خانه / اخبار مهم روز / اولین روز بررسی وزرای پیشنهادی؛ پزشکیان: برای وزرا در سطح بالا مشورت شد

اولین روز بررسی وزرای پیشنهادی؛ پزشکیان: برای وزرا در سطح بالا مشورت شد

اولین روز بررسی وزرای پیشنهادی مسعود پزشکیان، رییس‌جمهور جدید در مجلس شورای اسلامی برگزار شد و با وجود دفاع پزشکیان از افراد معرفی‌شده، تعدادی از نمایندگان از بی‌برنامگی دولت او و «جمع اضداد» در کابینه انتقاد کردند.

اولین جلسه علنی مجلس شورای اسلامی برای بررسی صلاحیت ۱۹ وزیر پیشنهادی در دو نوبت صبح و عصر شنبه ۲۷ مرداد در مجلس شورای اسلامی برگزار شد.

پزشکیان و وزرای او در نخستین روز بر اجرای سیاست‌های کلی جمهوری اسلامی و علی خامنه‌‌ای تاکید کردند.

محمدباقر قالیباف، رییس مجلس شورای اسلامی در ابتدای این جلسه گفت که روند بررسی وزرای پیشنهادی تا روز چهارشنبه ادامه خواهد داشت.

قرار است در این روزها تعدادی از نمایندگان در مخالفت یا موافقت با وزرای پیشنهادی سخنرانی و وزرای پیشنهادی نیز از خود دفاع کنند. در پایان، رای‌گیری‌های جداگانه درباره اعتماد مجلس به وزرای پیشنهادی برگزار خواهد شد.

پزشکیان: برای وزرا در سطح بالا مشورت شد

پس از قالیباف، پزشکیان در نوبت صبح مجلس در دفاع از وزرای پیشنهادی خود گفت که امروز مردم از حکومت ناراضی هستند و مقصر این وضعیت «آمریکا و بیگانگان» نیستند.

رییس دولت چهاردهم با انتقاد از رویه‌ای که در آن مقام‌های حکومتی «دستور می‌دهند تا مردم اطاعت کنند»، گفت چنین سیاستی در نهایت «تغییرات و دگرگونی‌ها و انقلاب‌ها را نزدیک می‌کند.»

او آمریکا و تحریم‌هایش را «بزرگ‌ترین تهدید» حکومت خواند و دیگر تهدیدها را «تنش‌ها در منطقه، روابط ضعیف با همسایگانمان، کاهش سرمایه اجتماعی، ضعف انسجام داخلی و کاهش اعتبار دولت نزد مردم» دانست.

پزشکیان همچنین بار دیگر دولت خود را «دولت وفاق ملی» دانست.

او بخشی دیگر از سخنرانی خود در نوبت عصر، بدون ذکر نام کسی گفت: «در تمام مراحل انتخاب وزرای پیشنهادی مشورت‌های لازم را با افرادی که باید انجام می‌دادیم انجام دادیم. مشورت‌ها در سطح بالا انجام شده و بدون مشورت اینجا نیامده‌ایم.»او به جزئیات درباره افراد مورد مشورت قرار گرفته شده در «سطح بالا» اشاره نکرد، اما بر اساس رویه‌های پیشین، نظر خامنه‌ای به ویژه در مورد برخی از وزرا مثل وزیر اطلاعات و وزیر خارجه اعمال می‌شود.

پزشکیان پیشتر هم تاکید کرده بود که برای تعیین وزرای پیشنهادی پس از مشورت‌ها نزد خامنه‌ای خواهد رفت.

پزشکیان در مجلس به نمایندگان وعده داد که وزیرانش «در دفاع از نظام» و شخص رهبر جمهوری اسلامی کوتاه نخواهند آمد.

انتقاد از «بی‌برنامگی» دولت پزشکیان

در جلسه روز شنبه، تعدادی از نمایندگان از «بی‌برنامگی» در دولت آینده پزشکیان انتقاد کردند.

چند نماینده مخالف در نطق‌های خود گفتند پزشکیان برنامه‌ای مجزا از برنامه هفتم به مجلس نداده که بتوان با آن مخالفت کرد.

علیرضا سلیمی، نماینده تهران در مجلس، به نقد عدم ارائه برنامه از سوی پزشکیان پرداخت و گفت او تنها می‌گوید برنامه‌اش برنامه هفتم است.

سلیمی در ادامه گفت: «برنامه هفتم قبلا تصویب شده و شورای نگهبان آن را تایید کرده است. برای همین مخالفت و موافقت با برنامه هفتم معنی ندارد.»

مهدی کوچک‌زاده، نماینده مجلس، در تذکری آیین‌نامه‌ای گفت اصل جلسه امروز «بررسی برنامه دولت» است و در ادامه خطاب به محمدباقر قالیباف، رییس مجلس گفت: «آیا برنامه آقای پزشکیان به شما ارائه شده که به ما بدهید؟»

او در ادامه با اشاره به اینکه پزشکیان گفته است برنامه‌اش بر اساس نهج‌البلاغه و چشم‌انداز مورد نظر رهبر جمهوری اسلامی است و حرفی از برنامه خود نزده، گفت: «آیا نمایندگان مخالف با نهج‌البلاغه و برنامه هفتم مخالف هستند؟»

رضا غیبی، روزنامه‌نگار اقتصادی به ایران‌اینترنشنال گفت برنامه اقتصادی مسعود پزشکیان همچنان مشخص و شفاف نیست.

به گفته او، وزرایی که برای حوزه اقتصاد در کابینه پیشنهادی پزشکیان معرفی شده‌اند، تاکنون به جز بیان کلیات، هیچ برنامه مشخصی به عنوان مثال در زمینه اشتغال‌زایی ارائه نکرده‌اند.

زیر سوال بردن ادعای «وفاق»

برخی از نمایندگان سخنان پزشکیان مبنی بر تشکیل «دولت وفاق» را زیر سوال بردند.

محمد قسیم عثمانی، نماینده بوکان و عضو فراکسیون نمایندگان اهل سنت مجلس، خطاب به پزشکیان گفت: «بدانید وفاق ملی با جمع اضداد محقق نمی‌شود چون شما دولت اشتراکی تشکیل دادید.»

بیشتر بخوانید: کابینه پیشنهادی پزشکیان، شرکت سهامی با مدیریت خامنه‌ای

پزشکیان در نطق خود خطاب به نمایندگان مجلس گفت سعی کرده در کابینه‌اش اعضای دولت ابراهیم رئیسی، حسن روحانی و محمود احمدی‌نژاد را در کنار هم قرار دهد.

اما قسیم عثمانی خطاب به پزشکیان گفت: «شما به مخالفان خود سمت وزارت دادید اما به اهل سنت نه یک صندلی وزارت، بلکه یک چهارپایه معاونت هم ندادید.»

او تاکید کرد: «در تبلیغات انتخاباتی از حقوق زنان کشور سخن گفتید، اما آیا به گفته‌هایتان عمل کردید؟ در کل جامعه زنان که نیمی از جمعیت کشور هستند فقط به یک زن میدان دادید و به هیچ اهل سنتی اعتماد نکردید، شما برای تغییر آمده بودید.»

قالیباف در واکنش به این اظهارات گفت: «برخی اوقات با برخی صحبت‌ها از این تریبون ملی که بلندترین منبر جمهوری اسلامی است حرف‌هایی به دفاع از قومیت‌ها و مذاهب می‌زنیم که عملا به سوی روشی می‌رود که با دو قطبی‌های جعلی باعث مشکلات بیشتری می‌شود.»

مسلم صالحی، نماینده اقلید، نیز گفت: «جوان‌گرایی شعار پزشکیان بود. قرار بود میانگین سن کابینه پایین باشد ولی الان میانگین سنی کابینه ۶۰ سال است که تقریبا مسن‌ترین کابینه جمهوری اسلامی است.»

او گفت انتظار می‌رفت یک کابینه جوان‌تر شکل بگیرد.

تاکید وزرای پیشنهادی بر اجرای سیاست‌های حکومت

در اولین روز از بررسی صلاحیت وزرای پیشنهادی، برخی از آنان سخنرانی و بر اجرای سیاست‌های کلی حکومت و خامنه‌ای تاکید کردند.

علیرضا کاظمی، وزیر پیشنهادی آموزش و پرورش از «بحران هویت دینی» به‌عنوان یکی از مهم‌ترین چالش‌های آموزش و پرورش یاد کرد و گفت در برنامه‌هایش بر «تقویت پرورش هویت دینی» تاکید خواهد داشت.

وزیر پیشنهادی آموزش و پرورش، اهتمام به «سبک زندگی ایرانی-اسلامی» را از اولویت‌های دوره خود خواند و گفت: «تقویت جنبه مذهبی دانش‌آموزان و نزدیک کردن آن‌ها به ارزش‌های نظام از برنامه‌های ماست.»

کاظمی در بخشی از سخنانش گفت: «هم‌افزایی خانه، مدرسه و مسجد می‌تواند فضای شادتری برای دانش‌آموزان ایجاد کند.»

او گفت: «می‌خواهیم با تلاش جهادی، دانش‌آموزانی وطن‌دوست و ولایت‌مدار تربیت کنیم.»

گزینه پیشنهادی پزشکیان برای وزارت آموزش و پرورش، چند ماهی در دولت ابراهیم رئیسی به‌عنوان سرپرست این وزارت‌خانه فعالیت کرده و همچنین قائم‌مقام دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر است. او برادر محمد کاظمی، رییس سازمان اطلاعات سپاه پاسداران است.

هیچ یک از نمایندگان برای صحبت در مخالفت با او ثبت‌نام نکردند.

کاظمی پیش‌تر و در زمان معاونت پرورشی این وزارت‌خانه، حجاب اجباری را از دغدغه‌های اول خود خوانده و با تاکید بر اقداماتی برای تحمیل آن بر دانش‌آموزان گفته بود: «خود من ده‌ها ساعت در تدوین محتوا و دستورالعمل این موضوع وقت گذاشتم.»

ستار هاشمی، وزیر پیشنهادی ارتباطات در آغاز سخنان خود در مجلس، برای علی خامنه‌ای آرزوی «طول عمر و سلامتی» کرد.

او با تاکید بر اینکه دولت‌ها تاکنون نتوانسته‌اند با ابزارهای موجود، دغدغه‌های علی خامنه‌ای را پاسخ دهند، گفت سخنان رهبر جمهوری اسلامی در خصوص فضای مجازی برای او و وزارتخانه‌اش تکلیف شرعی و قانونی خواهد بود.

او خواستار ایجاد «فضای مجازی با قاعده» شد و گفت نوع دسترسی به اینترنت را ذیل سیاست‌های کلی نظام تعریف و برنامه‌ریزی خواهد کرد.

هاشمی از اصلاح شیوه مدیریت فضای مجازی با در نظر گرفتن مصالح کشور به ویژه در حوزه امنیت ملی و تقویت حکمرانی، مرزبانی جغرافیایی فضای مجازی و حمایت از سکوها و خدمات داخلی به‌عنوان برنامه‌های خود در این وزارتخانه نام برد.

پوشش زنده اولین روز از بررسی صلاحیت وزرای پیشنهادی پزشکیان را اینجا بخوانید