روزنامه کیهان با انتشار مقالهای با عنوان “بازگشت غیرقانونی اخراجیهای قانونی، آقای پزشکیان! با کدام توجیه؟”، به اظهارات و دستور پزشکیان درباره “بازنگری در پرونده استادان اخراجی” واکنش نشان داد.
روزنامه کیهان، زیر نظر علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی روز شنبه ۱۰ شهریور ماه (۳۱ اوت) در مقالهای ضمن واکنش به دستور فوری مسعود پزشکیان، رئیس جمهوری ایران به وزرای علوم، بهداشت و آموزش و پرورش برای “بازنگری در پرونده استادان اخراجی” نوشت: «رئیسجمهور کشورمان در حالی خواستار بازگشت همه دانشجویان و اساتید اخراجی شدند که این فرمان سراسری و کلی بدون در نظر گرفتن مستندات قانونی پروندههای اینچنینی خود نوعی ترویج بیقانونی است.»
در مقاله کیهان همچنین آمده: «صدور این دستور در حالی است که آقای پزشکیان بارها در ایام انتخابات و مناظرات گفتهاند که ملاک باید قانون باشد. حال چطور میتوان با یک دستور کلی و بدون بررسی مستندات قانونی و جزئیات پروندههای مورد بحث که طبیعتاً در یک روند قانونی تشکیل شده است، نظر شخصی را جایگزین قانون کرد؟»
مسعود پزشکیان روز ۸ شهریور ماه و در آیین معارفه وزیر علوم دولت چهاردهم تاکید کرده بود که پرونده تمامی دانشجویان و همچنین اساتیدی که یا اخراج شده یا قرارداد کاری آنها با دانشگاهها لغو شده، مورد بازنگری قرار گیرد.
دستور رئیس جمهوری ایران برای بازنگری در مورد پرونده دانشجویان و اساتید اخراجی در حالی صورت میگیرد که انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه صنعتی شریف ۵ شهریور (۲۶ اوت) در نامهای خطاب به حسین سیمایی صراف، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری خواستار بازگرداندن علی شریفی زارچی، استاد دانشکده کامپیوتر به این دانشگاه شد.
این انجمن با تاکید بر این که قطع همکاری با این استاد تنها نمونهای از تصمیمات چند سال اخیر مراجع ذیربط حکومت در راستای “اخراجهای بیدلیل اساتید دانشگاههای مختلف کشور” بوده، افزود: «این روند تاکنون نتیجهای جز ناامیدی و سرخوردگی میان دانشگاهیان به همراه نداشته است.»
روند فشار بر دانشگاهها، اخراج، بازنشسته کردن و قطع همکاری با اساتید پس از خیزشی که با کشتهشدن “ژینا مهسا امینی” سراسر ایران از جمله دانشگاهها را فرا گرفت، سرعت پیدا کرد.
گزارشها حاکی از آنند که در طول دو سال گذشته، حدود ۶۰ استاد از دانشگاههای سراسر کشور برکنار، تعلیق و یا مجبور به استعفا شدهاند که بیشترین تعداد مربوط به دانشگاه تهران و دانشگاه علوم پزشکی تهران است.
ناظران نگرانند که اخراجهای فلهای استادان دانشگاهها، راه را برای افراد نزدیک به حکومت برای به دست گرفتن کنترل دانشگاههای ایران هموار کند.
وزیر علوم: وضعیت جذبهای اخیر دانشگاهها مجدد بررسی میشود
در میان این نگرانیها، وزیر علوم، تحقیقات و فنآوری روز شنبه دهم شهریور در گفتگو با ایسنا با اشاره به بخشنامهای که محمد مخبر، معاون اسبق ریاست جمهوری، پس از مرگ ابراهیم رئیسی مبنی بر اجتناب از انتصاب افراد جدید تا زمان تحویل دولت به مسعود پزشکیان صادر کرده بود، از “بررسی مجدد وضعیت جذبهای اخیر دانشگاهها و مراکز پژوهشی” خبر داد و گفت: «در این زمینه بر اساس قانون تصمیمگیری خواهد شد.»
حسین سیمایی صراف تأکید کرد: «حتما باید بررسی شود تا ببینیم اخیرا در خصوص جذب و جابجایی اعضای هیئت علمی و کارکنان دانشگاهها و مراکز پژوهشی چه اتفاقاتی افتاده است و در صورت مشاهده تخلف برخورد خواهد شد.»
مسعود پزشکیان، رییس جمهوری منتخب ایران در خرداد ماه نامهای خطاب به محمد مخبر، سرپرست ریاست جمهوری نوشته و از همه “وزارتخانهها و معاونتها” خواسته بود تا “از عقد و عملیات، عزل و نصب و استخدام نیروی جدید به جز در موارد غیرقابل اجتناب” خودداری کنند.
پس از ارسال این نامه، محمد مخبر در ۱۲ تیر ابلاغیهای به دستگاههای اجرایی ارسال کرده و از آنها خواسته بود که از انتصاب افراد جدید تا زمان تحویل دولت به مسعود پزشکیان اجتناب کنند.
اما اسناد منتشر شده در آن زمان نشان داد که در آخرین روزهای کاری دولت سیزدهم و حتی پس از ارسال این نامه از سوی مخبر، عزل و نصبهایی در وزارتخانهها در حال انجام بوده است.
علی شریفی زارچی، عضو هیات علمی هوش مصنوعی و بیوانفورماتیک دانشگاه صنعتی شریف و اساتید اخراجی که به تازگی همکاری با این دانشگاه را از سر گرفته در آن زمان در شبکه اکس خود (توئیتر سابق) نوشته بود:« اخبار نگرانکنندهای از نقل و انتقال بدون ضابطه استادان همسو با دولت فعلی به دانشگاههای مادر، تغییر صوری تاریخ مصوبات هیات امنای دانشگاه، بورسیه، ارتقا یا تبدیل وضعیت افراد خارج از ضوابط در وزارت علوم به گوش میرسد.»