نماینده ویژه در سال 2021، با او در مسائل مربوط به ایران همکاری کرده‌اند. وزارت خارجه یا دفتر تحقیقات فدرال تاکنون هیچ جزئیات مهمی درباره این تحقیقات با کنگره یا رسانه‌ها به اشتراک نگذاشته‌اند.

نمایندگان آمریکایی در نامه‌ به بلینکن اعلام کرده‌اند که از نفوذ یک دولت خارجی، احتمالاً ایران، به دستگاه‌های شخصی مالی مطلع شده‌اند. آنان گفته‌اند که این ممکن است علت انتشار برخی اسناد و راهبردهای دیپلماتیک مالی در رسانه‌های دولتی ایران در بهار و تابستان 2023 باشد.