ایتالیا روز شنبه ۸ دیماه از مقامات جمهوری اسلامی خواست هر چه زودتر چچیلیا سالا، خبرنگار بازداشت شده ایتالیایی و محبوس در زندان اوین را آزاد کند.
جورجیا ملونی، نخستوزیر ایتالیا، با تاکید بر اینکه دولت ایتالیا تمام تلاش خود را برای بازگرداندن سالا به خانه «در سریعترین زمان ممکن» به کار خواهد گرفت افزود:«این پرونده پیچیده است، ولی ما از تمام مسیرهای ممکن گفتوگو برای آزادی سالا استفاده میکنیم.»
آنتونیو تاجانی، وزیر امور خارجه ایتالیا، هم با اشاره به تلاشهای رم برای آزادی سالا گفت: «ما در تلاشیم این مسئله پیچیده را حل کنیم و در عین حال اطمینان حاصل کنیم که چچیلیا سالا در بهترین شرایط ممکن نگهداری میشود.»
شرکت کورا ناشر پادکست چچیلیا سالا، نیز در بیانیهای با اشاره به انتقال چچیلیا به زندان اوین و مشخص نبودن دلیل بازداشت او تأکید کرد: «خبرنگاری جرم نیست، حتی در کشورهایی که آزادیهای فردی و مطبوعاتی را سرکوب میکنند. او را به خانه بازگردانید.»
چچیلیا سالا، ۲۹ ساله، خبرنگار روزنامه «ایل فولیو» و مجری پادکست «داستانها»، پیش از بازداشتش چندین قسمت از پادکست خود را از تهران منتشر کرده بود. یکی از این قسمتها با عنوان «گفتوگویی درباره مردسالاری در تهران» منتشر شد.
او در تاریخ ۱۹ دسامبر، یک روز پیش از خروج از ایران، توسط نهادهای امنیتی در تهران بازداشت شد.
در ویدئویی که سه روز پیش از بازداشتش منتشر شده، سالا درباره زنانی صحبت میکند که بدون رعایت حجاب اجباری، قوانین سختگیرانه پوشش جمهوری اسلامی را نقض میکنند.
هنوز مشخص نیست که آیا این ویدئو یا قسمتهای پادکست او با بازداشتش ارتباطی داشته است یا خیر. سالا پیشتر نیز چندین بار به ایران سفر کرده بود و برای اقامت اخیرش ویزای کاری دریافت کرده بود.
خبرنگاران خارجی حاضر در ایران ملزم هستند اخبار و تصاویرشان را براساس ملاحظات نهادهای امنیتی جمهوری اسلامی و دستورالعملهای محدودکننده وزارت ارشاد به رسانههای خود مخابره کنند و در تمام مدت فعالیتشان در ایران با نهادهای امنیتی در ارتباط و هماهنگی باشند.
صفحه اینستاگرام این روزنامهنگار که بیش از ۴۰۷ هزار دنبالکننده دارد، حاکی از آن است که او طی سالهای گذشته نیز به ایران سفر و عکسها و ویدیوهایی از اعتراضات «زن، زندگی، آزادی» و برخی زخمیشدگان آن همرسانی کرده است.
بسیاری از کارشناسان سیاسی و فعالان حقوق بشر میگویند که جمهوری اسلامی با توسل به اتهامات بیاساس، شهروندان خارجی و به ویژه شهروندان دو تابعیتی را بازداشت و از آنها به عنوان ابزار چانهزنی سیاسی استفاده میکند و در عمل، این شهروندان را به گروگان میگیرد.
در همین ارتباط، شیرین عبادی، رئیس کانون مدافعان حقوق بشر و برنده جایزه صلح نوبل، روز شنبه با اشاره به بازداشت چچیلیا سالا تاکید کرد: «اگر در رویه کشورهای غربی در برخورد با جمهوری اسلامی تغییری اساسی شکل نگیرد، خانم سالا آخرین گروگان نخواهد بود.»
رد احتمال مبادله چچیلیا سالا با ایرانی بازداشتشده در میلان
با وجود گزارش روزنامه ایتالیایی لا رپوبلیکا درباره مذاکرات ایتالیا با مقامهای جمهوری اسلامی برای مبادله چچلیا سالا با محمد عابدینی نجفآبادی، منابعی در وزارت امور خارجه ایتالیا اعلام کردند که «او موضوع مذاکره نیست».
روزنامه ایتالیایی لا رپوبلیکا از مذاکره برای مبادله چچیلیا سالا، روزنامهنگار ۲۹ ساله ایتالیایی زندانی در ایران با محمد عابدینی نجفآبادی، دستگیر شده در میلان و تماس دولت ایتالیا با رهبران احزاب مخالف به منظور جلوگیری از حملات مستقیم به جمهوری اسلامی «در این مرحله حساس» خبر داد.
این روزنامه شنبه هشتم دی ماه در گزارش خود در این باره نوشت که وزارت خارجه ایتالیا پس از «هفت روز سکوت و مذاکرات پنهانی ناموفق با جمهوری اسلامی برای آزادی سالا»، تصمیم به انتشار خبر بازداشت او گرفت.
بر اساس این گزارش، جورجیا ملونی، نخستوزیر و آنتونیو تاجانی (تایانی)، وزیر خارجه او، از ۲۹ آذر در حال پیگیری «روند میانجیگری دیپلماتیک و اطلاعاتی» هستند که به سرویسهای امنیت خارجی (آیسه) سپرده شده است.
منابعی از داخل دولت ایتالیا اعلام کردند از تاریخ دوم دی ماه از اعتراض تهران به دستگیری عابدینی نجفآبادی آگاه شدهاند.
منابع وزارت امور خارجه ایتالیا شب گذشته تاکید کردند که او موضوع مذاکره نیست.
همچنین طبق گفته برخی مقامهای دیپلماتیک ایتالیا، احتمال مبادلات مالی نیز منتفی است.
همزمان فدراسیون بینالمللی روزنامهنگاران خواستار آزادی فوری سالا در ایران شد.
آنتونی بلانگر، دبیرکل این فدراسیون گفت: «ما تاکتیکهای ایران در زندانی کردن روزنامهنگاران خارجی به منظور دستیابی به اهداف خود را محکوم میکنیم.»
شیرین عبادی، برنده جایزه صلح نوبل، ضمن محکوم کردن بازداشت سالا در ایران، در اینستاگرام خود نوشت: «گروگانگیری و باجگیری سنت دیرین جمهوری اسلامی است که سالهاست انجام میشود.»
او تاکید کرد که اگر در رویه کشورهای غربی در برخورد با جمهوری اسلامی «تغییری اساسی» انجام نشود، سالا آخرین گروگان نخواهد بود.
بازداشت سالا، سه روز پس از بازداشت محمد عابدینی نجفآبادی در فرودگاه میلان رخ داد و بار دیگر موضوع سیاست گروگانگیری اتباع خارجی از سوی جمهوری اسلامی برای مبادله را به میان آورد.
لا رپوبلیکا نوشت که تایانی، وزیر خارجه و آلفردو مانتووانو، معاون نخستوزیر، با رهبران مخالف، از جمله الی اشلین از حزب دموکرات و جوزپه کونته از حزب پنج ستاره، تماس گرفتهاند تا استراتژی مشترکی را تعیین کرده و از حملات مستقیم به رژیم جمهوری اسلامی در این «مرحله حساس» جلوگیری کنند.
کمیسیون اروپا نیز در این باره با دولت ایتالیا در تماس است.
سالا، ۲۹ آذر در تهران بازداشت شده اما وزارت خارجه ایتالیا جمعه هفتم دی این خبر را اعلام کرد.
پائولا آمادی، سفیر ایتالیا در تهران، جمعه توانسته است با سالا در زندان ملاقات کند.
عابدینی نجفآبادی که موضوع مبادله او با سالا مطرح شده، دوشنبه ۲۶ آذر در فرودگاه میلان دستگیر شد. او از استانبول به میلان رفته بود.
وزارت دادگستری آمریکا او و مهدی محمدصادقی، شهروند ایرانی-آمریکایی را به تامین فنآوری پهپاد برای جمهوری اسلامی متهم کرده است.
گزارشهای سالا از ایران
چچیلیا سالا در ۲۰ روز گذشته گزارشها و تصاویری از ایران از جمله درباره موضوع حجاب اجباری و درگیری ایران و اسرائیل منتشر کرده است.
او در یکی از گزارشهایش گفته است که «خیلی چیزها» در مقایسه با سفر قبلی او به ایران تغییر کرده، از جمله این که: «صدها هزار زن دیگر حجاب بر سر ندارند و از تهدیدها درباره شناسایی با دوربین نمیترسند.»
سالا از رییس دولت شدن مسعود پزشکیان به عنوان روی کار آمدن یک رییسجمهوری اصلاحطلب در ایران پس از ۲۰ سال یاد کرده و گفته است: «او با مجازات زنان به دلیل عدم رعایت حجاب اجباری مخالف است.»
این روزنامهنگار ایتالیایی همچنین با زینب موسوی، کمدین ایرانی معروف به «امپراطور کوزکو» ملاقات و گفتوگو کرده است.