کاخ کرملین، شنبه 23 تیر،در تکرار رویاروییهای دوران جنگ سرد، هشدار داد که استقرار موشکهای آمریکایی در آلمان ممکن است پایتختهای اروپایی را به اهدافی برای موشکهای روسیه تبدیل کند.
دیمیتری پسکوف، سخنگوی کاخ کرملین از یک «پارادوکس» سخن گفت که در آن به گفته او «اروپا هدف موشکهای ما و روسیه هدف موشکهای آمریکایی در اروپا است.»پسکوف در اظهاراتی به شبکه یک تلویزیون رسمی روسیه افزود: «ظرفیت کافی برای مهار این موشکها را داریم، اما قربانیان احتمالی از پایتختهای کشورهای اروپایی خواهند بود».
سخنگوی کرملین همچنین اشاره کرد که چنین رویارویی میتواند اروپا را به عنوان یک کل [بلوک] تضعیف کند، همانطور که جنگ سرد منجر به فروپاشی کامل اتحاد جماهیر شوروی شد.
او در ادامه سخنان خود مدعی شد که «اروپا در حال تجزیه است. این قاره بهترین لحظات خود را سپری نمیکند… و تکرار تاریخ اجتنابناپذیر است.»
کاخ سفید چهارشنبه در جریان نشست سران کشورهای عضو سازمان پیمان آتلانتیک شمالی «ناتو» اعلام کرد که از سال 2026 با هدف بازدارندگی به طور دورهای تسلیحات دوربرد از جمله موشکهای کروز «تاماهاوک» را در آلمان مستقر خواهد کرد.
آمریکا همچنین تاکید کرد که «این قابلیتهای پیشرفته نشاندهنده تعهد ایالات متحده به ناتو و مشارکت آن در بازدارندگی یکپارچه اروپا خواهد بود.»
ضمانت برقراری صلح
از سوی دیگر کرملین اما این رویکرد آمریکا را محکوم و واشینگتن را به جهتگیری به سوی یک جنگ سرد جدید و مشارکت مستقیم در جنگ اوکراین متهم کرد.
وزارت دفاع روسیه جمعه 22 تیر اعلام کرد که آندری بلوسف، وزیر دفاع این کشور با لوید آستین، همتای آمریکاییاش، گفتوگوی تلفنی داشته است که طی آن درباره مهار «خطر احتمالی تشدید تنشها» بحث و گفتوگو شد.
این وزارتخانه در بیانیهای اعلام کرد که این گفتوگوی تلفنی به ابتکار مسکو انجام شده و «موضوع پرهیز از تهدیدات امنیتی و مهار خطر تشدید احتمالی درگیری مورد بحث قرار گرفت.»
اولاف شولتز، صدراعظم آلمان، به رغم انتقاد اعضای حزب سوسیال دموکرات خود، تصمیم آمریکا را در این رابطه تحسین کرد.
تصمیم واشینگتن به استقرار مجدد موشکهای کروز آمریکایی در آلمان پس از 20 سال غیبت چنین سامانههایی اتخاذ میشود.
شولتز در دفاع از این تصمیم ایالات متحده، در حاشیه نشست سران ناتو در واشینگتن به خبرنگاران گفت: «این بخشی از بازدارندگی است و صلح را تضمین میکند.»
بوریس پیستوریوس، وزیر دفاع آلمان در یک مصاحبه رادیویی گفت که تصمیم استقرار موشکهای کروز «تاماهاوک» «شکاف بسیار خطرناک» در تواناییهای کشور را پر میکند.
ارتش آلمان موشکهای دوربردی که از خشکی پرتاب شوند ندارد؛ آنها تنها موشکهای کروز دارند که از جنگندهها قابل پرتاب است.
استقرار موشکهای بالستیک «پرشینگ» آمریکا در آلمان غربی در دهه 1980 در طول جنگ سرد به تظاهرات بزرگی منجر شد.
این در حالی است که استقرار موشکهای آمریکایی تا زمان اتحاد مجدد آلمان و تا دهه 1990 ادامه یافت.
اما پس از پایان جنگ سرد و با کاهش تهدید روسیه، ایالات متحده به طور چشمگیری تعداد موشکهای مستقر خود در اروپا را کاهش داد.
گفتنی است که کشورهای ناتو به رهبری ایالات متحده به دنبال آغاز جنگ در اوکراین در سال 2022 برای تقویت بنیه دفاعی خود در این قاره به تکاپو افتادهاند.