نشریه اسرائیلی «یدیعوت آحارونوت»، شنبه 23 تیر اعلام کرد که در جریان بمباران مخفیگاه محمد ضیف، فرمانده «گردانهای القسام»، شاخه نظامی حماس در خان یونس 5 بمب بزرگ سنگرشکن که برخی از آنها به تونلهای زیرزمینی حماس نفوذ کرده است، پرتاب شد.
این نشریه نوشت که یوآو گالانت، وزیر دفاع اسرائیل پس از تایید گزارشهای اطلاعاتی در مورد محل اختفای فرمانده «گردانهای القسام»، با انجام این عملیات موافقت کرد.«یدیعوت آحارونوت» در ادامه فاش کرد که «الضیف پس از تایید روسای شین بت (سرویس امنیت داخلی) و ستاد کل ارتش هدف قرار گرفته شده است.»
یک مقام امنیتی و رادیو ارتش اسرائیل اعلام کردند که اسرائیل شنبه محمد ضیف را در غزه مورد حمله هوایی قرار داد.وزارت بهداشت نوار غزه اعلام کرد دستکم 78 فلسطینی در حمله به اردوگاه پناهجویان در منطقه المواصی کشته و بیش از 289 تن زخمی شدهاند.
روزنامه اسرائیلی «معاریو» گزارش داد که دهها نفر همچنان در زیر آوارهای به جای مانده از حمله اسرائیل به خان یونس گرفتارند.
حماس در بیانیهای اعلام کرد که ادعای اسرائیل مبنی بر هدف قرار دادن فرماندهان نظامی این جنبش دروغ و هدف از آن توجیه این حمله و سرپوش گذاشتن روی آن است.به گزارش خبرنگار «رادیو ارتش اسرائیل»، هدف این حمله محمد ضیف، فرمانده «گردانهای القسام»، جناح نظامی حماس بوده که در غرب خان یونس مخفی شده و به شدت مجروح شده است. منابع اسرائیلی همچنین تأیید کردند که «رافع سلامه» یکی دیگر از فرماندهان حماس در این حمله کشته شده است. رسانههای اسرائیلی میگویند این دو فرمانده حماس در مناطقی که ارتش اسرائیل آن را «امن» اعلام کرده بود، پنهان شده بودند.محمد ضیف تاکنون از 7 سوءقصد اسرائیل جان سالم بهدر برده است که آخرین آنها در سال 2021 بود. او برای دههها در صدر فهرست افراد تحت تعقیب اسرائیل قرار داشت و مسئول کشته شدن دهها اسرائیلی در بمبگذاریهای انتحاری شناسایی شده است.
ارتش اسرائیل یک عکس هوایی از مکان حمله منتشر کرد، در عین حال اما خبرگزاری «رویترز» نتوانست صحت آن را تایید کند.
ارتش اسرائیل در بیانیهای گفت که اعضای حماس «در میان غیرنظامیان پنهان شدهاند»، و افزود: «محل حمله یک منطقه باز است که اطراف آن را درختان و چندین ساختمان و پناهگاه احاطه کرده است.»
یک مقام نظامی اسرائیل در یک کنفرانس آنلاین به خبرنگاران گفت که این منطقه یک مجتمع چادری نیست، بلکه یک مجموعه عملیاتی است که توسط حماس اداره میشود و چندین شبهنظامی دیگر برای محافظت از ضیف در آنجا حضور داشتند.
این مقام امنیتی افزود که مشخص نیست که فرمانده جناح نظامی حماس کشته شده است یا خیر. وی ادامه داد: «کماکان در حال بررسی و راستیآزمایی نتایج این حمله هستیم.»
بسیاری از مجروحان این حمله به بیمارستان ناصر در همان حوالی منتقل شدند. در همین راستا مقامات این بیمارستان اعلام کردند که به دلیل شدت حملات اسرائیل و کمبود شدید تجهیزات پزشکی، بیمارستان بسیار شلوغ شده و دیگر قادر به کار نیست.
یک مقام حماس خاطرنشان کرد حمله خانیونس نشان میدهد که اسرائیل به دنبال دستیابی به توافق برای آتشبس نیست. او افزود که «کشتهشدگان خان یونس غیرنظامیان بودند و این حمله نشاندهنده افزایش جدی تنشها است.»
از سویی «رویترز» با توجه به تحولات پیشآمده به نقل از دو منبع مصری گزارش داد که مذاکرات آتشبس غزه متوقف شد تا اینکه اسرائیل از خود جدیت نشان دهد.رادیو ارتش اسرائیل اعلام کرد که محمد ضیف در یک ساختمان واقع در منطقه «المواسی» در غرب خانیونس خود را پنهان کرده بود.
کانال خبری «الحدث» عربستان سعودی گزارش داد که رافع سلامه، فرمانده حماس در خانیونس، طی حمله روز شنبه کشته و محمد ضیف به شدت زخمی شده است.
تا لحظه نگارش این خبر، اسرائیل هنوز به طور رسمی اعلام نکرده که آیا ضیف در این حمله کشته شده است یا خیر.
محمد ضیف در راس افراد تحت تعقیب از سوی اسرائیل است و از او به عنوان یکی از طراحان اصلی حمله تروریستی ۱۵ مهر سال گذشته یاد میشود که در آن، ۱۲۰۰ شهروند عمدتا غیرنظامی از جمله زنان و کودکان و سالخوردگان کشته و بیش از ۲۵۰ تن دیگر به عنوان گروگان ربوده شدند.
او مسئول طرح ریزی دهها حمله مرگ بار به شهروندان اسرائیلی از اواسط دهه ۹۰ میلادی و از طراحان تونلهای حماس و همچنین بمبهای مورد استفاده برای حمله به غیرنظامیان اسرائیلی است، و از چندین سوء قصد اسرائیل جان سالم به در برده است.
حماس مدعی است که در حمله روز شنبه ارتش اسرائیل با هدف از پا در آوردن محمد ضیف، دستکم ٧١ فلسطینی کشته شدهاند. این گروه شبه نظامی طبق رویه خود هیچ اشارهای به تعداد شبهنظامیان کشتهشده در این حمله نکرده است.
این در شرایطی است که روزنامه «تایمز اسرائیل» به نقل از منابع نظامی گزارش داد که چندین عامل دیگر حماس در زمان حمله، در این منطقه غیرنظامی بودهاند.
ارتش اسرائیل نیز با انتشار دو تصویر از محل مورد حمله قبل و بعد از آن عنوان کرد که «دو هدف اصلی حماس و سایر تروریستها» در میان غیرنظامیان پنهان شده بودند. این کشور بارها تاکید کرده است که حماس از غیرنظامیان به عنوان سپر انسانی استفاده می کند.
به گفته ارتش اسرائیل، «منطقهای که مورد حمله قرار گرفت، در منطقهای باز و پر درخت و دارای چندین ساختمان و سوله بود.»به دنبال حمله روز شنبه، یوآف گالانت، وزیر دفاع اسرائیل، با هرزی هالوی، رئیس ستاد مشترک ارتش اسرائیل، و رونن بار، رئیس آژانس امنیت اسرائیل (شینبت) تشکیل جلسه داد.
دقایقی پس از این حمله، بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، نیز با انتشار بیانیهای اعلام کرد که او از همان آغاز تهاجم به غزه، دستور حذف رهبران ارشد حماس را صادر کرده است.
طبق این بیانیه، او برای بررسی تحولات و گامهای بعدی با مقامات امنیتی و نظامی جلسه تشکیل داده است.
حمله روز شنبه اسرائیل به محل اختفای رهبران حماس همزمان با مذاکرات به منظور برقراری آتشبس و بازگرداندن گروگانهای ربودهشده توسط حماس انجام شده است و مشخص نیست چه تاثیری بر روند این مذاکرات خواهد گذاشت.